Zo zijn Nederlanders

Nederlanders in het buitenland, je kunt ze maar beter mijden. Zo kortaf, ongeïnteresseerd, ongemanierd, lomp, asociaal – ja ronduit onbeschoft – als een ober op een Amsterdams terras is, zo gedragen Nederlanders zich over de grens.

Horken zijn het. Dat de Nederlander geen manieren heeft, merk je pas in het buitenland. In Duitsland als eerste uit een trein stappen? Daar kan het. In Nederland word je door de meute direct weer terug de coupé in gedreven. Nog erger zijn Nederlandse toeristen in een zojuist geland vliegtuig. Terwijl het toestel nog aan het taxiën is, staan ze al te dringen bij de uitgang; als varkens aan de trog.

Daarom draag ik op vakantie nooit T-shirts met een Nederlandse tekst, bang als ik ben door landgenoten te worden aangesproken. Mijn vriendin en ik schakelen automatisch over op een zelfverzonnen soort koeterwaals wanneer aan een tafeltje naast ons Nederlanders aanschuiven. “Dat zijn Zweden”, fluisteren ze dan. En na het nodige bier: “Knäckebröd!!! HAHAHA!” Dat is dan humor. Op vakantie denken Nederlanders altijd dat ze Paul de Leeuw zijn. En zo gedragen ze zich ook. Je nergens iets van aan trekken, dat is de houding. Op vakantie mag alles. Daar betaal je immers voor.

Nederlanders aan het zwembad; ze zijn er niet, maar hun handdoek ligt wel alvast op de ligstoel. Intussen verkennen ze met ontbloot bovenlijf de binnenstad. Nederlandse mannen met tieten en een afritsbroek in een kathedraal. Het is een plaag.

’s Avonds uit eten. Nederlanders zijn gek op rondrennende, krijsende kinderen in restaurants. Tenminste, zolang het hun eigen kroost is. En een fooi zit er nooit in, want op de bediening valt altijd wel iets aan te merken. Daarna op de hotelkamer indrinken en het nachtleven in. Ook daar zijn Nederlanders moeiteloos te herkennen: bij binnenkomst al dronken. De rest van de avond hossen ze in polonaise voorbij, alsof ze net terug zijn uit Srebrenica.

De volgende ochtend staan ze nors van de kater met zijn allen aan een kinderijsje te likken, ergens op een boulevard. In het hotel liggen de handdoeken alweer op de ligstoelen bij het zwembad. Een nieuwe dag kan beginnen.

Zo zijn Nederlanders. Raar dat ik dat nu pas zo helder zie. Maar ja, dat is het mooie van vakantie. Het levert altijd nieuwe inzichten op.

31 reacties op “Zo zijn Nederlanders”

 1. han van mourick

  nou nou Luuk,
  ik heb de zes weken de tour de Normandië op de scooter gemaakt en heel wat steden en stadjes en gehuchten bezocht .. op de scooter , maar in Frankrijk mag je op de autoweg , en weet je Luuk, je hebt gelijk, elke klote Nederlandse automobilist moet zonodig bijna je spiegel eraf sjezen , terwijl Fransen en Belgen al 100 meter achter je knipperen , uitwijken en netjes met ruimte passeren ..zo ook op de pont de normandie wat een kut nederlanders.. en waar Fransen rustig wachten bij de voorrangswegen staat de claxon van het nederlandskenteken te stomen…de hufters…. maar één ding Luuk, niet generaliseren, als ik een bak koffie neem . zo `n pietluttig geval waarbij je je lepeltje moet omkeren om het erin gewurmde suiker klontje te roeren ligt er zo `n keurig briefje op een schaaltje ernaast 6 euro excl. 41 ct BTW nou beste Luuk dan kennen ze die fooi vergeten …
  maar je andere ergenissen, ?? reis dan niet met de meute mee, zoek alternatieven…. en de Nederlander met zo `n peperdure Camper op vakantie da ` s gille van de lol… zetten de boel neer, als ze klaar zijn gaat de tv aan en zitten verdomme heel de dag tv te kijken en te legge in zo `n stoel die niet groot genoeg ken zijn .. maar ik wil zelf NIET generaliseren dus er zal er best wel ééntje zijn die de cultuur en natuur opzoekt…

 2. Jitze van der Meer

  Gelukkig laten de meeste Nederlanders zich in het buitenland maar wat graag “Hollanders” noemen!

 3. “Nederlandse mannen met tieten en een afritsbroek in een kathedraal. Het is een plaag”

  Je had het niet mooier kunnen zeggen!!!

