Zaken zijn zaken

“Telefoonnummer nodig? Bel 1888 en we verbinden u direct door. Makkelijk toch?” Ja, maar bovenal heel erg duur, want wat 1888 er niet bij vertelt, is dat de teller na het doorverbinden met het gezochte nummer blijft doorlopen à 70 cent per minuut. Volgens OPTA, de toezichthouder op de telecommarkt, is deze handelswijze niet eens illegaal: “zolang ze van tevoren zeggen dat het gesprek 70 cent kost, houden ze zich keurig aan de regels”. En zo denkt KPN, de uitbater van 1888, er ook over. Het bedrijf is zich van geen kwaad bewust. Andere nummerinformatiediensten als 1850 doen het ook. En die vragen 80 cent per minuut.

Mooi is dat, hoe bedrijven redeneren. Zaken zijn zaken. Ze handelen toch niet in strijd met de wet? Nou dan. Die gespeelde onschuld doet je als consument wel eens twijfelen. Ben ik nu gek? Nee, grote bedrijven zijn gek. Wie wil weten waarom zij op deze wijze zaken doen, kan ik de documentaire The Corporation (ook te zien via YouTube) van harte aanbevelen.

In deze documentaire wordt eerst uitgelegd dat grote bedrijven dezelfde rechtspositie hebben als individuen van vlees en bloed. Daarna komt de Canadese psychiater Robert Hare aan het woord. Hij stelde zichzelf de volgende vraag: als grote bedrijven net mensen zijn, wat voor persoonlijkheid hebben ze dan? Zijn conclusie: grote bedrijven lijken in hun gedrag beangstigend veel op psychopaten.

Ga maar na: net als psychopaten zijn grote bedrijven kil, egocentrisch (de eigen winst staat voorop) en immuun voor menselijke gevoelens (massaontslagen om zo de winst te vergroten). Ook tonen ze onechte emoties (reclame) en onverantwoordelijk gedrag (woekerpolissen). Ze manipuleren (kleine lettertjes), lijden aan grootheidswaanzin (wij zijn het beste bedrijf) en zijn niet in staat tot enige vorm van zelfreflectie (bonussen).

De praktijkvoorbeelden liggen voor het oprapen; van de kwajongensstreek van 1888 tot en met de farmaceutische industrie die jarenlang de productie van goedkope Aidsremmers tegenhield.
Zal het ooit beter worden? Iedere psychiater weet dat psychopaten niet of nauwelijks te behandelen zijn. Ze zien simpelweg niet in waarom ze iets aan zichzelf zouden moeten veranderen. Zo is dat ook met grote bedrijven; het geweten ontbreekt.

6 reacties op “Zaken zijn zaken”

 1. Poppekop

  goeie film 🙂

  eigenlijk had je de farmaceutische industrie in verband met de mexicaanse griep ook wel een tik uit kunnen delen.

  Tot nu toe is het een zeer besmettelijk, maar toch heel milde griep, maar de tamiflu vliegt over de toonbank. Tot nu toe kreeg je gewoon het advies om veel te drinken en goed uit te zieken, maar bij deze mildere variant moet je jezelf vol gaan proppen met tamiflu :-S

 2. Zo dienen ook veel gemeentelijke instanties dat nummer te draaien omdat ze met geen 0900 nummers mogen telefoneren. Hierdoor betaald een gemeente (wij dus) ons suf aan kosten die onnodig zijn. En dergelijke gesprekken vanuit een instantie (denk aan wachttijd met vreselijke pauzemuzakjes) duren vaak echt wel langer dan een kwartier…

 3. die 1888 nummers zijn al zeker een jaar in de lucht …. dat er nu pas iemand achter komt dat de teller doortikt zegt ook iets over de gemiddelde klant : het is een idioot .

  over de Tacogriep even dit : natuurlijk deugt de Industrie weer eens niet, maar de paniek wordt veroorzaakt door het tv geile doktertje Oosterhaus en zijn collega’s …..

 4. Stuifsel

  Goedkope aidsremmers tegenhield???? Aids is, net als het griepvirus in laboratoria ontwikkeld. De makers van de vaccins hebben eerst het virus ontwikkeld, want het wordt weer eens tijd dat er iets verdiend wordt. Dezelfde bedrijven adviseren ook weer onze overheid en die zorgen wel weer voor een enorme reclame campagne. Terloops, wat zou Ab Osterhaus eraan overhouden, die heeft zijn best wel gedaan! Bekijk deze film maar eens en ‘luister’ naar de boodschap: We zitten met teveel mensen op deze planeet. Oplossing: griep of een spuit. Alleen: de spuit is dodelijker dan de griep! http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU&hl=nl
  Gelukkig zijn er meer mensen aan het wakker worden…

 5. @Jelle: En dat stukje noem jij geen onzin? Man, dat mens kraamt de grootste pseudo-wetenschappelijke waanzin uit die ik in tijden heb gehoord! Dit soort filmpjes zijn levensgevaarlijk voor beïnvloedbare en geestelijk zwakke mensen, die incapabel zijn drogredeneringen en onjuist oorzaak-gevolgverband te herkennen. Ik mag hopen dat dit soort websites niet te veel bezocht wordt…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top