De dochter van de moeder aller voetbalvrouwen

Ik denk de laatste tijd vaak aan Truus van Hanegem, de moeder aller voetbalvrouwen. Truus op de tribune tijdens de WK-finale van ‘74. Strafschop voor Nederland. Truus slaat de handen voor de ogen, ze durft niet te kijken. Pas wanneer alle spelersvrouwen om haar heen juichen, springt ze zelf ook op. Die struise vrouw, huilend van vreugde. Een onvergetelijk beeld.

Truus was een fenomeen. Ze trouwde met Willem omdat ze van hem hield. Dat die gekke, zwijgzame man ook voetbalde, was haar aanvankelijk niet eens opgevallen. Truus dacht altijd dat Willem ging vissen wanneer hij op zondagochtend met zijn tasje achterop de brommer vertrok. Het maakte haar allemaal niets uit.

Later, toen Willem beroemd was, deden ze wel eens iets commercieels. Zo stonden Willem en Truus een keer samen in het Hema-breiboek. Ze scheidden in 1983, na twintig jaar huwelijk. Niemand weet precies waarom. Vraag Willem of Truus ernaar en een bedrukte stilte treedt in. Prachtig vind ik dat. Een scheiding die meer dan 25 jaar na dato nog steeds gevoelig ligt. Dan moet het wel echte liefde zijn geweest.

Soms fantaseer ik dat het tussen Wesley en Yolanthe ook echte liefde is. Yolanthe die dacht dat Wesley een glazenwasser was. “Ik vond hem zo lief, daar hoog op die ladder. Dat grote raam en dan die korte armpjes”. Maar we leven in andere tijden. Mei vorig jaar maakte Yolanthe haar veelbesproken droomtransfer van FC Volendam naar Real Madrid. Komende maand stelt ze haar basisplaats veilig, want op 17 juli meert in een Toscaans kasteel het huwelijksbootje aan. Welke trouwjurk Yolanthe dan gaat dragen, blijft geheim. Wel heeft ze, naast haar WK-bikini, ook alvast haar bruiloftslingerie onthuld. Een romantisch setje uit haar eigen serie Yolanthe’s Choice, nu al verkrijgbaar bij een grote lingerieketen.

En dat is nog maar het begin, want Wesley heeft haar beloofd dat ze tijdens elke training van het Nederlands elftal bovenop de dug-out mag zonnen, in de WK-bikini uit haar modelijn. Oh, die gespeelde geilheid voor het oog van de wereldpers, je kunt er de klok nu al op gelijkzetten. Het huwelijk als business-model. Dit wordt het WK van Yolanthe, niet van Oranje. Ik ga Truus missen, de komende weken.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!