 4. En dan zijn er ook stellen, die gaan voor een aanbieding uit een TV Gids ?! Ik begrijp het niet meer ?!

 5. Idd, niets erger dan Nederlanders in het buitenland, we zijn werkelijk een onvoorstelbaar onbeschaafd volk buiten de eigen grenzen…

 6. Ha ha, wat fijn dat jullie allemaal niet zo zijn. Ik zie meestal heel aardige Nederlanders in het buitenland. Soms wat vervelende. Soms, maar ja, die vallen op.
  Wat een prachtig plaatje mijnheer Koelman.

 7. Hei spanjool, … drie servessas en een beetje pronto anders geen pesetas !!! Ja ik spreek me mondje spaans wel hoor !!!

 8. Nou Nou
  Je kan je ook wel erg aanstellen Luuk

  Ik weet niet waar jij heen gaar maar in elk geval niet naar plekken waar ik mij durf te vertonen
  Het is waar de gemiddelde jongere (15/25 jaar) kunnen zich niet gedragen maar de meerderheid van de mensen is toch wel ouder

 9. Luuk, geweldig! Ik heb dit gevoel al jaren. Daarom zijn mijn vrouw en ik blij dat we buiten het seizoen met vakantie kunnen. Nederlanders zijn volgens mij het meest aso volk van Europa (enkele uitzonderingen daargelaten) en mijn God, wat willen ze dat ook graag uitstralen.

 10. A.R.M. Arts

  Waarom moeten jullie vaak zo negatief afgeven tegen Nederlanders, hebben jullie daar iets tegen? Zo ook de column van Koelman, de wijze waarop hij negatief spreekt over Nederlanders, is heel erg clichematig. Ik kom al jaren op veel plaatsen in Frankrijk en daar is de Nederlander door de bevolking gezien als een welkome gast, die weinig rommel maakt of achterlaat. De bevolking ziet ze zeker zo graag als duitsers of engelsen en dan heb ik ik het nog niet eens over gewoontes van mensen uit voormalig oostblok. Maar ook over die mensen kun je niet generaliseren want je praat over een heel vol, wees dus iets genuanceerder graag. Ik herken mij niet in de column van Koleman en zou zeggen vervang misschien NL- door ‘groepen jongeren’ of zoiets? Nee, dit soort negatieve colums als van Koelman zijn uiterst afgezaagd en erg gemakkelijk te schrijven (want een lekker negatief verhaal schudt je zo uit je mouw, een constructief verhaal kost (denk)tijd). Mogelijk is dit ook een herbakken oud verhaal want oudbakken clichees trek je zo uit de lade van 2 jaar terug , lekker gemakkelijk in vakantie tijd een oud verhaal te recyclen want Luuk had wellicht weinig inspiratie. Nee dan het niveau van de actuele column van Koblenko van deze week, haar column laat zien dat ze wat hoger in niveau zit dan Koelmans afgeven op medeburgers.

 11. in mijn vakantie in Baskenland afgelopen zomer ook weinig dit soort Nederlanders gezien! Misschien kom je op de verkeerde plekken 🙂

 12. Chantal Vercauteren

  Nou, nou meneer Koen u bent wel heel erg clichematig bezig zeg, ik denk dat u zelf meer Nederlands bent dan dat u zelf wilt geloven. Ik ben erg blij dat ik een partner heb uit een andere cultuur ( Turkije) dit geeft pas veel inzichten hoe jezelf bent en hoe je overkomt, als ik na een tijdje weer terug ben in Nederland schrik ik inderdaad altijd even van de ruwe omgangsvormen en onvriendelijke mensen en het commentaar wat iedereen maar te pas en te onpas geeft op alles en nog wat, vreselijk. Jammer hoor dat een land met zo’n hoge welvaart zo is geniveleerd tot een laag beschavingsniveau. Ben blij volgende week weer naar Turkije te vertrekken, daar voel ik me thuis. Succes allemaal!

 13. Hey, je vergeet de drang van Nederlanders om luidruchtig te zijn! Niemand kan je toch verstaan in het buitenland, dus wat kan het jou schelen? In een groep proberen Nederlanders altijd het hardst van allemaal te praten, bang om niet gehoord te worden. Zou dat komen omdat ze in dat overvolle landje wonen, waar je de oorverdovende mensenmassa’s en auto’s nauwelijks kan ontlopen? Sorry, maar dat is echt niet nodig hoor als je een wandeling aan het maken bent in de Schotse hooglanden!

