Wat God denkt over de moderne kruisweg

En dat verdulleme in mijn eigen stad! Wat een commotie, Katholiek Nederland staat op haar achterste benen. Waar gaat het over? Twee Tilburgse kunstenaars werken aan een ‘moderne kruisweg’, een eigentijds bewerking van de lijdensweg van Jezus. Oorspronkelijk verbeeldt de kruisweg in veertien schilderijen de gang van Jezus naar het kruis en zijn sterven. Bij de Tilburgse kruisweg geen devote afbeeldingen. We zien hoe Jezus onderweg naar het kruis vrouwen in bikini en een Burger King passeert. De begeleidende teksten zijn voor het grootste deel ontleend uit reclamefolders. Zo zegt Jezus over zijn moeder: “Ik liet haar zien hoe gemakkelijk je kunt ontharen met Sweet Simplicity!”

Striptekenaar Jeroen de Leijer en voormalig stadsdichter Nick J. Swarth zijn de kunstenaars in kwestie. Zij ontvingen voor hun eigentijdse bewerking van Jezus’ lijdensweg een gemeentelijke subsidie van 50.000 euro. Vanaf januari hangt het 14-delig kunstwerk in het Tilburgse theater De Vorst en dat is veel Katholieken tegen het zere been. Inmiddels heeft het CDA in de gemeenteraad een voorstel ingediend om te voorkomen dat ‘kunst die onnodig kwetsend is’ nog langer wordt gesubsidieerd.
Beide kunstenaars zijn zich van geen kwaad bewust. Swarth legt in het Brabants Dagblad uit dat het niet gaat over Jezus de Heilige, maar over Jezus als fenomeen. “Als Jezus nu had geleefd, zouden de media en de commercie met hem aan de haal zijn gegaan. Dat zegt niks over de historische Jezus, maar alles over onze tijd.”

Nu vind ik – als we het toch over commercie hebben – 50.000 euro belachelijk veel geld voor deze kunstuiting, maar dat terzijde. Interessanter is wat het CDA onder ‘onnodig kwetsend’ verstaat. Impliceert dit dat kwetsen ook wel eens ‘nodig’ kan zijn? Katholieken vinden in ieder geval van wel. Zo publiceerde het Vaticaan juli jongstleden nog een document waarin wordt gesteld dat de Rooms-katholieke Kerk de enige ware kerk is en dat andere kerkgenootschappen de naam ‘kerk’ niet verdienen.
Ja, Katholieken hebben het monopolie op de waarheid. Begrijpelijk dus dat zij al eeuwenlang weinig tolerant zijn tegenover mensen met een ander wereldbeeld. Vierhonderd jaar geleden was het een doodzonde te beweren dat de aarde om de zon draait. Anno 2007 wordt de evolutietheorie nog steeds ten stelligste ontkend. En ooit was de aarde plat.

Wel geloven, maar niet nadenken. Katholieken zijn er dol op. Daarom schermen ze maar wat graag met de toorn van God. Zo ook bij de Tilburgse kruisweg: “We moeten niet vergeten dat uiteindelijk de God van de Bijbel en Zijn Zoon hier belachelijk worden gemaakt. En dat is veel kwalijker dan het feit dat ik me gekwetst voel,” dreigt een gelovige op internet.
Is dat zo? Wat nu als God zich ní­ét belachelijk gemaakt voelt? Wat nu als Hij de visie van de kunstenaars op de hedendaagse media en commercie volledig onderschrijft?
Maar dat schijnt geen optie te zijn. Logisch, want zo gaat dat bij Katholieken: zij bepalen zelf wel wat God denkt.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!