Zeker weten

Laten we het eens over geloof hebben. Minister Rouvoet deed deze week een opmerkelijke uitspraak: “Geloof is een andere vorm van kennis, van wetenschap – een andere manier van zeker weten”. De minister betoogt dat het niet uitmaakt of je gelooft dat de wereld door God is geschapen of dat er een oerknal was: “We nemen dat aan op gezag van anderen. Ik doe het op basis van een boek, anderen op basis van wat ze uit de krant of de wetenschap leren”. Wat Rouvoet betreft, is geloof een andere vorm van wetenschap. Als je gelooft, weet je het zeker, vindt hij. Net zoals een wetenschapper iets zeker weet.

Volgt u het nog? Iets zeker weten. Kom daar maar eens om bij een rechtbank! Openbaar aanklager Rouvoet meldt dat hij gelooft dat het gevonden DNA inderdaad van de verdachte is.
“U gelooft dat?” vraagt de rechter. Rouvoet knikt.
“Heeft u het DNA dan laten onderzoeken?” wil de rechter weten.
“Niet nodig”, antwoordt Rouvoet, “want als je gelooft, weet je het zeker”. Verdachte wordt direct vrijgesproken wegens gerede twijfel.

Hoe zit dat nu met het geloof in God? Kennen gelovigen ‘gerede twijfel’? Het bestaan van een opperwezen is immers niets meer dan een aanname. Geen enkele christen kan met zekerheid zeggen dat wat hij gelooft de absolute waarheid is. Toch handelen gelovigen daar wel naar. Waar de wetenschap vragen stelt, onderzoek doet en altijd in beweging is, daar hebben gelovigen al tweeduizend jaar hetzelfde starre wereldbeeld. Ferm met de hakken in het zand, want geloof laat zich niet bevragen.

Nu is wetenschap niet gebaseerd op geloof, maar in de eerste plaats op kennis. Onze kennis van God – mocht Hij bestaan – is nul. Tenzij je er een extra aanname tegenaan gooit: de Bijbel is het Woord van God. Maar dan ben je er nog niet, want ook de Bijbel staat vol aannames. De aarde is zesduizend jaar oud, God schiep deze in zeven dagen, Adam en Eva waren de eerste mensen en Jezus herrees uit de dood. Geloof is niets meer dan een enorme berg aannames.

Wat geen aanname is, is het feit dat tachtig procent van de wereldbevolking gelooft in een god. Maar welke? Theologen hebben becijferd dat wereldwijd meer dan 10.000 verschillende goden worden aanbeden. Dat is voor Rouvoet dus een kans van 0,01 procent dat hij de Ware God heeft getroffen. De minister noemt dat ‘zeker weten’. Ik noem dat: zeker niet opgelet bij wiskunde.

Wanneer je zoals Rouvoet geloof ziet als een andere vorm van wetenschap, dan dien je het ook zo te benaderen. Neem nu het Monster van Loch Ness. Veel Schotten zijn heilig overtuigd van zijn bestaan. Maar zolang de aanwezigheid van Nessie niet is aangetoond, moeten we toch uitgaan van het tegendeel. Hetzelfde geldt overigens voor ufo’s, de verschrikkelijke sneeuwman, kabouters, elfen en engelen. Vraag ik me toch af: waarom zouden we voor God een uitzondering maken?

21 reacties op “Zeker weten”

 1. Dit is mij weer uit het hart gegrepen. Ik heb dikwijls met (christelijke) gelovigen gesproken, maar het ‘dogma’: er is een god, krijg je er nooit uit. Dat komt allemaal omdat Nederland geen scheiding van kerk en staat kent, waardoor o.a. kinderen van 3 of 4 jaar oud al op de christelijke en islamitische scholen gehersenspoeld worden. Wanneer gaan de oogjes open?..

 2. Gelukkig weet Luuk Koelman als enige man ter wereld met zekerheid te zeggen dat god niet bestaat.

 3. “Het geloof is een vaste grond der dingen, die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet.” (Heel oud boek, hoofdstuk Hebreeën, paragraaf 11,1).

