Waar is de PVV-leider bang voor?

Het Europees Kampioenschap is voor Nederland voorbij en ja hoor, daar is ie weer: Geert Wilders. Wat moet die man blij zijn met de uitschakeling van Oranje. Twee weken geen aandacht; niet om dóór te komen. Gelukkig heeft de PVV-leider groot nieuws. Hij houdt er ernstig rekening mee binnenkort te worden gearresteerd. Dat wil zeggen, zodra hij een voet buiten Nederland zet. Wat is namelijk het geval? Het Openbaar Ministerie in Jordanië gaat Wilders vervolgen vanwege zijn film Fitna. Mogelijk wordt zelfs een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. In dat geval kan Jordanië elk land dat door Wilders wordt bezocht om zijn aanhouding en uitlevering vragen. Wilders heeft Buitenlandse Zaken om opheldering gevraagd, want “zelfs als ik met mijn vrouw in Antwerpen ga winkelen, kan ik worden opgepakt”.

Die laatste zin toont weer de drama queen die in Geert huist. Waarschijnlijk is hij ietwat teleurgesteld. Logisch. Je hoopt op een fatwa uit een of andere zandbak uit het Midden-Oosten, goed voor maanden media-aandacht en veertig zetels in de peilingen. Maar wat krijg je? Een juridische aanklacht, geheel volgens internationale rechtsbeginselen. Uit Jordanië nota bene, een gematigd moslimland dat het westen steunt in de oorlog tegen het terrorisme, Amerika steunt in Irak en vrede heeft gesloten met Israël. Het Openbaar Ministerie in Jordanië beroept zich op het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten dat het ‘propageren van op godsdienst gebaseerde haatgevoelens’ verbiedt en onder meer door Nederland is ondertekend.

‘Wilders vreest arrestatiebevel’, koppen de kranten. “Ik ga niet naar Jordanië als ik word gedagvaard, dat begrijp je wel”. Eerlijk gezegd begrijp ik daar helemaal niets van. Het lijkt me juist een kans uit duizenden. Wilders voor de rechter in Amman. De PVV’er voert zelf zijn verdediging tegen alle smadelijke aantijgingen. Hij staat voor zijn overtuiging en spreekt met verve. Wilders houdt een vlijmscherp betoog. Voor de verzamelde internationale pers (CNN, Al Jazeera, Reuters) legt hij in vloeiend Engels uit waarom hij met zijn film de uitwassen van de islam wil bestrijden. Dit is zijn finest hour. Wilders heeft de wereld als podium. Zes miljard mensen horen zijn boodschap.

In de dagen die volgen, geven Arabische media het toe: Wilders heeft een punt. Hij breekt internationaal door. Time magazine roept hem uit tot ‘Man van het jaar 2008’. Vorig jaar Poetin, dit jaar Geert Wilders uit Venlo. Wat een triomf.

Maar Wilders geeft niet thuis. Onbegrijpelijk. Wat is het risico dat hij loopt? In een Jordaanse cel belandt hij niet. Hij zal altijd de garantie krijgen dat hij een eventuele straf in Nederland mag uitzitten – en naar Nederlandse maatstaven. Veertig uur schoffelen in het ergste geval, meer zal het niet zijn.

Toch zullen we deze ‘moeder aller rechtszaken’ niet meemaken. Dromen, durven, doen – de PVV-leider heeft het niet in zich. Schriftelijke Kamervragen stellen over toeterende Turken, dat is meer zijn ding. Des te opmerkelijker wanneer je bedenkt dat juist hij premier Balkenende “een bange en laffe man” noemt.

7 reacties op “Waar is de PVV-leider bang voor?”

 1. Nu snap ik ineens waarom er zoveel Limbo’s zijn die van de provincie Limburg een autonome en soevereine staat willen maken. De gouverneur heeft de uitleveringspapieren al klaar liggen 🙂 En Venlo heeft in het geheim al contact met Guinnies Book of Records: Het grootste aantal toeterende Turken binnen een gebied van 2 vierkante kilometers.

  🙂

 2. Schriftelijke vragen!!! Kan hij ze niet in Morse toeteren?

 3. Jordanië is een lichtend baken in de omgeving als het op mensenrechten aankomt. Onder druk hebben ze zelfs hun Al-Jafr martelgevangenis in Amman gesloten, waar bekentenissen klaar lagen om door de gemartelden getekend te worden. De Jordaanse antiterreurwet van 1 november 2006 is ook al zoiets fijns, iedereen met kritiek op de regering kan daardoor zonder recht op juridische bijstand opgesloten worden. Jordanië heeft het anti-martel-verdrag van de VN niet ondertekend. Het land voert de doodstraf uit, sluit mensen op zonder proces en zonder dat een advocaat hen mag bezoeken, staat regelmatig eerwraak toe en schendt andere mensenrechten als het op vrouwen aankomt, verbiedt journalistieke uitingen tegen de regering en het koningshuis en regelmatig ook als het op de islam aankomt. De politieke oppositie wordt ernstig lastig gevallen. Het recht op vereniging wordt geschonden. Vluchtelingen uit Irak en de vele Palestijnse vluchtelingen worden niet bepaald allemaal even menselijk behandeld. Amnesty International heeft een vuistdik dossier over Jordanië. Echt een plek waar je een willekeurige Nederlander heen wil sturen voor een eerlijk proces.

 4. @ Wendy:”Echt een plek waar je een willekeurige Nederlander heen wil sturen voor een eerlijk proces”.
  Nee Wendy, géén willekeurige Nederlander, maar Geert Wilders, de geblondeerde trekpop uit Venlo weetjewel. En wel om definitief van het hinderlijke “tegen-getoeter” van die schertsfiguur af te komen omdat het niets oplost.

 5. @Jantim: dus moord, doodslag of doodstraf mag allemaal niet, behalve als het goed uitkomt? Bij iemand die fatsoenlijk weinig zegt over mensen die rare dingen geloven, zeggen we dus niks. Braaf zo. Iemand die radicale dingen zegt, geven we geen antwoord, maar sturen we naar een land dat de doodstraf kent. Ons probleem laten we dus oplossen door anderen. Wilders is vast wel laf (in mijn ogen vooral incorrect en weinig subtiel en nog minder oplossingsgericht en al helemaal niet aantrekkelijk), maar zo te zien is hij niet de enige die laf is.

 6. Maarten

  Kerel, wat zeik je nou? Juist mensen als jij, die de grenzen van de vrijheid van meningsuiting opzoeken, dienen beschermd te worden door de staat. in het incident dat je had met mw. Duysenberg ging jij ook tot het randje en wilde je je beroepen op de vrijheid van meningsuiting. Als het bovenstaande werkelijk jouw mening is, dan hadden de palestijnen – wat mij betreft – direct een internationaal arrestatiebevel mogen doen uitgaan om jouw te kunnen veroordelen. Wat is in vredesnaam je punt? Is soms dat zolang het in jouw straatje past prima en wat een ander vindt niet? In feite ben je gewoon een laffe hond!

  De mazzol, een ex-fan! (lik-me-reet)

 7. Koelman je laat me altijd lachen met je pakkende columns.

  Je bent erg goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top