Zakkenvullers

Er is nogal wat te doen over twee ontluisterende filmpjes waarin GeenStijl-reporter Tom Staal laat zien hoe Europarlementariërs geldverkwisting tot edele kunst hebben verheven. Staal wordt rondgeleid door EU-parlementslid Daniël van der Stoep die bereidwillig uit de school klapt. Over zakkenvullers.

Allereerst de salarissen. Een Europarlementariër verdient netto 6200 euro per maand, met daar bovenop een gegarandeerde maandelijkse onkostenvergoeding van 4200 euro. En dáár weer bovenop een dagvergoeding à 300 euro, in ruil voor een krabbeltje als bewijs dat je aanwezig was. We zien enkele Europarlementariërs om vrijdagavond half zeven binnenlopen, tekenen voor hun dagvergoeding en weer vertrekken. Bij elkaar opgeteld, verdient een Europarlementariër zo ruim 17.000 euro per maand. Maar daarmee zijn we er nog niet. Ook mag hij elke maand 21.000 euro besteden aan personeelskosten. Veel Europarlementariërs nemen daartoe familie in dienst. Hun echtgenote bijvoorbeeld. Wel zo gezellig en het is niet eens verboden. En van deze lieden hebben we er dus 754 in het Europees Parlement.

Gênant, inderdaad. Maar toch, allemaal misstanden die allang bekend zijn. In 1999 schreef journalist Joep Dohmen er al een boek over. Toen was Hedy d’Ancona kampioen in- en uitchecken. Zo laat Tom Staal ons zien dat er in veertien jaar tijd niets is veranderd, geassisteerd door Van der Stoep die toegeeft zelf net zo hard mee te graaien. Zijn verweer: “op het moment dat ze het gaan afschaffen ben ik de eerste die meestemt. Maar zolang het er is, maak ik er gewoon gebruik van.” En hoe! Van der Stoep zat vanaf 2009 namens de PVV in het Europees Parlement, totdat hij in 2011 ladderzat een auto-ongeluk veroorzaakte. Hij mocht zijn rijbewijs inleveren en was gedwongen op te stappen als Europarlementariër. Wel declareerde hij snel nog even zijn 49 dagen durende ontwenningskuur à 24.000 euro bij de EU. Eind 2011 mocht Van der Stoep terugkeren in het Europees Parlement omdat er een extra zetel voor Nederland was bijgekomen. Die ging naar de PVV. Maar de PVV wilde Van der Stoep niet meer. Daarop ging hij als zelfstandig lid verder.

En nu? Mei 2014 zijn er weer verkiezingen. Dan zal de partijloze Van der Stoep niet worden herkozen. Dus op naar die riante wachtgeldregeling! Maar eerst nog even een dikke drol draaien in de ruif waaruit hij al die jaren heeft gevreten. Wat voor zakkenvullende buidelrat ben je dan? Maar dat kun je GeenStijl-reporter Tom Staal nauwelijks kwalijk nemen. Sterker nog, ik begrijp hem wel. Hij had één uitvreter nodig om er 754 te kunnen vangen.

7 reacties op “Zakkenvullers”

 1. Onbegrijpelijk is, dat iedereen dit onderhand weet. We hebben het blijkbaar nog te goed om de straat op te gaan of anderszins duidelijk protest te laten horen.

 2. ik ga toch maar bij de EU solliciteren… nog snel even mee profiteren. Er zijn er niet veel die niet zouden mee graaien als ze de kans kregen, maar de meesten krijgen de kans niet.

  Niet dat ik het niet fout vind hoor, dat wel, maar volgens mij zou ik in die situatie zelf ook, met een bezwaard gemoed, eerst een appeltje voor de dorst bij elkaar sparen voor ik aan de bel trok. Gelukkig zit ik niet in die situatie en kan ik het er hartgrondig mee eens zijn dat dit de reinste graaierij is en dat ze allemaal ontslagen moeten worden zonder wachtgeld regeling!

 3. Theodoor

  Filmpjes bekeken. Wist niet dat het zo beschamend was. Niemand is hier bij gebaat behalve de hoolfdrolspelers in deze klucht…

 4. Is het in deze geen afgunst en jaloezie van het gepeupel Luuk En zouden we er niet allemaal gebruik van maken als het kon? 😉

  Maar inderdaad, volslagen absurd en (natuurlijk) niemand die er iets aan veranderd.

 5. De mens zal altijd meer/beter/vooruit willen, zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Zolang geld het ruilmiddel blijft zullen wij allen naar “meer” verlangen. Ik denk dat iedereen wel in deze positie zou willen zijn. Om niet in de verleiding te komen zouden we toch een ander soort economie moeten opstarten, iets wat bijv in Griekenland al aan het ontstaan is maar ook op internet zacht maar zeker begint.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top