We treiteren je de uitkering uit

Stel, je heet Wilma en je komt uit Spijkenisse. Je bent 55 jaar oud en hebt een bijstandsuitkering. Als vrijwilliger run je al jaren fulltime een inloophuis voor kankerpatiënten. Dan ploft er een brief van de gemeentelijke sociale dienst op je deurmat. Of je maar even een tegenprestatie wilt leveren voor je uitkering: deelnemen aan een reïntegratietraject, want dat brengt je weer dichter bij betaald werk.

Raar? Nee, want als bijstandsgerechtigde val je tegenwoordig onder de Participatiewet. Deze wet verplicht je mee te werken aan elke vorm van ondersteuning die de gemeente je oplegt om jouw afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. De grap is namelijk: niet de landelijke overheid draait op voor jouw bijstandsuitkering, maar de gemeente. Die doet er dus alles aan om je zo snel mogelijk úít de bijstand te duwen. Hoe? Door een creatieve invulling aan het begrip ‘ondersteuning’ te geven.

Neem nu de gemeente Apeldoorn. Daar moet iedereen met een bijstandsuitkering verplicht naar de sociale werkplaats: moeren op schroeven draaien, stofdoeken stapelen en rollen in dozen stoppen. Ja, iedereen. Dus óók de bouwkundig ingenieur met twintig jaar werkervaring. Waarom? Omdat stofdoeken stapelen onder de noemer ‘hulp bij reïntegratie’ valt. Op die manier krijgt de gemeente Apeldoorn volgens de verantwoordelijke PvdA-wethouder zicht op hoe de ingenieur omgaat met gezag, of hij braaf op tijd komt en hoe het staat met andere arbeidsvaardigheden. Weigeren betekent: geen uitkering.

De ingenieur vroeg de gemeente of hij alsjeblieft zinvol verplicht werk mocht doen. Bijvoorbeeld een buurthuis opknappen, of een speeltuin. Helaas, dat mocht niet. Werklozen zinvol werk laten verrichten leidt namelijk niet tot meer uitstroom uit de bijstand. Hen opschepen met kutklusjes wel. De aanpak is een succes. Apeldoorn kent al heel wat inwoners die afzien van een bijstandsuitkering omdat ze deze geïnstitutionaliseerde vorm van treiteren niet meer trekken. Juichende ambtenaren, zij spreken van een ‘schadelastbeperking’ voor de gemeente.

Nu denk jij natuurlijk: ach, bijstand. Mij overkomt dat niet, want er bestaat ook nog zoiets als de WW. Dan heb ik slecht nieuws voor je. Vanaf 1 januari 2016 wordt de maximale duur van een WW-uitkering stapsgewijs teruggebracht tot maximaal 2 jaar – maar dan moet je wel 38(!) jaar hebben gewerkt. Dus ga maar uit van hooguit een jaartje WW. Daarna is het stofdoeken stapelen. Oh, de ironie: heb je betaald werk, word je beschermd door allerhande anti-pestprotocollen. Heb je een uitkering, is treiteren plots officieel overheidsbeleid.

7 reacties op “We treiteren je de uitkering uit”

 1. Ze wilden in Rotterdam toch zo graag een wethouder van Leefbaar Rotterdam ?
  Nou, die hebben ze dus !!!
  Maar bij de volgende verkiezingen krijgt Rotterdam een nieuwe kans.ik zou zeggen : pak die kans !!! Misschien komen er dan leefbare oplossingen…..

 2. Met een vrouw die jaren voor de gemeente gewerkt heeft als medewerkster schuldhulpverlening, en die nu al jaren werkzaam is als bewindvoerder ben ik jaren blootgesteld aan de verhalen van haar werkzaamheden. Heel soms schrijnend en diep triest, maar veel vaker zie je dat er stelselmatig misbruik werd/wordt gemaakt van onze prachtige sociale voorzieningen. Veel mensen vinden het wel best zo. Waarom gaan werken, als je door de zogenaamde armoedeval er geen cent meer van gaat verdienen, en er zelfs op achteruit kan gaan? Als alle mogelijke middelen om mensen uit de uitkering te krijgen gefaald hebben, dan is deze vorm van ‘pesterij’ blijkbaar wél effectief. Iemand die een WW uitkering geniet, wat je als vangnet mag beschouwen als je niet aan betaald werk kan komen, is strikt gezien in dienst van de overheid. Dat deze overheid dan van je verlangt dat je werkzaamheden verricht voor de ontvangen gelden vind ik niet meer dan terecht.

 3. Monique

  De heer Willem is niets anders dan een sneu persoon ( alleen de fictieve naam al waaronder hij reageert! ) hij zit zich natuurlijk nu te verkneukelen wat voor reacties zijn commentaar oplevert m.b.t de column van Koelman. Wat een sneu persoon. Wat een respectloze reactie! Gezien zijn reactie is meneer zelf arbeider, misschien werkloos, en voelt hij zich ondergewaardeerd. Deze meneer noemt zich “Erkend treiteraar” , absoluut geen naam waar je trots op hoeft te zijn. Iedereen over een kam scheren is makkelijk m.b.t een uitkering. Iedereen maakt zogenaamd “misbruik van de wetgeving”, “lekker uitslapen”. Wat een kortzichtigheid! Ik ben werkende maar vind wel dat werkzaamheden moeten passen m.b.t. iemands achtergrond. Juist dat kan dit iemand enthousiasmeren. Je moet niet willen dat een ingenieur schroeven gaat zitten aandraaien. Belangrijk is dat iemand gemotiveerd is, in samenspraak met degenen die hem begeleidt.

 4. Nou, volgens mij maakt een beetje jurist gehakt van dit getreiter, want er bestaat nog zo iets van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur !
  @Willem, je hangt mij de strot uit.
  @Jan, al inwoonster van 010 kan ik een pagina vullen met de stommiteiten van de “Leefbare wethouders”, onder het motto “Eens, maar nooit weer” zullen zij het veld ruimen.
  @Tinus: Dat is een geheel ander onderwerp.
  @En tenslotte: eens met Monique.

 5. Ach, die Willem toch…Het is wel duidelijk dat hij geen jurist is.
  Sterkte.

 6. En voor de rest, Willem, ik denk dat je een uiterst kwetsbare, zielige man bent die dringend hulp nodig heeft.
  Zoek die hulp. En houdt op hier je opstellen als een clown.
  Kus, Louisa.

 7. Nou, Willem reageert hier niet op en zeikt gewoon verder…..
  Zie de laatste column…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *