Woorden van troost

Hoe verliep de uitvaart van het 21-jarige meisje dat vorige week na een liposuctie overleed? Was de plastisch chirurg, Edwin van Onselen van eenmansbedrijf Aestheticare, er ook? Ik denk het wel, want in het Algemeen Dagblad liet hij optekenen er helemaal kapot van te zijn. Zo kapot zelfs dat hij een dag later alweer aan het snijden was in andere gezonde lichamen.

Welke ingreep Edwin the day after uitvoerde, werd niet vermeld. Waarschijnlijk geen liposuctie, want de website van Aestheticare leert ons dat Edwin een slordige driehonderd verschillende ingrepen doet. Anus laten bleken? Edwin klaart de klus voor 150 euro. Ook voor een ‘clitorislift’ of een ‘G-spot vergroting’ (prijzen op aanvraag) draait hij zijn hand niet om. Of wat te denken van een ‘venusheuvel sculptuur’? Voor 1250 euro boetseert Edwin er naar eigen inzicht iets moois van. Lijkt me hét cadeau voor moederdag. Kan mama deze zomer op het naaktstrand helemaal de blits maken met een zacht glooiend teletubbie-landschap tussen haar benen.

Terug naar de uitvaart. Edwin kijkt nog even in de kist. Daar ligt ze, het arme kind, een barbiepop met maatje 38. Hij slikt. Nee, dit heeft hij niet gewild. Maar aan elke operatie kleven risico’s. En vet wegzuigen bij iemand van 54 kilo, dat valt toch écht niet mee.
Na afloop staat Edwin er wat eenzaam bij in de bomvolle aula. Kopje koffie in de ene, plakje cake in de andere hand. Hij ziet de ouders staan. Hij wil iets zeggen, nee, hij móét iets zeggen. Maar wat? Iets bemoedigends, woorden van troost.

Edwin haalt diep adem. Met knikkende knieën stapt hij op hen af. Hij stamelt zijn naam. De ouders kijken hem vreemd aan. Edwin ziet de afwijzing en het onbegrip in hun ogen. Hij probeert na te denken, maar om een of andere reden lukt dat niet. Dan hakkelt hij de enige woorden van troost die hij als chirurg kan bedenken: “wat lag uw dochter er mooi bij… met haar slanke heupen”.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!