Werklozen naar de thuiszorg

De gemeente Deventer gaat werklozen inzetten bij het wassen en aankleden van ouderen en hulpbehoevenden. Ook kan hen worden gevraagd medische handelingen te verrichten, zoals het vervangen van een katheter of het aanzetten van protheses. Als werklozen weigeren, wordt hun uitkering verlaagd.

“Zo Frans. Ik wil graag een gesprek met je aangaan. Dat ging niet helemaal goed hè? Hoe kan dat nu? We lopen het even na. Eerst heb je thee gedronken met de 93-jarige mevrouw De Vries. Daar staan 3 minuten voor ingeroosterd. Waarom deed je daar 25 minuten over? Aha, mevrouw was overstuur omdat haar vaste thuiszorgster Anneke er van de ene op de andere dag niet meer was. Van Anneke hebben wij helaas afscheid moeten nemen. Die 10 euro bruto per uur kan de gemeente Deventer echt niet meer ophoesten. Maar goed, je had dus te doen met mevrouw De Vries. Nou Frans, medelijden heb je maar in je eigen tijd: 25 minuten spenderen in plaats van 3 minuten. Oftewel 22 minuten te lang. Overal de tijd voor nemen, typisch iets voor werklozen. Dat zullen we dan ook verrekenen en in mindering brengen op je uitkering. Had haar een kalmerend spuitje gegeven! Een heel simpele medische handeling. Hoezo, durfde je niet, want nog nooit gedaan? Wacht, dan pak ik je CV erbij. Kijk, hier staat het. Darten is je grote passie. En dan durft meneer geen spuitje te zetten!

Enfin, komen we bij het vervangen van de katheter. Dat vond je moeilijk? Hoezo heeft niemand je ooit geleerd een katheter te vervangen? Frans! Wat heb ik tegen je gezegd in ons allereerste gesprek? Precies, google thuis even hoe je dat doet, zo’n zak vervangen! Dan had je ook geweten dat je een katheterzak nooit op de grond mag leggen in verband met infectie. Daar zijn protocollen voor Frans! Toen je stratenmaker was, had je toch ook protocollen? Eerst de ondergrond goed egaliseren en dan pas die steen erop leggen en aankloppen? Toch? Nou dan! Maar goed, mevrouw heeft dus een infectie opgelopen. Dat wist je hè? Heb ik meer nieuws voor je, Frans. Ze is gisteravond overleden. Ja, nu kun je wel huilen, maar daar schiet niemand iets mee op. Natuurlijk mag je naar de uitvaart. Maar wel in je eigen tijd. En bel die Anneke ook even, zij zal wel mee willen, denk ik.”

Nagekomen bericht: Afgelopen dinsdag gaf de gemeente Deventer groen licht voor de bouw van een nieuw stadskantoor. Beraamde kosten: 34 miljoen euro.

20 reacties op “Werklozen naar de thuiszorg”

 1. Het is van de zotte dat werklozen MET een uitkering, daar NIETS voor terug hoeven te doen.

 2. Geweldig, Luuk, en tragisch… Waarom zetten we die Rutte-bende niet op straat, dan kunnen die aan de dwangarbeid!

 3. Nou ik vind ook dat ambtenaren met wachtgeld verplicht luiers van ouderen moeten vervangen, want tijd om de mensen naar de wc te helpen is er natuurlijk niet…

 4. Quirinus

  Luuk, jij snapt er ook helemaal niks van.

  Het is een briljant idee.
  Want wat gebeurt er als dit doorgaat?
  Anneke en vele anderen worden werkeloos en ontvangen dan een WW uitkering.
  Zet ze weer in en je hebt nu dezelfde deskundige zorgverleners, alleen goedkoper.
  Van het verschil zetten ze een nieuw stadskantoor neer.
  Briljant…..

 5. Het is altijd wel grappig (niet eigenlijk) te constateren dat er vroeger veel meer kon. Bibliobussen die reden, postkantoortjes die in een dorpje open konden. 4 bakkers in een dorp van 2000 inwoners. Ik denk dat de beleidsmakers toen betere beleidsmakers waren gewoon.

