Waakzaamheid is geboden

Wie denkt dat sinds het einde van de Koude Oorlog spionage tot het verleden behoort, heeft het mis. Deze week publiceerde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een geheel vernieuwde uitgave van de brochure Spionage en veiligheidsrisico’s. De conclusie is helder. Vijandelijke spionnen zijn onder ons. U ziet ze niet en ik zie ze niet, maar ze zijn er wel. Ging het vorig jaar – aldus het rapport van de AIVD – om Russische geheim agenten, nu zijn het voornamelijk Chinese spionnen die het op onze hoogwaardige, technologische kennis hebben voorzien. Ze vermommen zich als diplomaat, student of zakenman en slaan vervolgens hun slag.

Onder het kopje ‘wat u zelf kunt doen’ geeft de brochure tips ter onderkenning en voorkoming van spionage. Kent u een Chinees en doet hij of zij zijn best een persoonlijke relatie met u op te bouwen? Dan is waakzaamheid meer dan geboden. Buitenlanders met wie u nietsvermoedend ‘gaandeweg, soms gedurende een aantal jaren, een nauwe band opbouwt,’ kunnen spionnen zijn. Het is vooral oppassen geblazen wanneer ontmoetingen plaatsvinden in de sociale sfeer. De AIVD windt er geen doekjes om. Het is van het grootste belang dat u zich bewust bent van de risico’s van spionage.

En dat ben ik zeker. Ook toen ik gisteren in afhaalcentrum De Chinese Muur mijn wekelijkse loempia bestelde. Dankzij de AIVD ben ik een kritischer mens geworden. Activiteiten met een mogelijk subversief karakter vallen mij direct op. Waarom is deze afhaalchinees zo goedkoop? Het lijkt wel alsof ze geen winst willen maken. En dan die onderdanigheid van het personeel. Daar moet een reden voor zijn. En waarom lijken alle Chinezen op elkaar? En wat betekent dat aquarium naast de balie? Waarom tel ik nu vijf goudvissen en vorige week nog zes? Welke geheime boodschap steekt hierachter?

De zaak is leeg. Ik word verdacht snel geholpen door een bejaarde Chinees die hier sinds jaar en dag werkt. Wanneer hij me de plastic zak met de loempia geeft, kijk ik hem recht in de ogen. Hij lacht naar me. Ik wenk de oude man. Hij doet voorzichtig een stapje naar voren. Ik gebaar dat hij nog dichterbij moet komen, tot mijn lippen bijna zijn rechteroor raken. “Als de rode draak vuur spuwt, schudt de zwaluw slechts haar veren,” fluister ik.
De bejaarde Chinees kijkt me vreemd aan. Mijn gezicht staat strak. Ik knik langzaam. Dan lacht de oude man. Hij wijst naar de zak met de loempia. “Jaja, sambal bij voor u. Lekker heet.”
Voor ik iets kan zeggen, is hij alweer richting keuken gesneld. Hij roert nu in een grote wok vol bami. Perfecte dekmantel.
Ik observeer de oude man nog een minuutje of wat. Ik zie de groeven in zijn gezicht, de routine waarmee hij voor zijn fornuis staat. Dan slaat plots een klein beetje twijfel toe. Even dringt de gedachte zich op dat deze Chinees misschien, héél misschien toch een goede Chinees is.

Enigszins overstuur keer ik huiswaarts. Die jongens van de AIVD zijn toch niet gek? Koortsachtig lees ik nog een keer de brochure door. En ja hoor, daar staat het, op pagina 7: ‘Eén van de belangrijkste kenmerken van effectieve spionage is de onzichtbaarheid ervan.’
Verdomd, was ik er toch bijna ingetuind. Niet te onderschatten, die Chinezen.

8 reacties op “Waakzaamheid is geboden”

 1. AIVD? Volgens mij bedoel je de APZD: de Algemene Paniek Zaai Dienst.
  Fijne column weer!
  🙂

 2. hmm APZD idd…
  kunnen ze nie tnog een paar pakken stroopwafels gaan opblazen? 🙂

  anyway.. dit is in ieder geval leuker wakker worden dan het lezen van de krant 🙂

 3. Luuk,

  Met veel plezier lees ik uw columns. Deze keer vond ik hem echter wat aan de naïeve kant. Denkt u echt dat de wereld bestaat uit wat u direct kunt waarnemen. Waarschijnlijk dat er bij u persoonlijk geen reden tot spionage angst zal zijn, er valt immers weinig strategisch intellectueel eigendom te verkrijgen. Dit zal anders zijn bij grote internationale bedrijven. Met name in het verre oosten lijken het mijn en dijn van ontwerp en design rechten nogal eens door elkaar te lopen. (met als mooi voorbeeld het illegaal doorgeven van het Talpa voetbal signaal).

  Voor de volgende keer verwacht ik weer het oude inhoudsniveau in plaats van deze ‘grappige’ knipoog.

 4. Wat is die AIVD toch een fantastische instelling, niemsnd had er aan gedacht dat de Chinezen zo’n gevaar vormden. Ook die professor in de Sinegologie die naast mij woont wekt nu mijn achterdocht, hij draagt nog steeds traditionele kleding. Verdacht, verdacht.
  Zelf heb ik altijd gedacht dat die Islamitische fanatiekelingen een gevaar vormde, het zijn er zo veel. Dat dacht ik tenminste. Maar ik ben nu helemaal gerustgesteld door de AIVD die schatte dat maar 10% vsn de Islamitsche bevolking fanatiek is, vooral jongeren. En zeg nou zelf, 10% van ongeveer twee miljoen is niet zo veel, toch? En de enorme toename van het dragen van hoofddoeken en zelfs gezichtssluiers is ook niet echt bedreigend. Wie weet gat er wel een leuke mijnheer achter die sluier schuil, spannend hoor. Zeker als hij er ook een geweer onder heeft of plofstof. En wat zijn wij westerlingen toch dom om ons aan het gebrek van oogcontact en gezichts uitdrukking te ergeren. Dat dit een peiler is van onze beschaving moeten we maar even opzij schuiven. Het doet me echt goed te weten dat deze groep niet een enorm potentieel gevaar is, zeker niet als we ons maar onder de voet laten lopen door de islam.

 5. Henkie Polder

  Echte spionnen weten alles.. zoals ik. Ik weet bijvoorbeeld dat jij deze tekst van een computerscherm leest. En dat een toetsenbord binnen handbereik ligt. Voel je de hete adem in je nek? Zie je de ogen uit het donker opflitsen? Het is een kat en MUIS spel. Polder is de naam. Henkie Polder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top