Wat is nu laf? Drone versus onthoofding

Kan iemand mij uitleggen wat er zo laf is aan die ISIS-onthoofdingen? Die vraag houdt me bezig sinds ik een interview las met Brandon Bryant, een ex-drone-piloot met wroeging. Op zijn twintigste vliegt Bryant zijn eerste missie in Afghanistan, met zijn acht meter lange, met Hellfire-raketten behangen drone; joystick in de hand, veilig vanaf een legerbasis in het duizenden kilometers verderop gelegen Nevada.

Het is direct raak. Via zijn koptelefoon krijgt Bryant het bevel drie mogelijke terroristen uit te schakelen. Mannen in lange gewaden die ergens over een stoffig weggetje sjokken. Ze zouden wapens dragen. Bryant ziet op zijn monitoren drie herders met stokken over de schouder. De inlichtingenofficier in zijn koptelefoon blijft erbij dat het wapens zijn. Dus vuurt Bryant met zijn joystick een raket af. Twee van de mannen zijn op slag dood, de derde mist zijn rechterbeen. Bryant ziet bloed uit de wond spuiten. “It took him a long time to die,” herinnert hij zich. “I just watched.”

Op een dag krijgt Bryant het bevel een lemen woonhuis te vernietigen. Daar zou een hoge Talibanleider schuilen. Bryant ziet koeien en varkens op de binnenplaats. Hij fixeert zijn laser op een hoek van het gebouw en vuurt een geleide Hellfire-raket af. Zestien seconden duurt het voordat het projectiel doel zal treffen. Bryant zoomt in. Behalve het vee geen teken van leven. Seconden tikken weg. Dan gebeurt het. Drie tellen voordat de raket inslaat, komt een klein jongetje de hoek om gedribbeld. Een enorme flits op het beeldscherm. De lemen woning is compleet verwoest, het jongetje verdwenen. “Heb ik net een kind gedood?” schreeuwt Bryant in zijn microfoon. Lange tijd blijft het stil. Dan antwoordt een onbekende stem: “Schrijf in je rapport dat het een hond was.”

Na vijf jaar zwaait Bryant af. Bij zijn vertrek krijgt hij een oorkonde mee. Het squadron waarin hij diende, noteerde in die periode 1626 kills. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat nog geen 2 procent van die doden gezochte terroristen zijn. De rest betreft burgers en ‘profielslachtoffers’: onbekenden die qua gedrag of uiterlijk een terrorist zouden kúnnen zijn – en dus dood moeten. Gewoon, omdat iemand van een inlichtingendienst dat beslist. Het zijn buitengerechtelijke executies, in essentie met dezelfde willekeur als de onthoofdingen van ISIS.

Het verschil? Voor de ‘ambachtelijke’ moorden met het mes (afstand: -25 cm) wordt openlijk alle verantwoording opgeëist. De geautomatiseerde ‘joystick-moorden’ (afstand: 13.000 km) worden statistisch weggemoffeld. Alsof ze nooit zijn gebeurd.

Wat is nu laffer?

19 reacties op “Wat is nu laf? Drone versus onthoofding”

 1. Roger Waters zong het al in 1 van zijn songs op de cd Amused to Death uit 1992: “with the bravery of being out range”
  Hoe oorlog voeren is verworden tot een uit zijn krachten gegroeide versie van een video game en (drone) beelden ter illustratie dienen voor de entertainment industrie.

 2. Van Aarsbergen

  Maar Meneer Luuk, heb ik het dan echt verkeerd begrepen? Het is toch zo dat de Amerikaantjes “de goeien” zijn? Smerige praktijken met een joystick – en met Jezus op je schouder ( “God’s own country”, toch? )

  JEZUS REDT, JEZUS REDT,
  HALLELUJA EEN RAKET !

  Christenhonden, keelsnijdende honden – ja, wat is het verschil…

 3. Strike! Bulls eye! En dan verbaast kijken hoezo het brengen van vrede niet in dank wordt afgenomen en juist de tegenstelling dieper maakt.

 4. Tja, het feit dat wat de VS doet laf genoemd kan worden, maakt de daden van de IS niet minder laf.
  Alleen, bij de IS zien we de gezichten van de onschuldigen, en dat maakt dat ons brein alarm slaat; zo kan men zich wel identificeren met de slachtoffers.

 5. Theo Benschop

  Helaas een zeer leeswaardige column!

