Wie komt op voor Benthe Samsom?

Ooit had ik een onderhoud met een hypotheekadviseur. Hij zetelde in een kleine kale kamer, temidden van een heleboel andere kamertjes waarin weer andere hypotheekadviseurs zaten. Op zijn bureau prijkte een fotolijstje met daarop twee vrolijk lachende kinderen. Het viel op, die schijnbaar persoonlijke foto in een verder kale kamer. Daarom glipte ik na afloop van het gesprek even een ander kamertje binnen. Ook daar stond een fotolijstje op het bureau – met daarin precies dezelfde foto. Zo werkt dat dus, dacht ik. Kinderen wekken vertrouwen. Niet voor niets hebben Jehova’s Getuigen vaak een kind bij zich wanneer ze aanbellen. Meestal een meisje dat je met grote, wat trieste ogen aanstaart. Probeer je daar maar eens tegen te wapenen.

En nu is daar Diederik Samsom. Hij schuift in zijn PvdA-reclamespot zijn tienjarig dochtertje Benthe naar voren. Benthe is gehandicapt, en voor haar doet Samsom het allemaal. Hij vertelt niet wát haar handicap is, maar wie even googelt, ontdekt dat Benthe al enkele maanden een belangrijke pion is in het PvdA-verkiezingscircus. Heel Nederland moet weten dat zij een hersenafwijking heeft waardoor zij onder meer spastisch is aan de linkerzijde van haar lichaam. Wat vooral opvalt aan alle interviews: Samsom gebruikt steeds exact dezelfde soundbites wanneer hij het over zijn dochtertje heeft. Goed ingestudeerd dus, het kan niet anders of hierin heeft een spindoctor de hand gehad.

Rijst de vraag: wat vindt mevrouw Samsom hiervan? Zij heet Tineke Hoogenboom. Het was even zoeken om achter die naam te komen, want Tineke hecht aan haar privacy. Groot gelijk heeft ze. Alleen raar dat zij haar dochtertje diezelfde privacy blijkbaar niet gunt. En Samsom zelf? Hij stelt dat hij is gevormd door zijn kinderen, en vooral door Benthe. Ik geloof dat graag. Wat mij zorgen baart, is hoe Benthe wordt gevormd door dit spotje. Zal zij later, als volwassen vrouw, zeggen: “In de Tweede Kamer had papa altijd de mond vol over hoe voorzichtig we moeten zijn met het uitwisselen van medische gegevens, maar voor mij golden die bezwaren blijkbaar niet?” Hoe zal bijvoorbeeld haar zoektocht naar werk verlopen, nu papa haar complete ziektebeeld aan de grote klok heeft gehangen?

Misschien valt het mee, misschien ook niet. Maar dat je als ouder überhaupt het risico neemt. Hoe diep kun je zakken in je geldingsdrang? Daarom heb ik gisteren een officiële klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Als niemand voor de belangen van dat meisje opkomt, doe ik het wel.

UPDATE: klacht ingediend bij Reclame Code Commissie. Mijn pleidooi vind je hier. Uitspraak: hier (PDF).

44 reacties op “Wie komt op voor Benthe Samsom?”

 1. Malle Pietje

  Goeie column Luuk. Weerzinwekkend is de schijnheiligheid van helaas bijna alle politici. In liefde, oorlog en verkiezingen is alles toegestaan

 2. zandkorreltje

  Perfect Luuk.
  Stuur deze column ook door naar het partijbureau van PvdA. En wat mij betreft naar alle partijen, want dit is nog maar het begin van deze nieuwe goud-ader. Scoren met dat grut.
  Ik maak me sterk dat er best verschillende mensen zijn in de partij van de arbeiders die diep in hun hart t met je eens zijn, maar ja, als je eenmaal in die partij-trommel zit moet je meerammelen…

 3. Spindoctorandus: Mensen, we zoeken een nieuwe lijsttrekker. Wie van jullie heeft een zwart kind in een rolstoel die veel misbruikt is?

 4. Zjanette

  Wat goed toch dat wij allemaal zo heilig en geweldig zijn. Dit zouden wij allemaal nooit doen. Nee hoor, maar hunnie wel. Nou , gelukkig zijn er voldoende nette mensen die er iets van zeggen. Weet je? Toen die acties gevoerd werden om dat PGB gedoe heb ik ook geen enkel gehandicapt kind gezien. Ik hoor ook zelden mensen over hun gehandicapte kind. Nergens. Niemand. Nooit. Ik ken op twitter ook totaal geen mensen met gehandicapte kinderen. Niemand die voor zo’n kind een account aanmaakt. En op Facebook al helemaal niet. Maar ja, voor politici gelden blijkbaar andere regels.

