Wie hielp het weekend om zeep?

Ik heb een idee. Wat nu als we elk weekend een dag of twee relaxen? Geen werk- en studiemails, niets wat je ‘moet’ van jezelf. Ik weet het, het is ongebruikelijk. Ik ken namelijk alleen maar mensen bij wie het weekend net zo is gevuld als de werkweek. Want je tijd managen doe je anno nu niet alleen tijdens werktijd, maar ook in je vrije tijd.

Laatst sprak ik een advocaat. Hij probeerde zijn werkweek in te dammen tot vijf dagen van elk 11 uur. Maar het lukte hem niet. Al zijn concurrenten op kantoor werkten veel meer uren, dus hij kon echt niet achterblijven. Daarom moesten ook de zaterdag en zondag eraan geloven. The fear of missing out. En voor jou tien anderen.

Eeuwenlang kende Nederland de zesdaagse werkweek. Met dank aan de kerk, want zondag was de dag des Heren. In de tweede helft van de vorige eeuw kwam daar de zaterdag bij; een overwinning van de vakbonden op de werkgevers.

Sinds de komst van internet en smartphone zijn we weer terug bij af: altijd online, 24/7 bereikbaar én beschikbaar. Op zaterdagochtend op de rand van je bed je werk- en studiemail checken. Het beste recept om je weekend te beginnen met de problemen van anderen. Dankzij technologie zijn we nu ook in onze vrije tijd verbonden met de werkvloer.

Laatst legde Elon Musk uit waarom zo’n zevendaagse tredmolen eigenlijk een goed iets is. Hij twitterde vanuit het Tesla hoofdkwartier: “Nobody ever changed the world in 40 hours a week.” Hoeveel uren dan nodig waren om de wereld te veranderen, wilde iemand weten. Met tachtig tot honderd uur per week moest het wel lukken, volgens Musk. Zelf werkt hij 120 uur in de week.

Zelf denk ik dat je de wereld prima kunt veranderen in 40 uur. Bijvoorbeeld door met zijn allen te besluiten om het weekend weer in ere herstellen. Banen (en ook stages) bestaan namelijk voor een groot deel uit dom, zichzelf oneindig herhalend werk. Een langere werkweek geeft je leven dus echt niet meer zin. Anders gezegd: niemand zal op zijn sterfbed ooit verzuchten: “Had ik maar langere werkweken gemaakt!”

Nou ja, Elon Musk dan misschien.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!