Wouter Bos spreekt u toe

Er is geen enkele reden tot bezorgdheid. De Verenigde Staten kennen een kredietcrisis, maar deze zal aan Europa voorbij trekken. U kunt rustig slapen. Wellicht ondervinden andere Europese landen enige problemen, maar Nederland heeft een robuuste economie die tegen een stootje kan. Onze banken zijn sterk. Ik verwacht niet dat zij in de problemen komen. (september 2008)

We nemen een buitengewone maatregel. ING krijgt 10 miljard euro staatssteun en Aegon 3 miljard. Daarmee is de kous af. Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet. Nog één noodingreep dan. Fortis dreigt om te vallen. We kopen de bank op voor 16,8 miljard euro. Nederland blijft een welvarend land. In het ergste geval krimpt onze economie met 0,75 procent. (oktober 2008)

Onze economie krimpt met 3,5 procent. Hadden we vorig jaar nog een begrotingsoverschot van 6 miljard, nu zitten we met een tekort van 40 miljard. Dit land verkeert in een zware recessie. Het wordt een heel grote en zware klus, maar we zijn er klaar voor. We gaan Nederland in een veilige haven loodsen. (februari 2009)

Dit is ongekend. De werkloosheid loopt op tot 9 procent en de beurzen zijn in een vrije val geraakt. In geen enkel ander land is de situatie zo radicaal omgeslagen. Deze crisis is de ernstigste sinds 1929. Een beproeving! We moeten pijnlijke keuzes maken. Geen enkele Nederlander ontkomt aan offers, want de miljarden die we hebben uitgegeven aan banken, moeten worden terugbetaald. Denken dat de overheid alle problemen kan oplossen, is een illusie. De regeringspartijen zijn in crisisberaad bijeen. We komen met een pakket maatregelen. (maart 2009)

Iemand een idee? We weten het niet meer. Deze economische crisis is als een zware orkaan en Nederland is maar een klein bootje. We zijn een speelbal op de golven van de recessie. Haal alle zeilen neer. We schuilen in de kajuit. Help! HELP! O GOD, WE GAAN DÓÓÓÓÓD! (volgende week)

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!