Zeilmeisje Laura, verkocht aan de hoogste bieder

Gisteren zette zeilmeisje Laura koers richting Portugal, samen met haar vader. Daar begint de werkelijke zeiltocht die naar schatting twee jaar gaat duren, want Laura wil solo de wereld rond als jongste meisje ooit. Doel is een eervolle vermelding in het Guinness Recordboek. Dat schijnt nogal wat te betekenen, een plaatsje in het dikke boek dat ik altijd in stapels bij De Slegte zie liggen.

Mooi, daar zijn we voorlopig vanaf, dacht ik nog. Even twee jaar rust. Maar nee hoor, de mediarechten van de wereldreis zijn verkocht. ‘Team Laura Dekker’ (lees: haar vader) heeft een exclusief contract gesloten met Eyeworks, het productiehuis van Reinout Oerlemans. Officieel is nog niet bekend wat Oerlemans van plan is met Laura, maar vorig jaar oktober meldde haar advocaat al dat zij op haar reis zal worden gevolgd door een snellere boot, met een televisieploeg en een ervaren zeiler.

Wat dat betreft doet Laura’s zeiltocht nu al denken aan Ultimate Survival, het programma op Discovery Channel waarin avonturier Bear Grylls laat zien hoe je overleeft op de meest onherbergzame plekken op aarde. Heerlijk kijkvoer. Terwijl Bear tot aan zijn middel door de modder waadt en hijgend reutelt dat hij al drie dagen niet heeft gegeten, denk ik aan de cameraman. Als die achterstevoren voor hem uit lopend hetzelfde kan, zal het allemaal zo moeilijk wel niet zijn.

Nee, dan Laura. Van het oorspronkelijke idee is niets meer over. Zij mag nu ‘solo’ de wereld rond zeilen met een groot motorjacht van Eyeworks in haar kielzog. In de eerste de beste havenplaats die ze aandoet, wordt Ivo Niehe ingevlogen. Geer en Goor wippen ook even langs. Dat soort toestanden. Arme meid. Van solozeilster is ze verworden tot een potentieel kijkcijferkanon, een magneet voor adverteerders.

Geboren op het water, geregeerd door landrotten. Ik heb met haar te doen. Dromen die uitkomen, vallen vaak tegen maar dit is wel heel erg zuur. In je eentje de wereld rond, maar geen moment rust. De hele dag een boot naast je met daarop een druk gebarende Reinout Oerlemans. Hij heeft zijn baard weer laten staan. Dat wordt de komende twee jaar het leven van Laura. Verkocht aan de hoogste bieder. Je vraagt je af of er überhaupt iemand is die écht om dat meisje geeft.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!