corona

Corona: een godsgeschenk voor menig politicus

Ach ja, vrijheid. De corona-pandemie mag het dan slecht voor hebben met onze volksgezondheid, nog dreigender is het effect van het virus op democratische waarden, privacy en de rechtsstaat. Blijkbaar is niet alleen het coronavirus besmettelijk – de rigide maatregelen die westerse politici nemen, zijn dat minstens net zo.

Zo heeft Hongarije voor onbepaalde tijd de democratie aan de kant gezet. Want: corona! De rechts-populistische premier Orbán neemt voortaan zonder tussenkomst van het parlement alle maatregelen die hij nodig acht om ‘de eenheid te bewaken’. En elke wet die hem niet zint, mag hij afschaffen.

Want zeg nu zelf: in deze angstige coronatijden is democratie allemaal zo’n gedoe. Orbán mag zelf bepalen wanneer hij zijn onbeperkte macht weer wil afstaan. En dat in een Europees land, ook nog eens lid van de EU. Turkije is er niets bij.

Oostenrijkse Stopp Corona app

Intussen zitten andere overheden ook niet stil. Zo heeft het Hongaarse buurland Oostenrijk digitale surveillance ingevoerd. Want: corona! De complete bevolking wordt as we speak getrackt via de eigen mobieltjes. De overheid wil namelijk weten waar zich in de openbare ruimte meer dan drie personen tegelijkertijd ophouden. Want dat is een overtreding van het samenscholingsverbod, waarop een boete staat die kan oplopen tot 3.600 euro. In de eerste twee weken van de lockdown werden 10.426 burgers op de bon geslingerd voor bedragen die begonnen bij 500 euro.

Dus ja, dan blijf je als gezagsgetrouwe Oostenrijkse sappelaar voor alle zekerheid maar binnen, in de hoop dat het allemaal weer overwaait. Waarop de Oostenrijkse overheid een tandje bijzette door zich de app ‘Stopp Corona‘ toe te eigenen, oorspronkelijk ontwikkeld in opdracht van het Oostenrijkse Rode Kruis.

Als de regering zijn zin krijgt, is elke Oostenrijker binnenkort verplicht deze app op zijn smartphone te installeren. De app voert digitale handshakes uit met elke mobiele telefoon in de directe omgeving. Word je als eigenaar positief getest op corona, dan krijgen alle andere telefoons die de afgelopen 48 uur in jouw buurt waren, bericht dat zij in contact zijn geweest met een ‘corona-positieve’ en dat ook zij zich moeten laten testen of zichzelf in ieder geval twee weken in quarantaine begeven. Inmiddels is in Oostenrijk veel kabaal over de app ontstaan. Zelfs het Rode Kruis spreekt er schande van, want dáár was die app niet voor bedoeld!

Maar de Oostenrijkse regering ziet het probleem niet en wijst naar Israël. Daar mag de geheime dienst bij wet de smartphone van elke corona-positieve helemaal uitlezen. En in China, het land dat corona zo succesvol bestrijdt, is het beleid nóg veel strenger. Daar mag je nog steeds alleen de deur uit als de verplichte Alibaba-app op jouw smartphone aangeeft dat je gezond bent. Denk daar maar eens over na: een app die bepaalt of je de straat op mag.

Technologie en burgercontrole

En de overige westerse landen? Die grijpen corona met beide handen aan om op grote schaal technologie in te zetten. Niet alleen om thuiswerken mogelijk te maken, maar ook voor burgercontrole. Als nu al drones van de politie over de Nederlandse stranden scheren, wie doet dan straks nog moeilijk over andere, nieuwe vormen van digitale surveillance?

Massasurveillance in combinatie met gezichtsherkenning komt eraan. Digitaal is het nieuwe normaal. Samen met corona overgewaaid uit China, is dat even handig. We rollen in sneltreinvaart Black Mirror binnen. De burger is er eindelijk rijp voor.