 14. Er zijn zelfs toeristen die Nederlands spreken én geen Nederlander zijn. Maar die vallen niet op tussen al die lawaaimakers natuurlijk. 🙂

 15. Ik was het heel lang eens met Luuk als het om Nederlanders op vakantie gaat.
  Sinds een aantal jaar ga ik blijkbaar naar plekken waar niet zo gek veel Nederlanders komen dus heb ik niet zo veel last van dergelijk gedrag.

  En daar zit het ‘m in. Het is niet zozeer de nationaliteit die mensen ascoiaal maakt, maar de plek waar ze heen gaan. Ga naar Lloret de Mar, Rimini, Siofok voor de jongere generaties gajesbakken (mezelf incluis toen ik 17 was) en ga naar de Turkse resorts en de Costa Brava voor de volwassen gajesbakken.

  Sinds ik op de Amsterdamse Wallen woon, besef ik meer ooit, dat deze plek net als Riga en Praag, grote groepen vrijgezellenfeesten aantrekt. Met name Engelsen en Nederlanders. Daarbij hebben we hier ook nog de potheads uit, met name, Frankrijk en Italië. Deze mensen maken overdag de zooi, gaan bij wijze van spreken een sit-in houden op kruispunten en flikkeren hun bakje slechte friet neer waar het ze uitkomt.

  Als ik het van hun kant bekijk zou ik ook het idee hebben dat alles hier mag. Het ziet er uit als een bende: een rotte efteling voor grote mensen.
  Dus uiteindelijk mijn conclusie: het is de plek die bepaalde mensen aantrekt en doet veranderen. En, oh joy, bijna alle nationaliteiten worden erdoor dezelfde zwijnen!

 16. Canis Spurcus

  Ik ga alleen naar het enge bos op vakantie. Nergens last van. Huuuuu!

 17. Niet alleen op vakantie hoor! Vóórdat het zover is hebben ze thuis al tot in den treure geoefend op onbeschoftheid in het kwadraat. Maar idd, generaliseren is gevaarlijk. want mijn grootste ergernis komt m.i. toch van de halfbloedjes die menen dat alles in straattaal met zware attitude afgehandeld moet worden. Zodra iets ze niet aanstaat krijg je meteen een grote geagiteerde bek. Roken doen ze gewoon boven de kinderwagen en van birthcontrol hebben ze nog nooit gehoord want binnen de kortste keren hebben ze meerdere kinderen van evenzovele (soms onbekende) vaders! Afdeling Bijstandsaanvragen maakt er overuren bij en ze zijn zo brutaal dat ze zelfs met truucs voordringen bij de toekenning van woonruimte. Als Alleenstaande moeder uiteraard. Kortom, zo hebben zowel de autochtonen als de minderheden in onze samenleving hun eigenaardigheden.

 18. Ik zou zeggen: soort zoekt soort. Heb er zelf weinig tot geen last van. En aso’s heb je in elk land !

 19. Tot mijn verbazing denken nogal wat mensen dat het stukje vooral over jongeren gaat. De 60+ Nederlander is eerder erger: voordringen, werkelijk overal, auto’s en campers parkeren alsof het eigen terrein is, telefoneren in een restaurant, enz enz

 20. Patrick Den Haag

  Omdat ik door mijn met moeite en jarenlange inspanning vergaarde talenkennis en latijnse omgangsvormen goed in beide werelden kan staan kan ik als zelf Nederlander zijnde totaal bevestigen dat we een enorm boertig lomp conflictgeil vervelend volk zijn.
  Verdere toelichtingen vind ik overbodig 🙂

 21. Helemaal mee eens.
  Wij zoeken zelf om die reden bestemmingen als: Alaska in de winter, fietsen door Maleisie. kanoen door Canada etc.
  Kom je weinig Ned. aso’s/tokkies tegen. Maar ja dan kom je thuis en dan begint het weer:
  Op straat krijg je zelden, als je groet, een groet terug.
  In de auto komen ze de snelweg op en zitten gelijk te gebaren als je niet naar links gaat (wat op dat moment niet kan)
  Op Marktplaats bieden en nooit meer wat laten horen, je koopt wat en bereikt een akkoord dat je het direct komt halen als het de ander uitkomt. terwijl je daar op want, hoor je niks meer…gewoon aan een ander verkocht en niks meer laten horen.
  De hele straat wakker toeteren omdat de kinderen in moeten stappen en ze te belazerd zijn om ze even te gaan halen.
  Vanaf oktober alle weekenddagen met zwaar vuurwerk beginnen.
  En ga zo maar door.

