Waar is de PVV-leider bang voor?

Het Europees Kampioenschap is voor Nederland voorbij en ja hoor, daar is ie weer: Geert Wilders. Wat moet die man blij zijn met de uitschakeling van Oranje. Twee weken geen aandacht; niet om dóór te komen. Gelukkig heeft de PVV-leider groot nieuws. Hij houdt er ernstig rekening mee binnenkort te worden gearresteerd. Dat wil zeggen, zodra hij een voet buiten Nederland zet. Wat is namelijk het geval? Het Openbaar Ministerie in Jordanië gaat Wilders vervolgen vanwege zijn film Fitna. Mogelijk wordt zelfs een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. In dat geval kan Jordanië elk land dat door Wilders wordt bezocht om zijn aanhouding en uitlevering vragen. Wilders heeft Buitenlandse Zaken om opheldering gevraagd, want “zelfs als ik met mijn vrouw in Antwerpen ga winkelen, kan ik worden opgepakt”.

Die laatste zin toont weer de drama queen die in Geert huist. Waarschijnlijk is hij ietwat teleurgesteld. Logisch. Je hoopt op een fatwa uit een of andere zandbak uit het Midden-Oosten, goed voor maanden media-aandacht en veertig zetels in de peilingen. Maar wat krijg je? Een juridische aanklacht, geheel volgens internationale rechtsbeginselen. Uit Jordanië nota bene, een gematigd moslimland dat het westen steunt in de oorlog tegen het terrorisme, Amerika steunt in Irak en vrede heeft gesloten met Israël. Het Openbaar Ministerie in Jordanië beroept zich op het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten dat het ‘propageren van op godsdienst gebaseerde haatgevoelens’ verbiedt en onder meer door Nederland is ondertekend.

‘Wilders vreest arrestatiebevel’, koppen de kranten. “Ik ga niet naar Jordanië als ik word gedagvaard, dat begrijp je wel”. Eerlijk gezegd begrijp ik daar helemaal niets van. Het lijkt me juist een kans uit duizenden. Wilders voor de rechter in Amman. De PVV’er voert zelf zijn verdediging tegen alle smadelijke aantijgingen. Hij staat voor zijn overtuiging en spreekt met verve. Wilders houdt een vlijmscherp betoog. Voor de verzamelde internationale pers (CNN, Al Jazeera, Reuters) legt hij in vloeiend Engels uit waarom hij met zijn film de uitwassen van de islam wil bestrijden. Dit is zijn finest hour. Wilders heeft de wereld als podium. Zes miljard mensen horen zijn boodschap.

In de dagen die volgen, geven Arabische media het toe: Wilders heeft een punt. Hij breekt internationaal door. Time magazine roept hem uit tot ‘Man van het jaar 2008’. Vorig jaar Poetin, dit jaar Geert Wilders uit Venlo. Wat een triomf.

Maar Wilders geeft niet thuis. Onbegrijpelijk. Wat is het risico dat hij loopt? In een Jordaanse cel belandt hij niet. Hij zal altijd de garantie krijgen dat hij een eventuele straf in Nederland mag uitzitten – en naar Nederlandse maatstaven. Veertig uur schoffelen in het ergste geval, meer zal het niet zijn.

Toch zullen we deze ‘moeder aller rechtszaken’ niet meemaken. Dromen, durven, doen – de PVV-leider heeft het niet in zich. Schriftelijke Kamervragen stellen over toeterende Turken, dat is meer zijn ding. Des te opmerkelijker wanneer je bedenkt dat juist hij premier Balkenende “een bange en laffe man” noemt.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!