 5. @Zjanette
  Precies! Je zet gehandicapte kinderen alleen in als je er zelf voordeel van hebt zoal Died.

 6. Luuk Koelman

  @Zjanette
  In één zin: zet je kind niet in voor politiek gewin. Dat is alles.

 7. Zjanette

  @Luuk. Je hebt het hier over de privacy van het kind en wat het later voor haar zal betekenen. Dat geldt voor alle gehandicapte kinderen wier ouders een twitteraccount, een facebookaccount, een website e.d. uit naam van hun gehandicapte kind maken en het internet op kwakken.
  Politiek gewin, aandacht, geld voor een goed doel, PGB. Allemaal dezelfde privacy die geschonden wordt.

 8. Luuk Koelman

  @Zjanette Klopt, maar two wrongs don’t make a right.

 9. Zjanette

  @Luuk. Klopt. Maar heb dan ook een grote mond tegen alle anderen. Niet de één wel en de ander niet.

 10. Luuk Koelman

  @Zjanette Dat wordt lastig, met één column in de week. Maar ik doe mijn best.

 11. @Zjanette Excuus, ik begreep je punt verkeerd. Eens, je zou het zelfs breder kunnen trekken naar niet-gehandicapte (jonge) kinderen want die kunnen de gevolgen van hun naamsvermelding en verschijnen op internet & TV ook nog niet inschatten.
  @Luuk LOL

 12. Willem Wejes

  Na het zien van de reclamespot (dus niet in het kader van zendtijd voor politieke partijen) riep ik luid “Wat is dit voor een ranzige vertoning!” Ik hoorde het de bedenkers van de reclame al overleggen: “We gaan een vriendelijke zorgzame huisvader laten zien, die ook al pech heeft met zijn dochtertje, de kijkers zullen die sympathieke man vast wel een steuntje willen geven door op hem te stemmen” Over de rug van een gehandicapt kind stemmen proberen te winnen. Bah, bah en nog eens bah.

 13. Het is allemaal begonnen toen de Chinezen vanwege de teruglopende omzet van Babipangang in 1462 de voeten van hun dochters in gingen zwachtelen waardoor de kuisheid toenam en de mogelijkheid om ooit nog op grote voet te leven te verwaarlozen was. Omdat er velen in ons land een wit voetje bij de voetbinders vermochten te halen werd de Babipangang massaal als volksvoedsel in de Nederlanden gevroten maar dan wel met sambalbij. Een eeuw later werd het Afrikaanse kind de reclame ingezeuld en speciaal voor dit doel had Willem Vlieghendart te Zierikzee, een begenadigd schilder en vliegenfokker de vlieg Japie gefokt die later op alle schilderijen op de neus van een zwart kind werd geportretteerd. Japie is wereldberoemd geworden en diende als boegbeeld voor de latere collectieve geldstromen waar dan ook naar toe. Altijd werd er een anoniem kind gebruikt. En nu klopt er iemand die van de collectiviteit is overheen door zijn eigen kind in de strijd te werpen. Ik zeg u, zoals de waard is verhouwd hij zijn gasten. Ik zie Tineke volgende week nog wel met de benen wijd liggen om te laten zien dat abortus best lekker is.

 14. Malle Pietje

  @Zjanette: Waarom “moet” je dan ook een grote mond hebben tegen anderen? Ik snap dat niet. Je maakt (als columnist) een keus voor iets of iemand. Als ik een dief betrap en ik zeg iets over zijn gedrag..”moet” ik dan ook meteen iets tegen alle andere dieven in NL zeggen?

 15. @breinbrouwsels; tijd voor een eigen column?
  @Zjannet: nee, ik zeg het niet. Ik zeg niet dat je zeurt.

