Wat Verder Ten Tafel Komt inzake Tristan

Vraag me niet hoe, maar ik heb de notulen van de redactievergadering van De Telegraaf in handen. Ze zijn van afgelopen dinsdag.

1 – Koffie met gebak, want er is iets te vieren. Sjuul [hoofdredacteur] laat weten dat sinds het drama in Alphen de losse verkoop met 12 procent is gestegen. Ook online wordt er gretig geklikt op artikelen over Tristan. Die opgaande lijn moeten we zien vast te houden met nieuws dat de concurrentie niet heeft.

2 – Sjuul is zeer te spreken over onze onthulling dat de moordpartij mogelijk gebaseerd is op het boek ‘Vier minuten voor half acht’ dat Tristans oma (thriller-schrijfster) in 1991 schreef: op het treinstation van het fictieve plaatsje Castellum aan de Rijn schiet een man vijf willekeurige voorbijgangers dood.

3 – Terwijl we ons tegoed doen aan het heerlijke gebak, zet Sjuul de lijnen uit voor mogelijke vervolg-artikelen. Liet Tristan zich inspireren door zijn grootmoeder? Wilde hij haar fictie tot werkelijkheid maken? Wat weten we eigenlijk over haar? Schreef zij meer bloederige verhalen? Was zij fout in de oorlog? Dit spoor gaan we uitgebreid onderzoeken. Mocht het niets opleveren, voeren we anonieme bronnen op.

4 – Sjuul wil weten waarom we nog niets hebben gedaan met de moeder van Tristan. Zij is genetisch gezien toch voor de helft verantwoordelijk.

5 – We gaan uitzoeken wat voor tekeningen en schilderijen de vader van Tristan (docent tekenen) in zijn vrije tijd maakt. Zitten daar morbide verwijzingen in, dan wel agressieve kleuren, dan wel overdadig veel rood? Waarom heeft hij zijn passie voor wapens overgedragen op zijn labiele zoon? Dat gegeven gaan we uitbouwen, met in het achterhoofd de gedachte dat Tristan een PVV-stemmer was en interesse had in alle nare dingen van de wereld.

6 – We sturen een verslaggever op zijn vader af, met reproducties van het vroege werk van Hitler. Natuurlijk niet zeggen dat het van Hitler is; alleen vragen of hij het mooi vindt. Zo ja, dan kop over volledige breedte voorpagina: VADER TRISTAN BEWONDERAAR VROEGE WERK HITLER. Mooi hoe alles dan in elkaar grijpt.

7 – WVTTK. Niet vergeten allemaal vier keer per uur te bellen met het ziekenhuis. Wie weet zit er heel toevallig een telefonisch interview in met één van de zwaargewonden. Een Rubentje, noemt Sjuul dat.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.