Wanneer heb jij je meest creatieve momenten?

Dit is iets wat ik niet genoeg kan benadrukken: een ontspannen geest is een ABSOLUTE NOODZAAK voor creativiteit. Er zijn columnisten en bloggers die beweren dat ze pas onder hoogspanning (help, de deadline!) tot hun meest creatieve momenten komen, maar dat is echt onzin.

Als je rust in je hoofd creëert, ontstaat er meer ruimte voor nieuwe ideeën. Ontspanning dus. Voor mij is dat douchen, maar er zijn natuurlijk genoeg andere momenten die de geest ontspannen, die – zo noem ik dat altijd – je gedachten op de halfautomatische piloot zetten. Denk maar aan zaken als de hond uitlaten, de vaatwasser uitruimen, hardlopen en na het werk naar huis fietsen. Of: strijken, onkruid wieden, boontjes doppen, keukenkastjes schoonmaken of het huis schilderen. Allemaal zaken die weinig denkkracht vragen én op de een of andere manier ontspannen.

Meer ontspanning betekent meer dopamine. Dopamine is het stofje dat met geluksgevoelens te maken heeft. Hoe meer dopamine wordt aangemaakt, des te creatiever we zijn. Google er maar eens op.

Ontspanning en een zekere vorm van loomheid geven je de beste kans op creatieve ideeën. Lees onderstaande infographic er maar eens op na en doe er je voordeel mee!

creatieve momenten
Bron: fannit.com

 

4 reacties op “Wanneer heb jij je meest creatieve momenten?”

  1. Dan ontbeer ik dus dopamine want ik kan niet betrapt worden op enige vorm van creativiteit

  2. Nou Josefien, vervang het woord ‘creatief’ eens door het woord ’nieuwsgierig’. Want: Creativiteit begint met nieuwsgierigheid. Eigenlijk is het heel simpel: als je leeft, ben je een creatief persoon. Gewoon, omdat creativiteit net zo min een talent is als nieuwsgierigheid.

  3. Maar nieuwsgierig zijn laat me nog geen dingen doen Ik word geacht ter verhoging van de feestvreugde een stukje te schrijven voor een feestgids Ik pieker me al een week suf maar ik kom niet verder dan 3 regels
    Ik kan niet breien niet haken en de naailerares op school zei 40 jaar geleden al: wat ben je toch een gans toen ik weer eens een werkstuk verkloot had

  4. Toen je ging verhuizen, moest je bedenken hoe je je nieuwe woning wilde inrichten. Dat noem ik creativiteit. En bedenken hoe je je vriend zover krijgt dat hij wél meegaat naar iets waar hij eigenlijk geen zin in heeft, is ook creativiteit.

    Dus je bént heus wel creatief. Dat het schrijven van dat stukje niet lukt, ligt niet aan je creativiteit. Ik ben geen psycholoog, maar als die opmerking van 40 jaar geleden nog in je hoofd zit, heeft die naailerares flink wat kapotgemaakt. Of beter gezegd: jij hebt uit haar opmerking een conclusie getrokken die niet klopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top