En de EU ook. Die pleit plots voor een Europese traceer-app. Want: corona! Vooralsnog niet verplicht natuurlijk, die app, maar bij een volgende ‘ramp’ opeens wel. Je kunt er de klok op gelijkzetten.

Intussen zou je bijna vergeten dat Italië, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten de noodtoestand hebben uitgeroepen. Al die landen worden nu geregeerd zonder tussenkomst van het parlement. Want: corona! Zo heeft POTUS zichzelf al uitgeroepen tot ‘oorlogspresident’. Hij wil dat opstandige burgers in de Verenigde Staten zonder proces en voor onbepaalde tijd gedetineerd worden.

Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan. Het parlement in Groot-Brittannië heeft een noodwet aangenomen die twee jaar van kracht blijft. Want: corona! Onder deze wet mogen de autoriteiten iedereen vastzetten (ook kinderen) en gedwongen testen op het coronavirus. En dat dus tot medio 2022. Bedenk zelf maar 99 manieren waarop de Britse overheid deze noodwet kan misbruiken.

‘Speciale omstandigheden’

Soms vraag ik me af wat droeviger is: de overvolle IC’s in ziekenhuizen of de schijnbare achteloosheid waarmee overheden in het ‘vrije’ westen de grondrechten van burgers ontmantelen. Bijna overal roepen regeringen de noodtoestand uit, zodat zonder tussenkomst van het parlement besluiten kunnen worden genomen.

Dát is wat deze corona-crisis ons leert: onder ‘speciale omstandigheden’ mag je als overheid de grondrechten van je burgers gewoon terzijde schuiven. Wat die ’speciale omstandigheden’ dan zijn? Vandaag is het corona, morgen is het terrorisme en overmorgen is het weer iets anders dat politici een excuus biedt om te schaven aan vrijheden. Of zoals Winston Churchill ooit zei: “Never waste a good crisis.”

Want vergis je niet: straks, als de coronacrisis voorbij is, moeten we met zijn allen die afgegeven vrijheden weer terug zien te veroveren. Bij sommige vrijheden zal dat lukken, maar bij andere niet. Want corona kan natuurlijk altijd weer de kop opsteken.

Het is allemaal zo doorzichtig. Voor menig politicus is corona een godsgeschenk. Rep over ‘ziekenhuisgangen vol met doden’ of ‘de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog’ en burgers leveren hun – ooit zwaarbevochten – vrijheden achter elkaar in. Grappig, niet? Nog vier weken en dan is het weer 5 mei. Wat zal me dat een feest worden.

10 reacties op “Corona: een godsgeschenk voor menig politicus”

 1. -= GensNet =-

  De enige remedie is het hele huichelachtige van vrijheid af te schaffen. Ik weet dat je dan die generatie die de 2e wereldoorlog bewust meegemaakt heeft, gigantisch voor het hoofd stoot. Er is een zegswijze: De goeden moeten het nu altijd met de kwaden ontgelden.

 2. Misbruik van corona is strafbaar. Maar een leugentje om eigen bestwil mag toch wel?

  Ik vind het heerlijk om menig telemarketeer die ons thuis opbelt en specifiek naar mijn partner vraagt, vanwege de privacy regeling nu te antwoorden: “Dat is niet mogelijk. Ze is twee weken geleden overleden aan het coronavirus. Kan ik u helpen. Staat er nog iets open?”

  De ongemakkelijke stilte die volgt en de voelbare paniek aan de andere kant van de lijn omdat het belscript daar geen panklaar antwoord op biedt, geven een onbeschrijflijk voldaan gevoel.

  Net als de  ‘welgemeende excuses en medeleven’ die daarop aangeboden worden en de toezegging dat ze direct onze gegevens uit het bestand halen.

 3. Overvolle IC’s wel, maar de capaciteit van Nederland is nog niet volledig benut in deze door overheden geschapen crisis. Een enkele blik op Euromomo zegt genoeg. Er is tot nu toe in Nederland en de meeste omringende landen niet eens sprake van oversterfte door dit virus. Nederland zit zelfs ruim onder de “normale waarde.”