 16. @Saskia
  Nee, nu ik nogmaals mijn reactie hierboven lees besef ik waarom mijn kinderen en kleinkinderen zo’n trillende lip krijgen als ik weer eens iets ga uitleggen:)

 17. Tja mensen. Terwijl iedereen op komt voor het zogenoemd zielige kind, wordt er een probleempje over het hoofd gezien. Het eigenlijke probleem is natuurlijk dat werkgevers, instanties en organisaties zo oordelen en veroordelen op ziektes en handicaps. Dat wij in een maatschappij leven dat je vooral maar niet moet vertellen over je handicap of die van een naaste, want dat heeft consequenties. Dan heb je ‘een vlekje’. En daar houden mensen stiekem niet zo van, een mens met een vlekje.

  En let wel wat er geschreven wordt. Dat een kind met spasmes aan linkerzijde later problemen kan krijgen met vinden van werk omdat het kind nu in een PvdA campagne naar voren komt. Denk je niet dat spasmes sowieso op zullen vallen Luuk? En je kon de gegevens – dus geheel buiten de spot om – zo op internet vinden, zou een werkgever dat niet ook kunnen?

  Eerlijk gezegd denk ik dat Benthe meer last gaat hebben van alle bezuinigingen op chronisch zieken en gehandicapten en de manier waarop de maatschappij tegen deze groep mensen aan kijkt. Shhht, niet kijken, ze heeft een handicap!

 18. Ik kan maar één woord vinden voor dit gebeuren/deze situatie:
  Triest.

 19. Aangezien de inhoud van deze column in mijn hoofd bleef zitten, nagedacht en dus het volgende:
  De voorganger van Diederik (verdomd, ik moest zijn voornaam opzoeken, dat zegt toch wel iets) was Job Cohen, een beschaafde man, intelligent, die wijfelend sprak omdat hij zijn gedachten goed wilde formuleren voordat hij er iets uitknalde. Een man die een stad vol ouwehoeren als 020 toch wel in redelijke banen wist te leiden, mag dit even worden gememoreerd ? Een man met een gehandicapte vrouw, overigens….waar niet de aandacht op werd gevestigd, het werd alleen indien noodzakelijk gezegd.
  Dat is hem niet in dank afgenomen en hij werd afgeserveerd , mede door dat stuk onfatsoen genaamd Wilders.
  Goed, Samsom nam het roer over ( volgens mij had Plasterk dit beter kunnen doen, maar dit terzijde)en die kreeg natuurlijk te maken met een spindoctor, een verschijnsel dat verboden zou moeten worden, maar dat is niet de bedoeling geloof ik.
  En die spindoctor vond dat Samsom agressiever over moest komen dan Cohen en dat deed hij,die arme Diederik, vandaar zijn overtrokken stoere optreden, zijn blosjes ( hij schaamt zich, hij gaat tegen zijn natuur in ) en het opvoeren, itt Cohen, tot een gehandicapte in de familie.

  Nou, ik zou zeggen Partij van de Arbeid, ga vooral zo voort en dan weet u zeker dat het niet lukken zal.
  Dommage…..

 20. Mochten er 020ers op het geslachtsorgaan zijn getrapt zal ik vast meedelen dat 010ers ( mijn dorpje) zonodig nog erger ouwehoeren…

 21. Ik ben een gehandicapte die zich wel eens op haar spreekwoordelijke pik getrapt voelt, hoe er over gehandicapten wordt gesproken. Diederik mag een politiek motief hebben, hij spreekt tenminste liefdevol over zijn dochter als haar handicap. Waar menig reactie verhaalt over ‘de gehandicapte’ alsof het een zonderling ding is waar we vooral maar niet mee te koop moeten lopen.

  Het is ook gek. Niemand vond er al te veel van toen Balkenende zijn dochter in stijf gesteven jurkje voor de menigte plaatste en je zal niemand horen als een politicus vertelt dat zijn of haar dochter zo prachtig piano kan spelen. Maar een nogal zichtbare handicap naar voren brengen, lijkt wel het einde van de wereld. Zal Benthe vast leuk vinden om terug te lezen later.

 22. Henk de Vries

  @Breinbrouwsels Een rolstoel die veel misbruikt is?

