Wachtgeld = kassa

We beginnen klein. Mijn warme felicitaties voor ex-LPF’er Gonny van Oudenallen. Ze werd vrijdag beëdigd als lid van de Tweede Kamer en mag zich nu al verheugen in een meer dan riante wachtgeldregeling. Het volk spreekt er schande van: 170.000 euro voor een paar maanden als eenmansfractie aanwezig zijn in de Tweede Kamer.

Ik begrijp niet wat daar schandalig aan is. Gonny laat juist zien dat zij als politica prima in staat is voor haar eigen belangen op te komen. Dat is de basis, want als je als politicus niet in staat bent om voor jezelf te zorgen, hoe kun je dan ooit voor je kiezers zorgen? Of, om het maar eens naar onze christelijke traditie te vertalen: was het niet Jezus die zei: zonder liefde voor jezelf, is er ook geen liefde voor anderen? Nou dan!

Nee, het kan altijd erger. Neem nu Hans Smolders, net als Gonny ooit lid van de LPF. Bekend als de chauffeur van Pim Fortuyn die vergat zijn baas uit de baan van het schot van Volkert van der G. te trekken. Smolders leidde in 2002 enkele maanden een vegeterend bestaan als Tweede Kamerlid voor de LPF en streek vervolgens zijn wachtgeld op. Tegenwoordig is hij gemeenteraadslid in Tilburg namens zijn ‘Lijst Smolders’ en maakt hij stampij over het wachtgeld van nog geen duizend euro per maand dat een aantal gepensioneerde gemeenteraadsleden krijgt. Smolders zelf kreeg ruim vijf keer zoveel.

Of nog erger. Alexander Pechtold, bestrijder van de werkloosheid in grote steden. Nu zelf ambteloos burger te Den Haag. Zijn inkomen is de komende twee jaar ook veilig gesteld dankzij de wachtgeldregeling. In het eerste jaar krijgt hij een uitkering van tachtig procent (9400 euro per maand) van zijn ministersalaris doorbetaald en in het tweede jaar zeventig procent (8200 euro per maand). Daar verbleekt Gonny bij. En ook hier geldt: wel rechten maar geen (sollicitatie-)plichten. Daar zal Alexander blij mee zijn. Kan hij de komende maanden ongestoord met een emmer behangplak en een kwast op stap: fijn D66-affiches plakken.

Toch zijn dit allemaal peanuts. De financiële hoofdprijs is voor Jan Peter Balkenende en zijn doorstartende ministersploeg. In maart stelde onze premier dat er ‘alle reden’ was de ministerssalarissen met dertig procent te verhogen. “Maar vanwege de gevoeligheid van het onderwerp doen we het niet voor onszelf, maar voor een volgend kabinet.”

En laat dat nou net Balkenende III zijn. Misschien niet helemaal volgens de normen en waarden van de gemiddelde Nederlander, maar Jezus begrijpt het gelukkig wel.

7 reacties op “Wachtgeld = kassa”

 1. John Verschuren

  Die salarisverhoging van 30 procentjes. Was ik als goedgelovige kiezer alweer vergeten. Goed dat jij niet kort van memorie bent Koelman!

 2. Dat was ook de bedoeling van de maatregel, dat er ene hoop comotie is als het voorstel er ligt, maar dat iedereen het vergeten is als het daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

  Zou het wachtgeld wat het kabinet balkenende III krijgt nou wel 80% zijn van het salaris inclusief die 30% of rekenen ze daar ook met wat je gemmiddled over het laatste halfjaar hebt vediend. En kijken ze ook naar het aantal jaren dat je werkzaam bent geweest in je hele leven voor de duur van je uitkering, net als bij de WW?

 3. Geen wonder dat dit wel mooi uitkwam, Balkie II laten vallen, Balkie III gaat voor +30%, scherp opgelet Luuk.

 4. Luuk! jij hebt het door! Dit kan geen toeval zijn! Zou zomaar kunnen!Zijn ze nou slim of gewoon asociaal?

 5. Dat laatste zinnetje voegt helaas weinig toe gozer.. Verder een prima column.

 6. G.v.Oudenallen

  Beste lezers,

  Net als u viel ik uit mijn stoel over het wachtgeld. Ik las het net als u op de voorpaginan van Wakker Nederland. Let wel; als men geen baan heeft, of minder inkomsten en dan krijgt men een toelage tot 80 en/of 70%. Ik ben met het onderwerp bezig en u hoort mij er zeker nog over. Vooralsnog krijg ik de zwarte piet omdat anderen dit bedacht hebben. Dat is ook Christelijk…. Als u mij slaat keer u mijn andere wang zodat u ook daar kan slaan toch??? Echter de vraag is:
  Hoeveel mensen van het oude kabinet in 2002 hebben er daadwerkelijk gebruik van gemaakt? Dat waren toch allemaal PVDAérs die verlies leden? Kijk dat zijn interessante getallen die ik boven tafel ga halen. Stil maar, wacht maar. Ik zal proberen hard te werken voor mijn functie!

  groet gonny van oudenallen, parlementarier

 7. Er is bijna geen ondernemer te vinden die voor dat flutbedrag de regering in wil. Zelfs Veerman kapt er na de verkiezingen mee. Als boer verdient hij een veelvoud, plus dat hij al dat gezemel niet aan zijn kop heeft van die mensen die wel kritiek hebben maar zelf niet lid willen worden van een politieke partij.

  Nederland, raar volkje, 300.000 mensen lid van een politieke partij, terwijl het er 12,1 miljoen mogen zijn. Roepen vanaf de zijlijn dat het niet goed is, maar er wat aan doen, welnee. En voor zo’n salarisje wil bijna geen hond de regering in, stel je voor, dat is harder werken dan een middenstander, en minder verdienen, en dan ook nog al dat gejammer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top