  En als ik dat nu evenals als Rouvoet wens te geloven, sterker nog, ik DOE dat ook, wat dan, beste Luuk, is jouw probleem met mijn keuze?

  Ik ben homo, maar dring je niet op het ook te worden; ik ben verslingerd aan orgelmuziek, niet meer hip tegenwoordig, maar dring je niet op het mooi te gaan vinden; ik ben compleet obsessief bezig met het bestuderen van harmoniums, maar ik dring je niet op die passie met mij te delen; ik hou heel veel van mijn twee grote honden, maar ik dring je niet op die passie met mij te delen;

  Ik ben gelovig, maar dring je niet op dat ook te worden.
  Ik stoor me aan dogmatieke mensen die anderen hun mening, geloof, visie opdringen, en dit laatste, daarvan vraag ik je WEL om dat gevoel met me te willen delen.

  Maar leer onderscheid te maken tussen een fanatiekeling die jou zijn mening op dringt en tussen een man die Oud Boek, hoofdstuk Hebreeën, paragraaf 11,1 op een moderne manier onder woorden weet te brengen: “Geloof is een andere vorm van kennis, van wetenschap – een andere manier van zeker weten”. En ik lees in zijn woorden NIET de opdracht: “Luuk Koelman, gij zult dit op straffe des doods, ook moeten geloven.

  En tóch wens ik je een fijne dag.

 4. Wat staat er op de rand van een 2 euro munt….

  ‘God zij met ons’

 5. Beste Frans, het artikel van Luuk gaat niet over het opdringen van geloof, het gaat over het feit dat er geen enkel bewijs is voor het bestaan van de God waar Rouvoet het over heeft, terwijl hij geloof als een wetenschap omschrijft, een gebied waar theorien op feiten gebaseerd zijn en altijd aangepast kunnen worden als er nieuwe feiten opduiken.

  1 van de problemen van jouw keuze is dat de meeste vormen van massa-religie veel macht geven aan mensen die zogenaamd meer in contact staan met de favoriete god als anderen. Een ander probleem is dat dergelijke aannames het ontwikkelen van nieuwe ideeen over de ‘nature of the universe’ lastiger maken. Daarnaast vindt er nog steeds veel geweld plaats op basis van starre, oude en achterhaalde religieuze denkbeelden.

  Maar dit kan George Carlin (rip) allemaal veel beter uitleggen: http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o

  Btw, Harrie, een euro munt is ook niet bepaald ‘solid proof’…

 6. Beste Frans,

  Je stelt:
  “wat dan, beste Luuk, is jouw probleem met mijn keuze?”

  Als je je keuze tot jezelf zou beperken, zou er geen probleem zijn. Echter, elke stad en elk dorp heeft minstens één kerk. Kerken hebben kerkklokken en die klokken maken een boel geluid. In die kerken worden missen gehouden waarbij aan de toehoorders dingen worden verteld die niet bewijsbaar zijn. In die missen worden dingen verteld die door de toehoorders vaak beschouwd als opdrachten om hun leven op een bepaalde manier in te richten.

  Zo wordt mijn leven door religieuze mensen beïnvloed. Ik ben een vrouw, getrouwd met een andere vrouw, dat heet dan een homohuwelijk. Ik wil aan het eind van mijn leven vooraf zelf bepalen hoe ik sterf, en als ik erg ziek ben en veel pijn heb wil ik kunnen kiezen voor euthanasie.

  Het leven van veel andere mensen wordt door religieuze mensen beïnvloed. Ik vind dat als een meisje van 15 verkracht wordt en daardoor zwanger raakt, zij moet kunnen kiezen voor abortus; ik vind dat elke vrouw daar voor moet kunnen kiezen. Een kind krijgen is een keuze, geen plicht. Diverse mensen in mijn leven hebben voor deze keuze gestaan en werden daarbij beïnvloed door religieuze mensen en gehinderd door bepalingen in de wet die door religieuze mensen in die wet gekomen zijn.

  Dagelijks sterven honderdduizenden mensen door bepalingen die door religieuze mensen tot stand gekomen zijn. Embryo’s mogen niet gebruikt worden voor medisch onderzoek. Orgaantransplantaties, inentingen, embryoselectie: allemaal onderwerpen met beperkingen van religieuze oorsprong, geen wetenschappelijke oorsprong. De paus in het Vaticaan verbiedt condoomgebruik waardoor miljoenen mensen sterven aan onder andere aids.