  @Willem, Persofficier, Central Intelligence Agency, With peaceful regards slechts voor uw information: dat de betreffende vroegere inheemse rebellen succesvol zijn verslagen is dus voor een groot deel te danken, zo is in “Reizen zonder John” van Geert Mak te lezen, aan de vredelievende Nederlanders in de koloniale tijd, die helaas in het Beloofde Land voor het eerst, geheel anders dan bijvoorbeeld de Fransen en Engelsen, ruilhandel voor pelsdieren met wapens bedreven, en onder welke Nederlanders iemand helaas de ziekte polio naar de Indianen heeft meegenomen met de gevolgen van dien,
  welk helaas grotendeels onder de zeespiegel gelegen land helaas in het Holocaust museum in Jeruzalem op grote afstand op nummer 1 staat voor het percentage meest vermoorde Joden, dat waarschijnlijk veel te maken heeft met de Nederlandse ambtenaar Jacob Lentz, zie

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Lentz

  welk hoge lonen land na helaas twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen de wereld helaas het woord “apartheid” schonk, en in welk hoge lonen land het helaas kon gebeuren dat een Pakistaanse geleerde in Almelo atoomgeheimen naar Pakistan kon meenemen, zie

  http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/lekken-atoomgeheimen-ernstiger~a3041820/

  en welk hoge lonen land helaas, anders dan bijvoorbeeld in de hoge lonen landen België, Frankrijk en Duitsland politieke steun verleende aan de niet door de VN gemandateerde militaire acties i.h.k.v. het na het commando “Wie niet voor ons is, is tegen ons” naar een democratie bombarderen van Irak, dat helaas in de Veiligheidsraad een machtsvacuüm over Syrië heeft veroorzaakt waarin helaas IS de misdadige touwtjes in handen kreeg.

  @ANK Tevens with peaceful regards: misschien is het juiste woord niet “laf”, maar “gruwelijk”: je drukt in naam van dit of dat op een knopje, en er kunnen gruwelijke dingen al dan niet in collaterol damage’s gebeuren, wat gelijk ook het nadeel van een oorlog met drukken op knopjes is: men blijft als een soort geheime pc-medewerker anoniem, zodat de president in de oorlog geen medailles aan oorlogshelden die de harten van de mensen veroveren kan opspelden.
  Het recept om te voorkomen dat de terreur organiserende organisatie het terreur kan blijven organiseren is zorgen dat de brein in een steeds meer paranoïde wordende samenleving geen alarm slaat, dus op afstand wel kennis van de terreur nemen, maar zonder alarm slaand brein, dus misschien dan maar zonder de bijbehorende foto’s en filmpjes.

 6. Luuk Koelman

  @Vincent: Willem is een verwarde man. Beter dat hij hier reageert dan dat hij straks met een neppistool voor mijn deur staat. 😉

 7. Theo Benschop

  Geachte heer Willem,

  Slechts ter uwer informatie u en iedereen in en buiten eurozone with peaceful regards in goede orde een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toewensend waar ik het helaas verder dan ook graag duurzaam bij wil laten:

  Inderdaad is mijn reactie kort, helder en duidelijk: helaas een zeer leeswaardige column die ik vandaag in de tram las en die eigenlijk iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone en daarbuiten boven het bed zou moeten hangen!

  Waarschijnlijk zal ik net zo min als eergisteren, gisteren en vandaag ook morgen helaas nul komma nul toegewezen krijgen,

  dus gelukkig of helaas ook niet de een of andere ziekte in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur eenmanssekte annex permanent stuurse stuurgroep voor de mensen met een permanente angst vreemdelingen en een hang in de hysterische waan van de dag naar beraadslagingen in de Tweede Kamer over hoofddoekjes die in de barre woestijn met de van boven verkregen wijsheid in pacht tussen de bijbelstudies en een zondebokken godsdienstoorlog met meer dan 1 miljard over 1 kam te scheren Moslims en een zondebokkenoorlog met andersdenkenden permanent verontwaardigd verongelijkt op weg zijn naar het door de permanent stuurse leider beloofde permanent verongelijkte keizerrijk achter een hoog zondebokken bestendig hek annex vereniging voor de club van permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanent bord voor hun hoofd annex fanclub van de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een permanente plaat voor hun kop.

  Whatsoever hoe of wat verder dan ook, uiteraard mijn complimenten voor dat u als persofficier van de Central Intelligence Agency alsmede hoofd afd. Neuro NOS boven het nieuws van het helaas grotendeels onder de zeespiegel gelegen Nederland, het hoge lonen land dat helaas in afleveringen van (dubieuze) Debiteuren en (dubieuze) Crediteuren in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen bekend staat als het Griekenland van het noorden en gidsland voor belastingparadijzen met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld zit, wat een ieder in en buiten de eurozone een veilig gevoel geeft,

  waarvoor uiteraard namens alle ca. 7,2 miljard verschillende, niet allemaal over 1 kam te scheren mensen op de ronde of platte aarde die zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt tot het einde der tijden dank!

