Ja, braaf. Goed zo, ga maar liggen. En hoe heet ie dan? Hoe heet ie dan? Poot? Poot! Ja, braaf. Kijk eens even wat ik voor jou heb gekocht? Wraf! magazine, nummer 2 alweer. Wat zeg ik? Voor ons allebei natuurlijk! Hier staat het, zie je wel: ‘Lifestyle magazine voor baasjes’.
Jahaaa, gaat het mannetje jou eens lekker verwennen. Kijk hier, pagina 14, gaan we samen naar Hippehond, bekend vanwege hun geweldige webwarenhuis. Ze hebben nu ook een winkel in Eindhoven. Gaan we samen een zonnebril voor je kopen, oké?

Hé, af! Af zeg ik! Da’s mijn broek. Af! AF! Denk erom! Braaf zijn. Laat me even rustig bladeren. Oooh, kijk hier nu eens, wat lí­éf! Weet je wat, als je vandaag je plasje netjes ophoudt tot we buiten zijn, bestel ik via dogsdepartment.com een handgebreide trui voor je, spreken we dat af? Is echt de allerlaatste fashion for dogs, zie je wel? Doe ik lekker gek en neem ik die stoere kakikleurige legerjas er meteen bij. Of toch maar dat baljurkje?

En nu terug in je mand. Kom dan, kom dan. Mand. Mand! Gaat baasje het interview met bestsellerschrijfster Heleen van Royen lezen. Niet zo keffen, dan kan ik je vertellen hoe het zit. Het gezin van Royen leeft in het zuiden van Portugal, volgens de strikte wetten van de roedel. Het is dus eerst Heleen, dan de Mechelse herder Igor, dan vuilnisbakje Pablo, en tot slot manlief Ton. De honden slapen bij Heleen in bed en Ton ligt aan het voeteneind.
Gaan wij ook doen. Kieper ik Anja uit het waterbed en mag jij naast me liggen. Kleine lieverd van me. Kom maar weer bij het baasje. Zeg, kijk hier eens. Wat is dat dan? Wat is dat dan? Wil je ook zo’n eigen reiskoffer van € 1090,-? Voor jou alleen het allerbeste, hè?

Au! Godver, dat was mijn enkel! Kreng. Waarom doe je dat nou? In de hoek jij, hup! Blijf. Blijf! BLIJF! Goed zo, zal je leren. Nee! Te-rug! Neem maar eens een voorbeeld aan Deborah en haar hondje Wheely Willy. Een hartstikke ongelukkig geboren Chihuahua met twee verlamde achterpootjes, maar het beestje maakt er wel het beste van. Willy rolt rond in een rolstoel en bezoekt samen met zijn baasje ziekenhuizen. Met slechts één doel: de mensen hoop geven. Zo’n mooi artikel. Neem nu die 17-jarige jongen die in een rolstoel terecht kwam als gevolg van een surfongeluk. Wilde geen CliniClown zien. Het enige wat hem door die moeilijke eerste maanden heen hielp, waren de bezoekjes van Willy. Da’s toch mooi? Zo kan het dus ook. Denk daar maar eens over na. Verdiep ik me even in dierenvriendin pur sang Belinda Meuldijk. Wat een mooi interview. Belinda is lijstduwer voor de Partij van de Dieren. Ze heeft vijf paarden en veertien honden. En vroeger een ezel die in haar woonkamer bivakkeerde. Geen wonder dat Rob de benen nam, maar haar dieren brachten troost.

Is ie nu weer braaf? Ja? Kom maar dan, mag je uit de hoek. Ja, nu is ie weer lief hé. Nu is ie weer lief. Zal ik jou eens even lekker kroel… God-ver-domme, wat heb je gedaan in die hoek? Jezus nog aan toe, het zit tegen de muur omhoog. Kutbeest met je spuitdiaree. De dag nadert dat ik allebei je achterpoten verbrijzel. Kun je mooi met Koos Alberts op tournee. Samen janken. Verwend kreng. Nee, voor jou geen hondenbonbon uit een lief trommeltje. Ik neem er zelf wel eentje. Als troost.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!