De dochter van de moeder aller voetbalvrouwen

Ik denk de laatste tijd vaak aan Truus van Hanegem, de moeder aller voetbalvrouwen. Truus op de tribune tijdens de WK-finale van ‘74. Strafschop voor Nederland. Truus slaat de handen voor de ogen, ze durft niet te kijken. Pas wanneer alle spelersvrouwen om haar heen juichen, springt ze zelf ook op. Die struise vrouw, huilend van vreugde. Een onvergetelijk beeld.

Truus was een fenomeen. Ze trouwde met Willem omdat ze van hem hield. Dat die gekke, zwijgzame man ook voetbalde, was haar aanvankelijk niet eens opgevallen. Truus dacht altijd dat Willem ging vissen wanneer hij op zondagochtend met zijn tasje achterop de brommer vertrok. Het maakte haar allemaal niets uit.

Later, toen Willem beroemd was, deden ze wel eens iets commercieels. Zo stonden Willem en Truus een keer samen in het Hema-breiboek. Ze scheidden in 1983, na twintig jaar huwelijk. Niemand weet precies waarom. Vraag Willem of Truus ernaar en een bedrukte stilte treedt in. Prachtig vind ik dat. Een scheiding die meer dan 25 jaar na dato nog steeds gevoelig ligt. Dan moet het wel echte liefde zijn geweest.

Soms fantaseer ik dat het tussen Wesley en Yolanthe ook echte liefde is. Yolanthe die dacht dat Wesley een glazenwasser was. “Ik vond hem zo lief, daar hoog op die ladder. Dat grote raam en dan die korte armpjes”. Maar we leven in andere tijden. Mei vorig jaar maakte Yolanthe haar veelbesproken droomtransfer van FC Volendam naar Real Madrid. Komende maand stelt ze haar basisplaats veilig, want op 17 juli meert in een Toscaans kasteel het huwelijksbootje aan. Welke trouwjurk Yolanthe dan gaat dragen, blijft geheim. Wel heeft ze, naast haar WK-bikini, ook alvast haar bruiloftslingerie onthuld. Een romantisch setje uit haar eigen serie Yolanthe’s Choice, nu al verkrijgbaar bij een grote lingerieketen.

En dat is nog maar het begin, want Wesley heeft haar beloofd dat ze tijdens elke training van het Nederlands elftal bovenop de dug-out mag zonnen, in de WK-bikini uit haar modelijn. Oh, die gespeelde geilheid voor het oog van de wereldpers, je kunt er de klok nu al op gelijkzetten. Het huwelijk als business-model. Dit wordt het WK van Yolanthe, niet van Oranje. Ik ga Truus missen, de komende weken.

11 reacties op “De dochter van de moeder aller voetbalvrouwen”

 1. Indien je suggereert dat Yolanthe om het geld met Wesley gaat, zou je eens kunnen googelen.

  De cabau´tjes hebben het zowaar niet rot.

  Status is wellicht een dieper geworteld motief, ware liefde niet uitsluitend.

  B

 2. Luuk Koelman

  @ Vincent
  Haar vader zou haar flink wat geld hebben achtergelaten. Maar als ik de moeder van Jan Smit goed begrepen heb, was dat bij lange na niet genoeg.

 3. Gaan we nu unverfroren lezen in de roddelpers dat Yolanthe Jantje heeft leeggetrokken, en toen het resultaat tegenviel hem gedumpt heeft? Want dat detail, Saskia, daar heb ik de rancuneuze schoonmoeder niet over gehoord, en ze controleerde toch vrijwel dagelijks de lakens van het koerende koppeltje….

 4. was het niet Jant[je] Smit die niet van een getrouwde vrouw af kon blijven…en steeds is Yolanthe in de media de ”golddigger”en de gene die op geld uit is…naar mijn mening is die titel beter weggelegd voor de ”nieuwe” vlam van jantje die is immers gestopt met werken en heeft haar spaarpot vastgelegd door even in verwachting te raken…
  nee hoor Yolanthe ik wens jouw al het geluk met Wesley en iedere keer die vervelende opmerkingen en over hem komen ook mijn strot uit! kijk nou eens goed naar die Jan het is echt nog een ”knulletje”!!!!

 5. Ook ik moet vaak aan Truus van Hanegem denken, ik vond haar altijd een eerlijk en puur persoon. Wat jammer dat zij nooit meer een intervieuw wilt geven want ik denk dat er een hele hoop mensen zijn die erg benieuwd zijn hoe het met haar gaat! Wilt u het nog een keer proberen??? :-)

 6. Truus van Hanegem heeft altijd achter haar man gestaan.
  DE voetbalvrouw van alle vrouwen. Ik vond het toen heel jammer dat deze 2 mensen uit elkaar zijn gegaan.
  Nee, je hebt nooit meer iets over Truus gehoord. Ik hoop dat het haar goed is gegaan.

 7. Ik vond Truus altijd een geweldige vrouw,heel sympathiek.

  Ik hoop dat het heel goed met haar gaat.

 8. L.Kuiper-Couvert

  Leeft Truus van Hanegem nog? Als dat zo is? Hoe is het dan met haar? Het zou leuk zijn als ze nog eens een intervieuw geeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *