De wielrenner: Trappen! Trappen! Trappen! Trappen!

Zo in de maanden juni en juli zien wij in de vrije natuur weer een soort opdoemen die we voorheen nauwelijks zagen. De onder biologen welbekende Homo Velocitas Stupidi. Een eencellige diersoort die wij in de volksmond beter kennen als: de recreatieve wielrenner. Waar de meeste diersoorten, zoals het damhert en het everzwijn, in beeld komen gedurende de bronst (het paarseizoen), laat de Homo Velocitas Stupidi zich vooral zien tijdens de Tour de France.

In die periode maakt zich een onstuitbare drang van de soort meester, waardoor hun populatie zienderogen toeneemt. Zeker deze week, nu de prestaties van het allerhoogste alfamannetje, de Thomas Triumphus, de soort extra hitsig maakt. Een wereld van verschil met de wintermaanden, waarin de Homo Velocitas Stupidi slechts sporadisch in ons straatbeeld wordt waargenomen, en altijd solitair. Ze zijn dan prima benaderbaar en meestal wat schuw in de omgang. Deze exemplaren vormen dan ook nauwelijks een gevaar voor hun leefomgeving.

Anders is het nu de Homo Velocitas Stupidi zich in roedelvorm meent te moeten manifesteren. Als ongeleide projectielen komen zij in een zwerm aanwaaien, altijd hun slachtoffer (meestal een wandelaar of fietser) geluidloos in de rug naderend. Pas in het voorbij zoeven bezigen zij hun door agressie gekenmerkte keelklanken, teneinde zo hun territorium op te eisen. Zo teisteren zij het verkeer. Waarbij overigens ook de vrijpostige wijze opvalt, waarop zij elke paar kilometer hun neus legen: typisch baltsgedrag waarmee de mannetjes elkaar binnen de roedel proberen te imponeren.

De echte rangorde wordt evenwel bepaald via het zogenaamde ‘sprintje trekken.’ De meute waaiert als een sprinkhanenplaag breed uit over de openbare weg, waarbij het naastgelegen, gescheiden fietspad altijd wordt gemeden. Trappen! Trappen! Trappen! In dat ronddraaien van de pedalen, hetgeen qua hersencapaciteit al een hele uitdaging is voor deze eencelligen, ligt evenwel het grote probleem. Waar een automobilist zich aanpast aan zijn directe leefomgeving en bijvoorbeeld vaart mindert als hij de bebouwde kom nadert, is de louter instinctief handelende Homo Velocitas Stupidi hiertoe niet in staat. De soort beschouwt ieder ritje als een wedstrijd.

Zo komt het dus dat met enige regelmatig een Homo Velocitas Stupidi in volle sprint op een geparkeerde auto klapt. Het exemplaar blijft dan meestal zwaar bloedend in de verbrijzelde achterruit hangen. Mooi. Natuurlijke selectie noemen wij dat. Wielerbanen zijn er immers niet voor niets.

23 reacties op “De wielrenner: Trappen! Trappen! Trappen! Trappen!”

 1. Jammer dat dit ongedierte veelal een helm draagt. Want zelfs een licht tikje tegen het hoofd zal de toch al minimale hersenactiviteit geheel en al stilleggen en daarmee bijdragen aan de ondergang van de soort.

 2. Quirinus

  Briljant Luuk,

  Maar is een ondersoort, de Homo Velocitas Stupidi d’Huez, die vele malen erger is.
  Ik ga verder niet uitweiden, maar je schaamt je toch, op z’n Hollands gezegd, je ogen uit je kop dat je Hollander bent .Het wachten is op een grote valpartij, veroorzaakt door een paar, met bier gevulde, Homo Velocitas Stupidi d’Huez.