  Het ergste vind ik nog de miljarden kinderen die getraumatiseerd worden doordat zij van jongs af aan geïndoctrineerd worden met het geloof van hun ouders. Vooral het geloof in de hel, waar je komt als je iets slechts doet of denkt, is zeer traumatiserend. Kinderen denken dat ze slecht zijn als ze iets stouts doen, en dat ze daardoor in de hel komen, of dat hun ouders daardoor in de hel komen. Je mag pas een rijbewijs halen als je 18 bent, je mag pas stemmen als je 18 bent, je mag pas zonder toestemming van je ouders trouwen als je 18 bent, maar je mag wel religieus geïndoctrineerd worden als je nog niet eens op school zit. De gevolgen daarvan zien we elke dag en zien we al meer dan 2000 jaar elke dag.

  Natuurlijk is het jouw keuze. Maar bedenk dit. Als jij niet in Nederland zou zijn geboren en opgevoed, maar in India, zou je dan wellicht hindoe of boeddhist geweest zijn? In Pakistan of Lybië zou je waarschijnlijk moslim geweest zijn. In grote delen van Afrika zou je waarschijnlijk animist geweest zijn.

  Bedenk ook dit. Als jij niet door je ouders tot christen gemaakt was, als je pas op je 18e jaar een bijbel in je handen had gekregen en pas nu voor het eerst over Genesis, Abraham, Noach, Mozes, Jezus en de Openbaring zou lezen, zou je dan alsnog christen worden of zou je hard lachend dat sprookjesboek wegleggen?

  Jouw keuze, aan jou opgelegd door jouw ouders, aan hen opgelegd door hun ouders. Jij legt hem waarschijnlijk ook weer op aan jouw kinderen. Je stemt wellicht op een christelijke partij, die hun keuzes vastlegt in wetten en regels. Je geeft wellicht geld aan kerkelijke instanties die daar kerken mee bouwen of onderhouden en die er veel mensen mee indoctrineren.

  Jij gelooft in God? Welke? Horus, Dionysus, Mithra, Krishna, Attis en vele andere goden zijn geboren voor Jezus werd geboren en allemaal hadden ze een maagdelijke geboorte, verrichten ze wonderen als van Jezus, werden ze ter dood veroordeeld en herrezen ze uit de dood om daarna naar de hemel te gaan.

  Geloof je daar niet in, je gelooft maar in één god, de enige ware God, en niet in al die andere goden? Dan ben je nog maar één stapje verwijderd van mijn geloof. Ik geloof namelijk in geen enkele god, in niks dat paranormaal of magisch genoemd wordt. Ik denk zelf na. En toch ben ik een goed mens. Neem die stap en geloof ook niet meer in die ene god.

 7. Beste Wendy,

  Dit is mijn laatste bijdrage aan deze toevallig ontstane discussie, dat vooraf.

  Dat je een lang verhaal schrijft, waarin je stelt: “Jouw keuze, aan jou opgelegd door jouw ouders, aan hen opgelegd door hun ouders. Jij legt hem waarschijnlijk ook weer op aan jouw kinderen” bewijst alleen maar dit:

  Je wil je kritische geluid over “gelovig zijn” laten horen, vervolgens heb je mijn verhaal zéér slecht gelezen. Ik stelde duidelijk dat ik homo ben. Ik heb geen kinderen, ik draag dus niets over aan mijn kinderen.

  En mijn ouders, zij rusten al jaren in vrede, hebben mij niets opgelegd, ze hebben me er van verteld. In ons grote gezin ben ik na al die jaren de enige die gelovig is. Om de enkele en eenvoudige reden dat ik op 160 jarige leeftijd gegrepen werd door het geloof. Dat heeft mij gelukkig gemaakt.

  En op op vraag in welke God ik geloof (lange lijst van goden door jou genoemd) is mijn antwoord kristalhelder: God. En dat vul ik verder niet in, om te voorkomen dat ik indoctrinerend zou overkomen.