 23. @Luuk, ik zie net dat je verloren hebt bij de Reclamecodecommissie.
  Je wilde het opnemen voor Benthe, maar die commissie zegt dat het uitsluitend aan de ouders van een kind, gehandicapt of niet, te bepalen wat wel en wat niet in het belang van het kind is.Die Commissie is niet bevoegd te treden in de vrijheid van ouders om beslissingen te nemen over hun kinderen. Klopt als een zwerende vinger.
  Maar het getuigt niet van goede smaak je kind, waar je ouderlijk gezag over hebt en dat dus volledig afhankelijk van je is, in te zetten als object in een verkiezingsstrijd.
  Maar ouders doen wel meer rare dingen: je kind streng vegatarisch te eten geven, je kind meesleuren naar kerkgebouwen waar een extreme vorm van godsdienstig wordt gepredikt, je zoontje ongevraagd 8 dagen na zijn geboorte laten besnijden en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  In ieder geval krijgt Diederik op 12 september a.s. mijn stem niet en dat heeft wel degelijk te maken met Benthe.

 24. Ff twee foutjes verbeteren : vegetarisch en godsdienst.
  En ik herhaal nog even: Trieste zaak.

 25. En ook hier stel ik vast dat niemand de behoefte heeft te reageren op mijn bijdrage.

 26. Stompzinnigheid, valt me vooral tegen van iemand die haar haar niet wast, dat wekenlang vol houdt en dus in die weken stinkt.

 27. @Louisa,
  Erg zwak om een, in mijn ogen redelijk onderbouwde, reactie van Ellen, weg te zetten als stompzinnig (de enige reden dat ik deze collum en de reacties nu pas lees is dat ik terug ben van vakantie).
  Nog zwakker om haar site te bezoeken, en door het selectief lezen, dingen concluderen die niet kloppen, en haar daar mee aan te vallen.

  Met je laatste reactie heb je mij i.i.g. zo ver dat ik inhoudelijk nog eens niet op jou bovenstaande reacties wil reageren.

 28. Wat Chris zegt (thnx!).

  @Louisa
  Je reageert 15 (!) dagen na de publicatiedatum op een topic en trekt vervolgens de conclusie dat niemand de behoefte heeft op jou te reageren. Als ik vervolgens toelicht hoe dat komt en dat het waarschijnlijk niet eens aan jouw reactie ligt, lijk je nogal beledigd.
  Onvolwassenheid valt me tegen van iemand die waarschijnlijk ouder is dan ik, die het wekenlang volhoudt om te wachten op een reactie en dus al die weken niet zo veel te doen heeft.

 29. PS en wellicht overbodig te vermelden maar ik ben natuurlijk allesbehalve stinkzinnig.

 30. Luuk Koelman

  @ Poppekop Ik kan de uitspraak ook niet helemaal plaatsen. Dat Samsom alles met zijn dochter mag doen, zolang het maar binnen de wet valt – juridisch snap ik dat wel. Maar daar draait het niet om. Het is m.i. nog steeds ‘gebruik maken van andermans leed voor eigen gewin’ – en dat mag niet volgens eerdere uitspraken van de Reclame Code Commissie. Vergelijk de Benetton-reclame met foto’s van Aids-patiënten.

 31. kennelijk is het leed van je eigen kind niet andermans leed.. Daarbij wordt de toestemming door de ouders verleend natuurlijk… maar krom is het wel, in principe zou je je kind ook naakt op je reclamefolder mogen zetten als ik het goed begrijp.

 32. je schoonzus

  Goed gedaan Luuk, blijf alert én voor je mening opkomen!

 33. Juist, schoonzus, ik ook.
  Mensen die hun haar niet wassen zijn volgens mij aandachttrekkers.
  “Kijk mij eens bijzonder zijn ! Ik was mijn haar niet !, ik ga terug naar de natuur ! Maar ik maak natuurlijk wel reclame voor dit standpunt via internet hoor !
  Ik schrijf mijn visie niet met een veer op perkament !”
  En het is volledig aan mij na hoeveel dagen ik wens te reageren.
  En wat Benthe betreft: dit is volgens mij het zelfde concept:
  “Kijk eens hoe bijzonder ik ben ! Ik voer mijn dochter op als reclamepop voor mijn partij ! ”
  Maar die uitspraak tegen de procedure van Luuk klopt.

  Misschien heeft Luuk zich wel niet te bemoeien met de opvoeding van Benthe !
  Net zoals je het recht hebt je haar niet te wassen.
  Nu duidelijk ?!

 34. @Chris, in de Staat der Nederlanden, (“Het Koninkrijk der Nederlanden”) hebben we allemaal het recht te publiceren, te reageren en te negeren wanneer wij dat al dan niet willen.
  Van dat recht maakt Luuk gebruik en ik ook.
  Wat mij overigens wel opvalt is het feit dat Luuk, zoals het gros van zijn collega’s zich aan de veilige kant houdt:
  Geen kritiek op Trix en haar verwanten en geen kritiek op de muliticulturele samenleving.