 22. Klopt helemaal. Er zijn verschillen tussen de diverse sociale klassen, maar een zekere luidruchtigheid en ruimtevretendheid kom je bij alle Hollanders tegen, ook op de bestemmingen voor de meer gevulde beurs, zoals IJsland. Als ze een guesthouse binnenkomen, gaan ze douches tellen, zodat niemand van hun groep hoeft te wachten, geen rekening houdend met kleinere groepen, individuen en tweetallen, die die douches ook gebruiken, sterker nog, geen rekening ermee houdend, dat de slaapzalen en de kamers eigen douches hebben en je meer betalende mensen laat wachten (want ja, o zo genivelleerd, even als in eigen land gewoon met een tweedeklaskaartje in de eerste klas gaan zitten).

  Van ver hoor je inderdaad al de Nederlanders, tenzij ze menen dat je zelf een Nederlander bent, dan zijn ze opeens heel stil of gaan ze steenkolenengels spreken, alsof je je daarmee niet herkenbaar maakt als Nederlander. Van een waterkoker, die even staat af te koelen, wordt niet gevraagd, of iemand die in gebruik heeft, maar die wordt gewoon toegeëigend. Dat heb ik geen Fransoos, Duitser, Italiaan of Belg zien doen.

 23. Odie Arbuckle

  Tussen ieder kaf zit er koren of omgekeerd. Veralgemenen is een zeer gevaarlijke praktijk maar het mag gezegd worden dat Nederlanders hun beleefdheidsquota best wat kunnen bijschaven. Ik ben er zelf ook niet erg tuk op, maar ben me erg bewust van het feit dat veralgemenen nog veel erger is dan eens wat staan roepen bij een zwembad. ?

 24. Hans Polderman

  Op luchthavens hoor je al van verre bij welke gate je moet zijn, je hoort ze schreeuwen . Wat een verschrikkelijk volk, gierig, beter weten, schreeuwen,slecht verzorgt en dan dan komen ze aan met hun autowrakken en onnozele mini karretjes. Daarna lekker vechten in de nachtclub. Hebben een hekel aan Duitsers, Belgen en Fransen maar zijn zelf het domste volk wat ik op deze aarde ben tegen gekomen en ik heb veel bezocht. Gelukkig word dit ras vernietigd door hun eigen stemgedrag, het land is weggegeven aan plunderaars want zelfs hun eigen kinderen gunnen ze nog geen veilige plek. Ikke, ikke en nog maals ikke.

 25. Nooit zo’n last van gehad. Je bezoekt vast wat ‘bijzondere’ plekken. Veel van de Nederlanders die ik ontmoet op mijn vakanties, spreken hun talen en gaan op in de massa. Sommige Amerikanen, Russen en Israëliërs vallen mij juist op. Niet dat ze onaardig zijn!! Maar lijkt wel of ze erg hard praten. Maar daar stoor ik me dan niet aan. Tolerantie, Koelman da’s een bijna verdwenen Nederlandse eigenschap. En jij dat al helemaal kwijt 😉

 26. Tomster

  Nederlanders staan overal in het buitenland bekend als een onbehouwen, onbeleefd, zuinig, altijd op de voorgrond tredend en opschepperig volk.

  Als je op een willekeurige camping, waar ook ter wereld, ergens een luidruchtig en opvallend gedrag ziet of hoort.. kun je er vrijwel zeker van zijn dat zich daar een groepje Hollanders bevindt.

  Ook in buitenlandse winkels haal je de Nederlanders er door hun gedrag meteen uit.
  De Nederlander is met stip het meest onbeschofte volk. Met mijn eigen Amsterdam op 1. Ik merk het al als ik de randstad uit gaat. Van het buitenland kunnen wij nog heel veel leren

  Mijn antwoord moge al wel duidelijk zijn, hè? De Duitsers en met hen vele volken, zijn aanzienlijk méér klantvriendelijk ingesteld dan wij Nederlanders.

  Zij, de Duitsers, geven er overigens ook blijk van beter opgevoed te zijn dan wij..en gedragen zich derhalve sowieso veel beleefder..

  Groet,

 27. Voor nu het enige wat ik er van weet: iedereen zit netjes te wachten in de vertrekhal tot de deuren opgaan, ik sta toevallig voor in de rij, vlieg altijd business class, de deur gaat open en plotseling sta ik achter in de meute, probeer mezelf er door heen te boren, Nederlanders staan te dringen want ze moeten er in. Moet ik nog meer toevoegen….. dus niet.
  Iedereen over een kam scheren? Ze zijn allemaal het zelfde en niet lullen en op je pik getrapt zijn want het is gewoon zo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top