  Fijne dag,

  Frans

 8. Cliff Barnes

  Ik geloof in de dertiende stam van Bahaal, wel zo makkelijk.

 9. Ik mag gelukkig alles in Nederland, want ik ‘geloof’ dat ik alles mag……….

 10. 21/12/2012

  het lulligste is dat de de wereld geen tijd heeft dit soort overbodige discussies te voeren…… zonder wereld vol gelovigen is God ook niks….. en geloof me (ha) er staat een hoop te gebeuren waardoor men er ook geen discussie meer over hoeft te voeren (kortom: save your breath)

  Enjoy yourself!!!.. it’s later then you think…

 11. Geloof en wetenschap sluiten elkaar onderling uit. Geloof is: “het is zo”. Wetenschap is: “bewijs het maar”. Deze discussie is zo oud als Arithmarchos (circa 3300 jaar geleden).

 12. 21/12/2012, hehehe, apocalypsers zijn de grappigste gelovigen 😀
  Aardbevingen, orkanen, acid rain, zombies, monsters en demonen, woei! ^_^

 13. F.Kosterman

  Een duidelijk verschil tussen geloof en wetenschap

  Bij wetenschap:
  Kijken ze naar de feiten en van daaruit wordt gekeken welke conclusies er getrokken kunnen worden.

  Bij geloof:
  De conclusie staat bij voorbaat vast, men kijkt welke feiten deze conclusie ondersteunen.

 14. Willem Vizee

  Ik las in de column van Luuk Koelman (donderdag) over de uitspraak van minister Rouvoet dat geloof een andere vorm van wetenschap is. Als ik het woord geloof gebruik, dan is het zo dat ik het niet zeker weet.
  Bijvoorbeeld als iemand vraagt: “Heb je het gas uitgezet?” Als ik het dan niet zeker weet, zeg ik: “Ik geloof het wel.” Geloven betekent per definitie dat je iets niet zeker weet. Hoe zou ons leven eruitzien met alleen geloof en geen wetenschap? Geen kennis van het heelal, geen computers, geen mobieltjes, geen medicijnen, geen tv…

 15. Cliff Barnes

  @Willem Vizee

  Maar hoe zit het dan als ik vol zelfvertrouwen roep dat “ik geloof in eigen kunnen”? Ik ben dan toch echt wel vrij zeker van mezelf. Het is niet zo dat ik dan denk dat ik het eigenlijk niet kan.

 16. Duppie: Nederland kent WEL scheiding van kerk en staat.
  En juist daarom is het geklets van de heer Rouvoet niet meer en niet minder dan;
  spreken voor eigen parochie, denken dat hij God zelve is, buitengewoon aanmatigend en laat hij ongelovigen niet in hun waarde.
  En de wetenschap daarentegen is gebaseerd op feiten.
  De bijbel is niet gebaseerd op feiten, maar op fabeltjes van woestijnvolken.
  En het is zeer kwalijk om dat in de politiek te verwerken.
  Een gelovige durft de verantwoording voor zijn eigen handelen niet aan, en dat is het verschil met een ongevlovige.

 17. En dan blijkt ook nog dat hij in zijn jeugd een repie chocolade heeft gejat…
  Foei, die André toch.
  Toch jammer, de man heeft wel degelijk kwaliteiten.Alleen de verkeerde club gekozen….

 18. Ik ben van mening dat geloven meer ergens op vertrouwen betekent. Je gelooft bv je eigen vrouw of man, dat is een kwestie van vertrouwen in elkaar, en dat is wat anders als zeker weten.

  Was Rouvoet niet de man die kinderen als straatkatten wil laten chippen zodat Openbaringen 13 maar snel mag uitkomen?

  Ik citeer, vrij vertaald naar deze tijd:

  16 En Rouvoet zal het maken, dat aan allen een gemerkte RFID chip gegeven wordt op hun rechterhand of op hun voorhoofd,

  17 en dat niemand kan pinnen of verkopen of reizen met de OV-chipkaart, dan wie het merkteken, de naam van het beest, of het getal van het burgerservicenummer op zijn naam heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top