  Die droevige beelden komen voornamelijk uit Italië. In Nederland was het wel druk, vooral in enkele ziekenhuizen, en daar werd door media gretig gebruik van gemaakt. De patiënten verhuizen, werd door de media groots vermeld. Uiteraard zonder er bij te zeggen dat dit 2 jaar geleden ook al zo was, omdat toen wel alle ziekenhuizen vol waren en er patiënten vanuit de Nederlandse IC’s naar Duitse en Belgische ziekenhuizen werden gebracht.

  De oorlog gaat helemaal niet tegen het virus, maar inderdaad tegen de mensenrechten. Het is een ongebreidelde machtsgreep van staatslieden die dit aangrijpen om hun tanende macht over het volk te herpakken. Ook hier in Nederland. Wie heeft de moed om naar de Hoge Raad te stappen? Zij hebben het recht en de macht om een onterechte noodmaatregelen een halt toe te roepen en de verantwoordelijken hiervoor aan te pakken.

 4. Ik heb je post op mijn fb gezet. Prachtig omschreven en het moet gezegd worden.

 5. -= GensNet =-

  > De oorlog gaat helemaal niet tegen het virus, maar inderdaad tegen
  > de mensenrechten. Het is een ongebreidelde machtsgreep van
  > staatslieden die dit aangrijpen om hun tanende macht over het volk te herpakken.

  Zo zie ik dat ook dat er mensenrechten afgepakt worden onder het argument van een noodmaatregel die gecreerd is door de overheid èn media. Bange mensen hebben dat helemaal niet in de gaten. Maar oh we als je durft om een andere mening of kijk op het vermeende virus te hebben dan word je volledig neergesabeld.

  De overheid heeft de mond vol van “eigen verantwoordelijkheid”. Je hebt geen eigen verantwoordelijk meer. Dat is je door diezelfde overheid dus nu “handig” afgepakt.

  > Ook hier in Nederland. Wie heeft de moed om naar de Hoge Raad te stappen?
  > Zij hebben het recht en de macht om een onterechte noodmaatregelen
  > een halt toe te roepen en de verantwoordelijken hiervoor aan te pakken.

  Weer zoiets met een overheidsorgaan waar je veel te veel van verwacht. Het ene orgaan houdt het andere orgaan de hand boven het hoofd en je krijgt daar geen spel tussen……

 6. Nou, ik zie hierboven al 7 dappere strijders en een auteur die van mening zijn dat hun allerlei rechten worden afgepakt.

  Op naar de Hoge Raad zou ik zeggen!

  De Trias Politica garandeert dat de uitvoerende macht en rechterlijke macht strikt gescheiden zijn. Bovenstaande uitspraak dat het ene orgaan het andere de hand boven het hoofd houdt is niet meer dan een onbewezen complottheorietje. En een belediging voor de democratie. En bovenal lachwekkend.

  De inhoud van het artikel is misleidend. Op zichzelf juiste feiten worden door de auteur gebruikt om voorbarige conclusies te trekken, mede door gebrekkige kennis van grondrechten, grondwet en de werking van een democratie. Dat is tendentieus. En dat verbaast me van een auteur die de mainstream media en het journaille verafschuwt. Iets met pot verwijt de ketel…

 7. Luuk Koelman

  Ik ben blij dat je in ieder geval de feiten onderschrijft, Marco! Dat jouw conclusie de mijne niet is, lijkt me helemaal oké. Wanneer iedereen uit gepresenteerde feiten dezelfde conclusie zou trekken, zou politiek niet eens bestaan.

 8. Beste mensen, ik ben een Nederlander die in het verkrachte Italië woont. Ik ben bezig met een serie brieven die ik aan mijn familie in Nederland stuur. Ben geen schrijver, maar een binnenvettende denker die heel erg door de maatregelen en de daarmee onlosmakelijk verbonden false informatie van de Italiaanse overheid gefrustreerd is geraakt. Ik vraag me af: hoe kan een weldenkend mens dit alles accepteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top