 3. Wielrenners zijn de nieuwe untermensch. Zo lang de tour bezig is kan ik ongestoord roken.

 4. Heerlijk Luuk! Meer graag. Trouwens van de winter gaan ‘ze’ weer schaatsen. Gatver..

 5. Ja nee, die voetballers anders…maar die hebben “norremes en waarredes” (heb ‘t ze zelf horen zeggen zo). Ben zelf zo’n buikige man met racefiets, draag geen helm behalve wanneer het regent, en leeg mijn neus gewoon niet meer op die manier (gewoontes kun je aanleren, maar ook gewoon afleren) en ben bij de tourfietswielrenclub weggepest (vertoonde niet het gewenste proletengedrag, maar fietste wel heel vaak en heel hard op een oude stalen racefiets met toeclips en handschakel, u weet wel, uit de tijd van Raleigh en Peter Post, gaaf man!). Wel bel ik me suf omdat jullie allemaal (ALLEMAAL JA!) links van het midden rijden (de algemene verkeersregel is: RECHTS HOUDEN! Als u fietst bent u verkeersdeelnemer dus…). Waarom die groepjes carbonheren op de snelweg fietsen is me ook een raadsel (ja het rolt lekkerder, vandaar dat alles wat kan rollen en alle voetgangers op die prettige geasfalteerde fietspaden LOPEN), wel weet ik dat die mannen in groepen eng militaristisch gedrag vertonen door het roepen van commando’s (PAAL! TEGEN! ja ook in een hondenlosloopgebieden zoals die daar is in Maassluis – ik heb besloten honden leuk te gaan vinden en houd me daar ook gewoon in na een gesprekje met zo’n hondenbezitter) en andere aso uitsloverij (collega’s er af rijden om zo in achting te stijgen bij de hoofdaap) vertonen en idd onmiddelijk op het asfalt gaan rijden (dat is voor de auto’s, maar deze regel gaat niet op voor bouwvakkers/administratoren ihbv een racerijwielgeval) daar waar enigszins mogelijk zonder oog te hebben voor de natuur waar ze dorheen sjezen. Mafkezen!
  Ik vind het niet juist dat iedereen met een racefiets nu een wielerproleet is, maar het is onomkeerbaar vrees ik. We (ik ook) zien er ook belachelijk uit, maar zo’n “stoere” bril is wel echt nodig hoor. Ander dingetje, ook als je niet geoefend bent en het lukt je niet om te vallen: op zo’n racefiets ga je als je net zo rijdt als op een gewone fiets, gewoon 6kmpu sneller (minstens, echt!) dus ga nou gewoon naar rechts dan kunnen we er langs! Nog een ander dingetje heren leken: sturen-remmen-schakelen-richting aangeven is de volgorde van belangrijkheid, ook vanwege het relatief te lage gewicht van dat type fiets: het stuur staat zo dwars en je bent dus bij die te lage snelheid die de stad bepaalt constant aan ‘t balanceren, ook zitten je voeten vast in aanstellerige bindingen – vandaar die aanstellerige overspannen reakties.
  Ik heb altijd kramp in mijn linkerduim van het bellen, ze zijn er dus wel, rijwielproleten die met een fietsbel. Heren wielrenners: ja, en toch werkt het: ze gaan opzij!! ‘t Duurt even, maar dan tóch… Voor het gewicht hoef je het niet te laten, schaf er een aan en fietsbel je helemaal suf. Hoef je tenminste niet meer te horen “Je hebt toch een be-huh-hel…!”
  Kindertjes hebben echt niets te zoeken op het fietspad wat bedoelt is voor verkeer. Wandelaars, vooral die trutten in groepjes, moeten gewoon op dat schelpenpad op dat dijkje náást dat geasfalteerde fietspad gaan lopen (wandelen, voetpadderen etc.), op hun pas aangeschafte wandelschoenen. Ja daar langs de Rottemeren kun je óók naast elkaar lopen én lopen te kletsen… 😉

 6. Dank je Luuk !! Ik woon in een dorp (elk voordeel heb ze nadeel) en daar tref je ze dus ook, veel te vaak en nietsontziend. Afgewisseld door de rob-de-nijsen op de motorfiets of die types in open autootjes, de mannen-met-de-sjaaltjes met van die vrouwen ernaast.. Rampzalig zijn ze, de wielrenners het ergst. De andere 2 groepen doen ‘t meer recreatief.
  Op de vluchtstrook ermee! Wel of geen rood kruis boven de weg, maakt mij niet uit. ‘Paaltje!’ kunnen ze zeggen, of ze schreeuwen tegen elkaar terwijl jij nog lekker op zondagochtend in je bed ligt. Ze willen zoveel aandacht

 7. Enig stukje Luuk, zie het zo voor me.
  Verdiend een pluim en helemaal mee eens

 8. Joost de Wielrenner

  Die Luuk toch, met zijn scherp in de huid krassend pennetje. Surft weer eens opportunistisch mee op een golfje van actuele verontwaardiging, gebaseerd op generalisatie van een paar incidenten c.q. mafkezen. Petje af hoor. Als het nou nog leuke satire was, maar helaas, deze leutige faux-wetenschappelijke opzet kwam ik vijfentwintig jaar geleden in de schoolkrant al iets te vaak tegen. Fijn is nog tenminste dat het publiek hier het weet te waarderen. In het dagelijks leven zal ik er geen meter minder om fietsen, een sport die ik overigens beschouw als zeer gezond voor het lichaam, verrijkend voor de geest, nauwelijks blessuregevoelig, uitermate milieubewust en eigenlijk alleen maar schadelijk voor zeikerds die in elke wielrenner een gefrustreerd alfamannetje menen te moeten herkennen, daarbij natuurlijk niet gehinderd door enig gevoel voor nuance. Dat die mensen mij stomverbaasd aankijken als ik ze vriendelijk dank voor geboden ruimte, of wanneer ik netjes afrem als de verkeerssituatie daarom vraagt, dan vind ik alleen maar extra mooi. Luuk zal intussen weer snel iets anders moeten bedenken, want ik kan me niet voorstellen dat de sport hem op een andere wijze boeit dan als een makkelijk onderwerp om een van zijn halfgare stukjes over te tiepen. Iedereen veel sterkte met deze nieuwe door de media aangeprate frustratie, u bent tenslotte al boos om zoveel dingen, het zal onderhand wel erg vermoeiend worden.