 6. Er is niet minder geld in omloop dan enkele jaren geleden, juist veel meer. Toch is er geen werk. Mensen zoals Peter (eerste reactie) schreeuwen dat mensen met een uitkering iets moeten doen, waarop deze mensen worden ingezet voor werk waar ze niet geschikt en niet gemotiveerd voor zijn, ten koste van mensen die bewust de keuze hebben gemaakt om dat werk te gaan doen. Hierdoor komen er weer meer mensen thuis te zitten met een uitkering, waar opnieuw geen werk voor is. Iedereen die een klein beetje heeft opgelet in de kleuterklas zou toch moeten zien dat dit niet gaat werken. Helaas zijn er nog altijd meer mensen mét een baan dan zonder, en minderheden worden nu eenmaal net zo lang genegeerd tot ze verdwenen zijn of op zijn gegaan in het gemiddelde…

  Hoe dan ook, voor iedereen die werkelijk denkt dat hij/zij hard aan het werk is voor mensen met een uitkering: zoek eens op hoeveel geld er jaarlijks opgaat aan werkloosheid, en kijk dan eens hoeveel geld er aan winst en rente verdwijnt in de zakken van de rijkste mensen, die het geld niet eens nodig hebben. Mensen die hun geld niet terugstorten in de economie, zoals de bedoeling is, maar het opsparen zodat hun familie generaties lang kan baden in weelde en niet hoeft te werken. Dít zijn de mensen die inflatie veroorzaken, die werkloosheid veroorzaken en die ervoor zorgen dat wij 40 uur per week moeten werken om rond te komen, terwijl dat maar een uur of 5 zou hoeven zijn!

 7. Beste Luuk, mijn complimenten voor dit stukje!
  Je omschrijft perfect de onbeschofte wijze waarop men in Deventer met hulpbehoevenden en werklozen denkt te kunnen omgaan.
  Overigens is het al weer teruggedraaid, die troela van een wethouder heeft excuses aangeboden.Zij heeft wel een “motie van treurnis” aan haar slipje hangen nu.
  Maar troela zal wel snel een vetbetaald baantje als manager in de zorg aangeboden krijgen, waarschijnlijk was dit ook haar bedoeling om dit zo te spelen…..

 8. een vrolijke fan

  Tja ambtenaren….. als je niks kan, kun je altijd nog ambtenaar worden, enige kennis is totaal niet vereist.

  Mmmm in dat licht is het misschien een idee om alle werklozen als ambtenaar aan het werk te zetten, scheelt ook weer een hoop wachtgelden.

 9. Riet. Koelman

  leuk wat Louisa schrijft,als die (troela) dan op haar beurt de luiers verschoont,is het mooi opgelost,dat werkloze iets terug doen,kan geen kwaad,maar ze in de zorg zetten ,nee is gewoon ongepast.en beschamend.

 10. Van Aarsbergen

  Uw Van Aarsbergen is van alle markten thuis en zal graag een handje toesteken bij het katheteriseren. Sterker nog: alle uitgangen (ook wel: ingangen) van het menselijk lichaam zijn ons een genot om mee te werken!

  Ja, ik zie toch best wel een gat in dit soort ontwikkelingen. Recent is alhier op het erf nog een fraaie bus (een voormalige bibliobus uit een of ander Christendorp) omgebouwd tot centraal behandelpunt “voor alle aangelegenheden”. De bus draagt de naam “Gatenkaas” en is voor u op locatie beschikbaar inclusief chauffeur/tevens medisch behandelaar voor slechts EUR 50,- voorrijdkosten! Behandelingen: slechts EUR 3,- per kathetertje/klismaatje en wat dies meer zij. Staffelkortingen vanaf 50 wezentjes zijn uiteraard bespreekbaar, mits gebruik wordt gemaakt van onze kosteloze “roll on, roll off” faciliteit.

  Kom maar hier met die handel, Van Aarsbergen ziet er een gat in. Bel me!

