Wat kost afvallen eigenlijk per kilo?

Het is altijd griezelen met graatmagere fotomodellen. Zo denkt de eigenaar van restaurant Bumpkin in de Londense wijk Notting Hill er ook over. Gedurende de London Fashion Week van afgelopen jaar stelde hij gratis diners ter beschikking aan modellen met een Body Mass Index (BMI) lager dan 18. Om je een indruk te geven: dat is een lengte van 1,73 meter bij een gewicht van 54 kilo.

Een slimme reclamestunt van de restauranthouder. Media in binnen- en buitenland maakten melding van zijn actie, maar hoeveel gratis diners (met kalfszwezerik, de specialiteit van de kok) was hij uiteindelijk kwijt? Ik vermoed nul. Ga maar na: wie 1,73 meter lang is en 54 kilo weegt, leeft op een rantsoen van één bakje yoghurt en een handje muesli per dag.

Overigens koos de eigenaar van restaurant Bumpkin niet voor niets als ondergrens een BMI van 18. Een jaar eerder zette de organisatie van een modeshow in Madrid alle modellen op de weegschaal. Meisjes met een BMI onder de 18 werden naar huis gestuurd om aan te sterken. Terecht, wat mij betreft, want waar staan deze graatmagere modellen eigenlijk model voor? Een tekort aan vrouwelijke belijningen? Geen billen? Borsten als theezakjes? Niemand vindt het mooi en iedereen veroordeelt het.

Waanzin is het, maar dat niet alleen. Afvallen is vooral afzien op eigen kosten. Die gedachte bekroop me toen ik las over een onderzoek naar gewichtsverlies dat was uitgevoerd in opdracht van het Britse More Magazine, een blad voor 40+ vrouwen. Maar liefst tweeduizend jonge vrouwen (met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar) werkten aan het onderzoek mee. De meesten gaven aan dat ze extreme maatregelen om gewicht te verliezen niet schuwen. Een dag niets eten om af te vallen: negentig procent heeft het wel eens gedaan. Dertig procent gaat zelfs zo ver dat ze wel eens twee tot drie aaneengesloten dagen niets eten. Zeven procent van de ondervraagden hield dat meer dan vier dagen vol. En last but not least: dertig procent bekende wel eens moedwillig te hebben overgegeven na een maaltijd.

En nu de klapper. De onderzoekers vroegen ook hoeveel geld de dames aan afvallen hadden uitgegeven en hoe groot het verlies aan lichaamsgewicht was. Op die cijfers lieten zij vervolgens een simpel rekensommetje los. De uitkomst: één kilo afvallen kost gemiddeld zo’n € 2200 euro. Een kolossaal bedrag dat vooral het resultaat is van het eeuwige jojo’en waaraan het overgrote deel van alle afvallers ten prooi valt. Gewicht verliezen is niet zo moeilijk. Het nieuwe gewicht behouden, dát is pas moeilijk – zeker wanneer je een zogenaamd crash dieet volgt, zoals een groot deel van de geënquêteerde vrouwen. Het netto resultaat is nihil.

Dat maakt veel duidelijk. Schreef ik net dat ik vermoedde dat geen enkel graatmager fotomodel in restaurant Bumpkin is gesignaleerd? Nu weet ik het zeker. Gratis eten bestaat niet voor fotomodellen – ook al is het écht gratis. Elk grammetje vet dat ze verorberen kost namelijk 22 euro. Probeer met die gedachte in je achterhoofd maar eens van een kalfszwezerik te genieten. Onmogelijk.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?