 8. Luuk, volledig mee eens.
  Als ik moest kiezen tussen onthoofding of een langzame pijnlijke dood na een bombardement op afstand dan geef ik de voorkeur aan een onthoofding, is humaner, snel en pijnloos.

 9. Theo Benschop

  Geachte heer Willem,

  Helaas kan ik i.h.k.v. uw bezigheden voor ParaVisie niet aan uw verzoek voldoen.

  In de eerste plaats omdat ik slechts met een korte, heldere en duidelijke visie op iedere letter in de column,

  “Helaas een zeer leeswaardige column die eigenlijk iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone en daarbuiten boven het bed zou moeten hangen!”

  die u reeds had opgemerkt, waarbij ik dit onderwerp tot het einde der tijden onder het duurzame motto “War, where is it good for?” duurzaam bij wil laten.

  In de tweede plaats omdat ik het nut er niet van inzie om op deze plaats hier een visie over uit te spreken, wie heeft er al dan niet in een hysterische waan van de dag sowieso geen visie over, zodat u bij mij in de hysterische waan van de dag weer een ziekte kunt waarnemen, waardoor ik in een democratie die begint met respect voor minderheden en waarin dan ook meerderheidsbesluiten worden genomen in respect voor deze minderheden genoodzaakt ben om in een agreement to disagree met een andersdenkende mijn vingers na te tellen t.a.v. een permanent verongelijkte fan van de permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met de van boven verkregen wijsheid in pacht zondebokken in een zondebokken scorende eenmanssekte, en wie zit daar op te wachten.

  Daarentegen ben ik uiteraard bereid om geheel gratis mijn gedetailleerde visie op de crisis te geven: er zijn in een glazen bol op het eerste gezicht 2 mogelijkheden:

  òf de kranten schrijven om de 20 letters dat de dader totaal verward en tevens totaal geestelijk gestoord is, hij is totaal de weg kwijt en voorgoed geen Charley Brown, hij weet totaal niet wat persvrijheid is, er dreigt gevaar, we moeten het leger erop zetten, waardoor na the day after min of meer vanzelf het klimaat ontstaat dat dit voor de volgende 80 jaar in een soort democratisch volksgericht al dan niet in een zondebokken lynchende cultuur in naam van de vrijheid in de hysterische waan van de dag het geval zal zijn,

  òf de kranten doen het een onsje minder, en is iedereen de volgende 80 jaar blij om met de schrik vrij gekomen te zijn, wat uiteraard op afstand waar de auteur een helaas voor iedere letter zeer leeswaardige column over heeft geschreven uiteraard in een machtsvacuüm helaas veelal niet het geval zal zijn, net zo min als dit in het machtsvacuüm dat als nevenverschijnsel van de Vietmanoorlog in het buurland Cambodja was ontstaan in de killing fields helaas veelal niet het geval was.

  Whatsoever wat of hoe dan ook wens ik u en iedereen in de eurozone en daarbuiten een prettig weekend en duurzaam hierna toe.

  @ALBERT Hoewel in de You naait het steeds de ene staat de andere staat niet is, en iedereen slechts mag hopen nooit voor dit dilemma terecht te komen, is het gruwelijke wat u duidelijk hebt verwoord blijkens teletekst van gisteren in Oklahoma waarschijnlijk het geval:

  Verbod omstreden executiemiddel VS
  Drie gevangenen in de Amerikaanse staat Oklahoma mogen niet met het omstreden middel midazolam geëxecuteerd worden. Het hooggerechtshof heeft dat bepaald na een klacht van de ter dood veroordeelden. Vorig jaar bleef een man na toediening van een cocktail met onder meer midazolam nog drie kwartier kronkelen van de pijn. Hij stierf uiteindelijk aan een hartaanval. De zaak leidde tot veel discussie over de executiemethode. Oklahoma mag de mannen wel op een andere manier executeren,maar de staat heeft al gezegd dat er geen andere middelen beschikbaar zijn.

 10. Volgens mij was er geen wedstrijd. Dus ja, dat er iets anders ook laf is, doet er nauwelijks toe lijkt me. Het is een beetje hetzelfde als zeggen dat stront minder vies is, omdat kots ook vies is. Of vul maar iets in wat tot je verbeelding spreekt.
  Los van het grote verschil tussen het vermoorden van iemand die al in je macht is, en iemand die dat niet is. Scheelt nogal, me dunkt.

 11. Michael Jacobs

  De verwerkelijking van de natuurlijke vrede verloopt in drie duidelijke fases. Stap één: wakker worden uit de apathie. Het maakt daarbij niet uit wat de schijnbare aanleiding tot het ontwaken is. Stap twee bestaat uit het geweldloos reageren. Stap drie betreft het onderwijzen van de drie fases aan de volgende generatie.

