Aapjes kijken bij Pauw & Witteman

O jee, bezuinigingen op de publieke omroep. Straks moeten we Pauw & Witteman nog missen, stel je voor! Maandag schoof daar ene Quinsy Gario aan. Hij is donker en heeft iets tegen Zwarte Piet. Quinsy hield een warrig betoog. Zijn moeder was ooit voor Zwarte Piet uitgemaakt en dat was nogal een dingetje. Vervolgens kregen we een twee jaar oud filmpje te zien waarin agenten een gillende Quinsy tegen de grond drukten, tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet. Daarna lieten Pauw en Witteman, heimelijk gniffelend, tafelgenoot Henk Westbroek op hem los. Exit Quinsy.

Daar zit je dan als kijker, te wachten op enige vorm van verdieping. Waarom deze verwarde man uitgenodigd? Er lopen in Nederland genoeg mensen rond die veel beter, genuanceerder én bondiger kunnen beargumenteren waarom Zwarte Piet volgens hen wél racistisch is. Ik had de argumenten graag gehoord. Toch koos de redactie voor iemand die niet eens doorhad dat hij gedold werd toen Henk Westbroek hem zijn diepe, diepe verontschuldigingen aanbood voor het liedje ‘Sinterklaas, wie kent hem niet.’ Waarom deze keuze van de redactie? Het antwoord is simpel. Niets is zo vermakelijk voor de kijkers thuis als een gefrustreerde neger van wie Zwarte Piet het land niet in mag omdat hij zwart is.

Het moet maar eens hardop worden gezegd: steeds vaker verzandt P&W in een vorm van aapjes kijken. Zoek de onnozelen van geest, zet ze bij je aan tafel en het volk kijkt besmuikt lachend toe. Wat een prachtig concept! Zo verscheen nog geen maand geleden een horde Tokkies bij P&W in de studio. Kort samengevat: hun stad Deventer moest pedovrij en daartoe graag alle pedo’s dood. Twitter liep over. “Met zijn tienen een IQ van 23,” las ik. Inderdaad; zulke volstrekte randdebielen, daar staan wij, beschaafde mensen, ver boven. Maar er intussen wel smullend naar kijken, want niets is fijner dan iemand beschimpen die je minder acht dan jezelf. Ik herken dat van vroeger, van het schoolplein. Ik nodigde Frankie, die jongen met de hazenlip, ook altijd uit voor mijn verjaardagsfeestje. Maar dan enkel om hem heel hard uit te lachen. Het liefst met zijn allen. Gedrag waar ik tijdens mijn puberteit overheen ben gegroeid.

Pauw en Witteman zijn nog niet zover, ook al zijn ze respectievelijk 53 en 66 jaar oud. Dan zit het er ook niet meer in, vrees ik. Hun programma is na acht seizoenen verworden tot goedkoop leedvermaak, quai-intellectuele afzeik-journalistiek. Dit is het en daarmee zullen we het moeten doen. Dus kom maar door met die bezuinigingen.

8 reacties op “Aapjes kijken bij Pauw & Witteman”

 1. een vrolijke fan

  Gevaarlijk Luuk, gevaarlijk. Je column is helemaal terecht, het niveau daalt met de dag bij Pauw en Witteman, maar om dit duidelijk te maken middels de discussie over zwarte piet? Ik had eigenlijk al 300 reacties verwacht over zwarte piet, maar blijkbaar wil niemand zn vingers branden.

  Toch weer een sterke column.

 2. quai?

  en verder zou ik zeggen: afblijven van ‘onze’ zwarte piet. Waar moet het toch heen met dat eeuwige en ogenschijnlijk steeds erger wordende gevoel van zogenaamde discriminatie. Straks mogen we ook geen ‘Berliner Bol’ meer kopen in de kraam, uit angst dat de Duitsers boos worden en, net als vroeger, weer onze kant op trekken om dit recht te komen zetten.

 3. Ze hebben je column vast en zeker gelezen. Twee dagen later zaten daar Robert Vuijsje & Arnie Heinze over de discussie rond zwarte Piet. Hoewel het nog zwakker overkwam omdat Pauw en Witteman nu plots vrij serieus op de zaak probeerden in te gaan.

 4. Zwarte Piet

  @ Jodocus
  De Duitsers vragen geen schadevergoeding. Da’s het verschil. Ze werken ervoor ipv het handje op te houden. En nee, ze komen NL niet meer veroveren. Ze weten wat dat aan uitkeringen gaat kosten.

 5. een vrolijke fan

  Toch iets te vroeg je column geschreven Luuk, de discussie begint nu pas echt goed op gang te komen. Deze week deel 2?

 6. Mijn twee centen: ook ik ben in de aanloop naar 5 december meerdere keren door kinderen aangezien voor zwarte piet, ondanks mijn bleke vel. Misschien omdat ik (niet eens zwarte) krullen heb, nogal hard fiets en weleens kleurrijke kleding draag, wie zal het zeggen. Kinderen zien nou eenmaal overal Zwarte Piet in de Sinterklaastijd. Huidskleur is bij kinderen geen issue – tenzij hun ouders er een punt van maken.
  Ik voelde me vereerd en trots, dat die kinderen in mij Piet dachten te herkennen.

 7. 5 September 5 September ja dat is een mooie dag
  Dan begint elk jaar de discussie of Zwarte Piet nog wel mag.

  Ik dacht dat we in NL toch hele goede journalisten hadden, maar het tegendeel blijkt waar te zijn. Zwarte Piet is nix anders dan een Moor(berber-volk), en dat volk heeft zo’n 800 jaar lang grote delen van Spanje bezet gehouden,.
  En waar waren die Moren onder andere heel goed in: juist ja slavenhandel, en dat deden ze nog langer dan wij kaaskoppen.
  Einde discussie hoop ik voor de komende 10 jaar

 8. Wel wat late reactie over deze uitstekende column.
  P&W gisteravond! Alweer een dame aan tafel met haar woede over politici die hun vingers niet willen branden aan zwarte piet! Wat een non-discussie was dit weer! Beter zou het zijn dat de dame eens overlegt met een hulpverlener om van haar frustraties af te komen ipv aan tafel te schuiven van deze “Witte”man. Ik merk dat MIJN woede toeneemt over al deze aandachttrekkerij op tv en ik begin mij onderhand zwaar beledigd te voelen over al deze vermeende rascisme gevoelens die wij als witte Nederlanders zouden hebben. Mag ik nog wel blank zijn? Sorry hoor dat ik met een blank velletje geboren ben terwijl ik black juist zo beautiful vind. Hoe moet dat nu eigenlijk met het Zwanenmeer van Peter? Geen Zwarte zwaan meer in het ballet? Het moet toch niet gekker worden!!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top