 35. Wil de lafaard die met de mond van Trix praat opstaan ?

  Nu goed Trix.
  Maar mag ik je dan even vragen waarom je nog steeds geen inkomstenbelasting betaalt ?
  Zo als wij allemaal in dit Kunningkrijk, Troela de Zoveelste ?
  Troela, je ontvangt € 830.000 belastingvrij salaris en ruim 4 miljoen euri “onkostenvergoeding”.
  Ja, uit mijn benadering spreekt minachting, net zoals de minachting die jij ieder jaar uitspreekt in je Kerstpraatje, waarin je ons, je onderdanen de maat neemt.

  En dan nog even: het is niet Zijne Koninklijke Hoogheid Beatrix, waaruit blijkt dat je er geen verstand van hebt?

  Het was Hare Koninklijke Hoogheid Beatrix en is nu Hare Majesteit .
  Zelfs daar heb je geen verstand van.
  Kwestie van een beetje googlen.

 36. Naar aanleiding van je column over Tim Ribberink kwam ik op je site terecht. De meeste van je columns vindt ik erg scherp, hoewel soms wat grof. Maar deze trof mij persoonlijk, overigens niet zozeer in de negatieve zin!

  Je hebt het over Jehovah’s Getuigen die vaak een kind bij zich hebben tijdens hun prediking. Zelf heb ik twee kinderen en als getuige van Jehovah neem ik ze ook mee wanneer ik van huis-tot-huis ga. De belangrijkste reden hiervoor kun je in je eigen Bijbel terugvinden, ervan uitgaande dat je over een Bijbel beschikt. Lees maar in Deuteronomium 6:5-7. En als je dan toch bezig bent, lees dan ook even Mattheüs 28:19, 20. Toen ik ervoor koos om mijn God Jehovah te gaan dienen, nam ik de verantwoordelijkheid of plicht op mij om onwetende mensen over Gods voornemens te gaan vertellen, en bovendien om eventuele kinderen Gods wetten in te scherpen. Die kinderen zijn er inmiddels gekomen en ik neem ze graag mee tijdens dit werk. Ze vinden het zelfs leuk. Geen sprake van dat wij Getuigen kinderen meenemen om medelijden of sympathie te wekken. Dat je dit ter inleiding naar dhr. Samsom en de manier waarop hij zijn dochter bij de politiek betrekt gebruikt, vind ik dus onterecht. Vandaar ook dat ik op je column heb gereageerd.

  Overigens heb ik nog nooit gemerkt dat iemand moeite had om mij af te wijzen aan de deur vanwege het feit dat ik kinderen bij me had. Dus blijkbaar gaat het de mensen in mijn omgeving makkelijk af om zich te wapenen tegen die grote, trieste ogen. Maar als je er zelf dan toch al zoveel moeite mee hebt je daartegen te wapenen, waarom luister je dan niet gewoon eens naar wat ze te vertellen hebben. En doe dat meisje dan een groot plezier, en neem het boekje/tijdschrift/foldertje wat ze je geven wil aan en lees het eens. Baat het niet…….

 37. @Poppekop 26/07/2012 at 10:29 am
  Als je geld en bij voorkeur geen kleurtje hebt, dan wel.

  @Louisa: Borderline?

 38. Brutelientje

  Nu dat Samsom gescheiden is, vermoed ik dat de voogdij naar zijn vrouw is gegaan, aangezien de orthopedagogische jeugdzorg kapot bezuinigd wordt.

  VOORBEELD:
  Medisch Orthopedagogisch Centrum ‘t Kabouterhuis is er voor het jonge kind met ernstige gedrags- en ontwikkelingsproblemen. Zij helpen kinderen van 0 t/m 6 jaar met complexe combinaties van bij voorbeeld autisme, agressie, trauma, angst, leerproblemen, eet- en/of spraak-taalstoornissen. Zij diagnosticeren, behandelen en helpen deze kinderen samen met het gezin hun weg te vinden in hun natuurlijke omgeving.

  MOC ‘t Kabouterhuis ziet zich geplaatst voor een ingrijpende bezuiniging in 2014. Om deze bezuiniging te realiseren zal minder zorg geboden worden.

  http://www.kabouterhuis.nl/index.php?module=Text&textid=151

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top