 12. Dat het vreselijke noodlot wordt voltrokken terwijl de slachtoffers vastgebonden zijn in een vijandige omgeving waar zij geen kans hebben om weerstand te bieden. En weet je wat ook laf is? Dat jij dit soort vragen stelt aan het begin van je tekst zodat je aggenebbis stukje wat vaker wordt gelezen. Schaamteloos. Vreselijk.

 13. Ik stel voor dat de heren “Willem” en Theo Benschop hier hun buitengewoon vervelende monden sluiten en een eigen toko openen.
  Kijk, ik ben weliswaar hoog geschoold en heb jaren gewerkt en heb ervaringen opgedaan met idioten en vandalen, maar het moet mij van het hart dat de door mij genoemde personen hier de boel naar hun hand proberen te zetten met hun buitengewoon vervelende gezeik en gezeik. Dachten jullie nu echt dat iedereen die lappen tekst van jullie las en liet doordringen ?
  Ik memoreer mijn burgemeester:
  Als het jullie hier niet bevalt: ROT OP !
  Vandalen zijn mensen die slecht in hun vel zitten en door hun gedrag, op welke wijze dan ook, anderen lastig vallen, dat geldt voor jullie eveneens. Oplazeren dus.

 14. Beetje de vergrijzing tegengaan in die landen is toch niks mis mee, er zijn er toch nog genoeg….

 15. Vooropgesteld: onschuldige slachtoffers van drone-aanvallen zijn een probleem en ik vrees dat proliferatie van die technologie in de toekomst een grote bedreiging gaat vormen. Maar zeg je in je blog nu dat de terroristen moedige Helden zijn omdat zij juist niet willen dat hun onschuldige slachtoffers een statistiek worden, maar in professionele, ideologisch geladen filmpjes een gezicht krijgen om, en dat is hun bedoeling, via de media angst te zaaien?

 16. Even over dat onthoofden door de ISIS-beulen.
  Bij een “normale” onthoofding is/was het de bedoeling om met een vlijmscherp zwaard of vlijmscherpe (val)bijl het hoofd zeer snel van de romp te scheiden. De Franse revolutionairen hadden de valbijl afgeschuind om meer effectief te zijn, waardoor het fysiek lijden tot een minimum werd beperkt.
  Afgezien van de gruwelijke angst van het slachtoffer die weet wat hem gaat overkomen en de ellende voor de nabestaanden, zou je het een enigszins humane manier van executeren kunnen noemen. De ISIS-beulen zijn opzettelijk niet humaan als ze martelen en moorden en gebruiken daarom bij voorkeur een relatief klein (zaag)mes, waarmee ze gedurende relatief lange tijd bezig zijn met het halal slachten van de (letterlijk!) slachtoffers. Bovendien lijden de slachtoffers helaas lang tevoren onder een verschrikkelijke, bijna ondraaglijke angst, omdat ze zeer goed weten wat hen boven het hoofd hangt als ze door de ISIS-beulen worden geselecteerd om Allah/Mohammed te behagen. En de publiciteit door ISIS, heeft absoluut niets met eerlikheid te maken, maar is uitsluitend bedoeld om andere moordlustige sadisten te verlokken om zich bij ISIS aan te sluiten.

  Zonder dat ik de onvermijdelijke collateral damage door het executeren met drones wil vergoeilijken, wil ik toch opmerken dat, in tegenstelling tot wat bij ISIS het geval is, bij een drone-executie zo effectief als onder de gegeven omstandigheden mogelijk is, de tegenstanders worden uitgeschakeld, waarbij niet bewust wordt gekozen of gezocht naar inhumane gevolgen. In het kader van die effectiviteit, en ter bescherming van hun eigen mensen zijn de drones onbemand. Ik zie niet in waarom dat laf moet worden genoemd. Of je moet een bomgordelaar heldhaftig vinden.

  Als de ISIS-goedzakken zouden beschikken over drones en alles wat daarbij hoort, en daar effectief mee konden omgaan, zouden de gevolgen wel even iets anders zijn. Er zou zeer bewust worden gekozen voor zoveel mogelijk doelen waarbij onvoorstelbaar veel burgerslachtoffers zouden vallen.
  Wat ze nu nog doen met bomgordel-kinderen (over laf gesproken!) in bussen, treinen, winkelcentra, restaurants . bioscopen enz. zouden ze dan veel effectieve doen met drones!

  De Amerikanen gebruiken de precisie-mogelijkheden van drone-attacks om collateral damage zoveel mogelijk te voorkomen, terwijl ISIS de precisiemogelijkheden zouden benutten ter maximalisering van collateral damage.

  Misschien kan luuk even het antwoord geven op zijn eigen vraag “wie er het lafst is”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top