 9. Henk de Kleijn

  @Joost de Wielrenner: Boeeeehh! (Duimpje omlaag)
  @Luuk de schrijvert: Yeaaaahh! (Duimpje omhoog)
  Hilarisch: “Natuurlijke selectie noemen wij dat.” Héérlijk!

 10. Joost de Wielrenner

  Duimpje omhoog voor jou Henk. Je uitleg over natuurlijke selectie is echt enorm hilarisch.

 11. Leuk die verwijzing naar de verkeerregels door de ervaren homo velocitas stupidi seniorus. Maar groepen van jullie, staan al helemaal niet in de regels. Jullie dienen dus ook aan de regels te houden van de enkelvoudige variant. Daarbij vooral gelet op dat je geen hinder of gevaar mag/kunt veroorzaken voor anderen, zgn. Wedstrijdjes op weg zijn ook voor jullie soort verboden.

 12. Evert en Joost de wielrenners houden zich gewoon aan de verkeersregels, als jullie nu ook eens GEWOON RECHTS zouden rijden is er niets aan de hand?

  En Luuk, al nieuws over die ongelukkige wielrenner “die op de Hogenkampseweg in Renkum in volle sprint op een geparkeerd busje klapte”? Loopt zijn Pontiac nog?* En, was je destijds ook fan van Gerrie Kneteman?**

  * Wim van Est viel zeventig meter diep en **Gerrie Kneteman had een dergelijk vreselijk ongeval met maanden revalidatie ten gevolg. Lachen!

 13. Opmerkelijk is ook dat genoemde diersoort moeite heeft met begrijpend lezen, geen gevoel heeft voor humor en ook het begrip “satire” hem/haar onbekend is.
  He Joost ?

 14. Louisa ik heb ook gelachen om deze column (heb ik dan volgens jou gevoel voor Luuk’s humor?), en vond ‘m goed geschreven en die bleef een tijdje door mijn hoofd spoken. En dan denk je later ook wat anders over het thema of het onderwerp. Lees je ‘m nog een keer. En nog een keer. Vandaar. (Of heb ik het nu niet begrijpend gelezen?)
  De column is hard maar geestig bedoeld, en in woordkeus consequent en origineel. Scherts. Is dat het bekende begrip “satire”? Vaak wordt scherts gebruikt om haat en minachting mee te laten liften op een bedekte maar schijnbaar toffe manier (wat zijn we toch loyaal). De intentie van Luuk Koelman lijkt mij niet hatelijk bedoeld, en ook niet echt to uitsluiten van dergelijke idioten op een racefiets. Wel heeft hij het over drie groepen (onderwerpen) fietsers: de solitaire die in de winter traint, de buikige idioot die als de zon schijnt naar buiten komt, en de idioten in groepen die idioot groepsgedrag vertonen. En imiteren wat ze op TV zien (net als de voetballers, gelukkig zijn die wer begonnen…) en gedragen zich zoals tegenwoordig in de Tokkie ma.pij regel schijnt te zijn.

 15. *(De intentie van Luuk Koelman lijkt mij niet hatelijk bedoeld, en ook niet echt tot uitsluiten van dergelijke idioten op een racefiets op te roepen.)

 16. (oops typos…spierpijn ook in de handen vanwege langdurig de knuisten in de beugels verankerd, dan krijg je dat!)
  *De intentie van Luuk Koelman lijkt mij niet hatelijk bedoeld en ook niet tot uitsluiten van dergelijke idioten op een racefiets bedoeld.
  *weer begonnen…maatschappij.
  Luuk: denk je dat hagelbuien ook bijdragen aan die natuurlijke selectie? Mijn schedel dient uitgedeukt…

 17. Wielrenners hebben blijkbaar geen zelfspot. De kunst is natuurlijk om ook de humor te kunnen zien als je zelf eens het onderwerp bent van satire. Krab ook eens achter het oor of er misschien niet een keiharde kern van waarheid zit in een verhaal dat voor heel veel andere mensen zo herkenbaar is.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top