Wat een bocht, wat een bagger

Ik praat u even snel bij over de start van het nieuwe televisieseizoen. Nee, niet over Boer Zoekt Vrouw, maar over een programma dat u vast niet heeft gezien: Uitgesproken VARA. Afgelopen maandag was de eerste aflevering van dit actualiteitenprogramma. Morgen de tweede uitzending.

Uitgesproken VARA werkt als een teletijdmachine. Het voert de kijker qua cameravoering, socialistische idealen, presentatie en regie terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw. Het programma komt dan ook het best tot zijn recht wanneer u de kleuren van uw tv wegdraait. Zwart-wit volstaat. Presentator is Volkskrant journalist Jan Tromp. Een zestiger met een snor die met één opdracht de studio is ingestuurd: dui-de-lijk ar-ti-cu-le-ren. Dat gaat zó traag en emotieloos, Kim Yong-il op de Noord-Koreaanse staatstelevisie is er niets bij.
Enfin, we laten ons niet uit het veld slaan en kijken dapper verder. Jan interviewt drie zuur kijkende linkse heren. Ze willen (het zal weer eens niet) een links blok, maar kijken daarbij zo uitgeblust dat je als kijker direct weet: dat wordt niets. Het item sleept zich voort. Monden bewegen. Je luistert naar toonloze woorden, maar hoort niets. Het is alsof je in een museum naar een stilleven kijkt.

Tijd voor het volgende item. Tromp richt zich weer tot de camera. Hij leest zijn tekst van de autocue nu zo tergend langzaam voor dat je als kijker vermoedt met een functioneel analfabeet van doen te hebben. Hij brengt ons de primeur van een Nederlandse neo-nazi die met zijn sperma zaadbanken zou infiltreren, om zo een arisch ras te kweken. Een soort van Boys From Brazil in de polder. In ieder geval niets om je over te verwonderen. GeenStijl bracht het nieuws van de droog neukende bruinhemd al in 2007.

Als satire zou het geniaal zijn. Maar helaas. Wat een bocht. Wat een bagger. Nee, echt. Dit is op afstand het allerslechtste actualiteitenprogramma dat ik ooit heb gezien. Humorloos. Zielloos. En tot slot, dat was misschien nog wel het ergste, een gesproken column van mijn favoriete cabaretier André Manuel. Geen touw aan vast te knopen, maar dat lag niet aan hem. Als je als kijker net een enorme lading journalistieke stront over je heen hebt gekregen, is het moeilijk lachen om een vrolijke scheet.

21 reacties op “Wat een bocht, wat een bagger”

 1. Ongeloofelijk wat een flutprogramma is Uitgesproken van de Vara zeg! idd erg jaren 80!
  Wat verder leuk is, is de aftiteling.
  Bij de Vara is die “Wees verschillig, Vara”.
  Bij Powned is die “Wees onverschillig, Powned”.
  Powned heeft er dus wat kijkers bij….

 2. lang leve de linkse dorpspomp: jan tromp! dorpspomp van t eerst uur, niet te verwarren met jan kromp…

 3. Ik heb een moedige (al zeg ik het zelf) poging gedaan om het te kijken maar ik ben gestopt toen ik zelfmoordneigingen kreeg. Dat was na anderhalve minuut.

 4. André Manuel

  Godverdomme Luuk, daar ben ik dan mooi klaar mee. Ben ik eindelijk eens op televisie, zit ik in het totaal verkeerde programma. Ik had het natuurlijk kunnen weten. Heb al heel lang de afspraak met mezelf: Manuel, als ze je ooit vragen voor een televisieprogramma, weiger alles behalve Opsporing Verzocht. Ben ik er toch ingetrapt. Ik ga ze morgen bellen bij de VARA om mijn medewerking aan dit programma per direct op te zeggen. En dan schaar ik mijn bijdrage aan Uitgesproken maar in het rijtje van de Hoogst Originele Eenmalige Mislukkingen. Al denk ik dat Uitgesproken een goed televisieprogramma had kunnen worden. Maar daar gaat het nou niet om.

 5. Het was hilarisch slecht. De VARA wilt ons graag waarschuwen voor het rechtse gevaar. Pas op voor de Nazi’s (lees pas op voor Geert). Die fossielen waren het leukst.

 6. Niet om het een of ander, maar “wees verschillig” is al meer dan een jaar de slogan van de VARA.
  Heb het programma verder niet gekeken. Maar Jan Tromp presenteert ook de Nederlandse Geschiedenis Quiz, en ook daar is niet echt doorheen te komen.

 7. En dan hebben we het nog niet eens over Nieuwsuur gehad… Ik wil NOVA terug!

 8. Luuk Koelman

  @ André Manuel
  Nee, niet stoppen! Mijn advies voor komende vrijdag: vier minuten lang alleen maar heel hard “HOER! HOERRRRR!” in de camera schreeuwen. Heel ritmisch, als een soort van ‘Ote ote boe’ (Jan Hanlo, u welbekend). Ik kijk!

 9. Ik heb 4 woorden voor dit programma

  GE WEL DIG SLECHT

  Ga je schamen, buplieke zendtijd vervuilen met de traagheid
  van dikke stront door een trecher met verlengstuk bij 30 graden vorst !!

  Ga boeken voorlezen in de bejaardensoos !

 10. Je hebt in elk geval je schrijfstijl wel aan het p r o g r a m m a a a n g e p a s t (grinnik)

 11. keihard-de-waarheid

  Niks mis mee?gaat immers om wat ze te zeggen hebben,waarom moet alles vlot en hip zijn?kijk naar powned,met die lange krullenbol die aan slapeloosheid lijd met zijn grote airbags onder zijn ogen..rechts is wannabe hip en zo genaamd vlot maar inhoudelijk pas echt bagger,.,

 12. keihard-de-waarheid

  Ben je met je succes wat meer naar rechts geschoven.Luuk?
  Hoop niet dat je de jack spijkerman virus opgelopen hebt.want dat is niet koel, man!

 13. Luuk Koelman

  @ keihard-de-waarheid
  Linkse bagger of rechtse bagger, het blijft bagger. C’est tout.

 14. Knap dat je het vol hebt gehouden, ik kon het gewoon niet aanzien en ben wat anders gaan doen. Zo te zien heb ik aan de rest weinig gemist.

 15. Niet iedereen kan blijkbaar een TV-programma presenteren. Jan Tromp kan het echt niet. Niets van wat de gasten zeggen blijft bij mij hangen. Ik kan het ook niet volgen. Nu besef ik pas dat het presenteren van zo’n rubriek een vak is. Dit programma is lachwekkend. Ik heb er speciaal de tv voor aangezet. Om nog een keer te kijken wat er niet aan klopt. En….is er geen screentest van tevoren? Hebben ze niemand anders bij de VARA? Dat ze dit laten gebeuren. Het lijkt me een blunder.

 16. Ik ga er verder geen woorden aan vuil maken. Wat een ontzettende BAGGER.

 17. Ik begrijp werkelijk geen moer van al die harde negatieve reacties op Jan Tromp. Okay, hij is een beetje ouderwets, maar ik vind hem een heel goede, makkelijk te volgen, duidelijke presentator. Tot ik een artikel in HP/De Tijd las waarin iets geschreven werd over de indruk die hij kennelijk maakt, had ik echt werkelijk geen idee dat zo veel mensen zo over hem denken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top