 11. Mooie column. En het strekt nog veel verder. Het gaat niet alleen om willekeurig werkelozen maar ook om vrijwilligers, buren, vrienden en familie. Zag onlangs op 1Vandaag zo’n ‘keukengesprek’ om de overgang te maken voor wat de ‘kentering’ wordt genoemd. Daar kreeg een oudere dame lukraak te horen dat ze toch haar buren moest gaan vragen om te helpen, met schoonmaken maar ook persoonlijke verzorging. De rolstoel die ze eenmaal per week gebruikt, zal ze in moeten leveren. Te duur voor slechts eens in de week de deur uit (terwijl ze duidelijk niet vaker kan omdat iemand dat ding moet duwen). De dochter en tevens mantelzorger zat er bij en die werd gevraagd wat ze zou doen als de moeder helemaal geen hulp meer gaat krijgen. Moedeloos en tien jaar ouder verzuchtte ze beleefd dat ze dat er dan maar bij zou gaan doen.

  En het is niet beperkt tot Deventer, dat was slechts het voorbeeld. Veel gemeentes zijn bezig met hetzelfde. Persoonlijke verzorging is weggehaald bij verpleging zodat het uit de AWBZ geschrapt kon en bij de gemeentes op het bord gelegd wordt. Volgend jaar zullen de eerste klappen vallen bij mensen die geen huishoudelijke hulp meer kunnen krijgen omdat buren en vrienden dat maar moeten doen.

  Uiteindelijk zal het niet de overheid en de gemeente zijn die impopulair wordt denk ik. Maar die vervelende ouderen en chronisch zieken die altijd maar bakken vol druk leggen op iedereen die ze kennen, zich zo afhankelijk opstellen en gaarne ontweken dienen te worden.

  Met een progressieve spierziekte, zie ik het nogal somber in wat dat aangaat.

 12. @vrolijke fan: Ambtenaren treffen geen blaam: zij hebben uit te voeren wat de boven-hen-gestelden, ministers, wethouders en raadsleden voor hen bedisselen. Het zou mij niets verbazen als de ambtenaren van Deventer van te voren hebben gezegd dat dit niet zou gaan werken. Maar zij staan voor de keuze hun opdrachten uit te voeren of ontslag te nemen..
  Heel veel ambtenaren doen gewoon hun best. Maar de laatste jaren worden er veel ervaren en bekwame overheidsdienaren uitgesodemieterd en vervangen door goedkoper ingehuurd werkvolk, dat van toeten noch blazen weet.
  En dat is is dus de oorzaak van veel ellende.

 13. @CiNNer: Je hebt mijn sympathie. Het enige wat wij als burgers kunnen doen is heel goed opletten wie onze stem krijgt als wij weer in het stemhoekje staan….

 14. een vrolijke fan

  @ Louisa: je hebt gelijk dat een ambtenaar slechts de uivoerder is, echter zijn zij ook de leverancier van de ministers, wethouders en raadsleden aangezien die niet alle kennis in huis hebben en zelf niet de onderzoeken gaan doen. Het zijn dus echt de ambtenaren die verkeerde informatie hebben aangeleverd danwel een onduidelijk verhaal hebben gepresenteerd. En natuurlijk scheer ik nu alle ambtenaren over een kam en is dat niet juist, maar landelijk gaat het precies hetzelfde, ministers verkassen na een verkiezing, de medewerkers van het ministerie blijven gewoon op hun plaats en geven nu dezelfde domme ideeen aan een nieuwe minister.

  Ik geef overigens het Nederlandse sociale stelsel nog hooguit tien jaar op deze manier, want er komt een momment dat mensen het zat zijn om voor van alles te betalen terwijl de verzorging van de behoeftige steeds dramatischer wordt.

 15. De opmerking van Wim (‘Helaas zijn er nog altijd meer mensen mét een baan dan zonder’) getuigt natuurlijk van een briljant intellect. Het zou idd een stuk beter zijn als het andersom was…

 16. Peter B

  Volgens mij zijn spuiten en catheters verwisselen nog altijd voorbehouden handelingen volgens de wet BIG….
  Dit MOGEN werkelozen niet eens doen… Tenzij ze het juiste diploma hebben (VZIG of Verpleegkundigen)

 17. Ik vind het een goed idee van Deventer, mits je werklozen goed opleidt. Niet iedereen kan het, maar een gedeelte van de werklozen zou het moeten kunnen.

  Ik word juist moe van al die mensen hier die praten over “rechten” en niet door hebben dat je als burger ook de “plicht” hebt om met zijn allen de schouders eronder te zetten.

 18. Peter domme sukkel, als je werkt hoor je geen uitkering te krijgen maar loon, werken voor een uitkering bestaat niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top