De vuvuzela onder de voetbalcommentatoren

Taal als communicatiemiddel? Het is Frank Snoeks volslagen vreemd. Afgelopen maandag verzorgde hij met zijn monotone, wat neerslachtige stem het commentaar bij de wedstrijd Nederland – Denemarken. Achtereenvolgens noteerde ik: “Deens is een moeilijke taal, maar de Denen beheersen hem”, “kramp is een naar gevoel” en een veelvuldig herhaald “het vloeit niet, het vloeit niet”.

Het moet maar eens hardop worden gezegd: Frank Snoeks is taalkundig gezien een volstrekte malloot. Hij is de vuvuzela onder de voetbalcommentatoren. Ik zag hem ooit achter een microfoon, druk in de weer met enorme vellen papier. Daarop had hij allemaal leuke weetjes en vooraf bedachte uitdrukkingen genoteerd.
De onzekerheid die hieruit sprak, het stemde me triest. Een puber die openingszinnetjes spaart, zo bereidt Frank Snoeks zich voor op wedstrijden van het Nederlands elftal. Frank op het schoolplein, bij de fietsenstalling. Het briefje met de openingszin al in de hand: “jij hebt een opening en ik heb zin”. Dat is de tragiek van Frank Snoeks. Bijdehand willen zijn, maar niet weten hoe.

De platgetreden paden, Frank Snoeks komt er graag. Hij is het cliché-mannetje onder de voetbalcommentatoren. Frank houdt zich staande op de apenrots die NOS heet, dankzij internet in het algemeen en Wikipedia in het bijzonder. Het is allemaal zo doorzichtig. Zet ’s ochtends op Wikipedia dat de keeper van het Japans nationaal elftal mengkranen spaart, en ’s avonds herhaalt Frank Snoeks het op televisie. Zinvol, ter zake kundig commentaar, ik heb hem er nog nooit op kunnen betrappen. En maar oreren, 2 keer 45 minuten lang. Dat is Frank Snoeks ten voeten uit. Hij heeft niets te melden, maar zijn mond houden kan hij niet.

Je vraagt je af: zou hij thuis ook zo zijn? Dat moet bijna wel. Zaterdagochtend, Frank samen met zijn vrouw aan het ontbijt. Er ligt een cracker op haar bord. Ze reikt naar de pot pindakaas. Frank is voorbereid: “Pindakaas, met name in de Verenigde Staten een populair broodbeleg. Rijk aan plantaardige vetten, vitamines B1 en B3. Ontwikkeld door John Harvey Kellogg in 1893, ten tijde van een overschot in de productie van pinda’s”. En wanneer zijn echtgenote geërgerd kiest voor de sandwichspread: “Ja, zo kan het natuurlijk ook! Goeiedag, wat een binnenkomer!!” Mijn advies aan mevrouw Snoeks: koop een vuvuzela en bláás die malloot het huis uit.

44 reacties op “De vuvuzela onder de voetbalcommentatoren”

 1. Heerlijk, werkelijk genieten.

  Irriteer me mateloos aan die man. Ongelooflijk slecht commentaar. Ik wil het voetbal zien en horen, maar dat gelul over weetjes en feitjes zit werkelijk niemand op te wachten.

  Hoop dat de NOS het nu ook een x doorheeft dat Frankie zijn beste tijd gehad heeft!

  Samen met Evert ten Napel maar snel met pensioen.

  Doe mij dan maar Hugo Walker…..komt dat schot!!

 2. GsKlukkluk

  Het is toch leuk om te horen dat die spelert van Uruguay “de Pieter van den Hoogenband van Urugay was” en dat hij op last van zijn vader in plaats van zwemmen is gaan voetballen omdat het water te nat was?

 3. Het wordt hoog tijd om Johan Derksen nu te gaan inzetten als commentator. Heerlijk sarcastisch en altijd eerlijk in zijn mening. Nabeschouwingen op RTL7 zijn 1000 maal leuker en kundiger dan bij de NOS!

 4. Hahaha, en die perfect uitgekozen foto! Jammer dat die niet in de Metro staat 😉 Mooie combinatie van beeldspraak en interpretatie!

 5. Ben het helemaal met Luuk eens; wat een onverstelbaar gezwam van Frank Snoeks. Hij verpest je de hele wedstrijd met zijn geoha; heel irritant.
  Laat hem de wedstrijd op een goede manier verslaan: commentaar geven op datgene wat er gebeurd.

 6. Snoeks, Kooke en Ten Apel zijn juist de helden. Wat kan mij het schelen hoe ze zich voorbereiden. Dit is toch briljant: ‘niet te kort aanspelen, want dat is fnuikend’,’ je gaat er vanuit dat de denen dezelfde taal spreken, een moeilijk taal, maar ze kunnen het’, ‘het japans volkslied is niet het vrolijkste volkslied ter wereld, maar misschien putten ze er moed en hoop uit’, ‘hij heeft zijn handen niet normaal langs zijn lichaam, dan is de vraag; wat is normaal?’, ‘er valt niet tegen op te gebaren, er gaat teveel mis’

  Alle quotes live op twitter via @noswkcommentaar.

 7. Luuk Koelman

  @ Dr. Oetker
  LOL!! Dacht eerst, wat doet ie nou? Maar toen viel het kwartje!

 8. Dr. Oetker

  Goed stuk, Luuk…

  Koelman is sinds 1999 columnist bij de gratis krant Metro. In november 2003 schreef hij een omstreden column over een vermeende seksrelatie tussen Yasser Arafat en Gretta Duisenberg. Hierop deed laatstgenoemde aangifte van belediging tegen Koelman. De zaak die volgde, werd in hoger beroep gewonnen door de columnist.

  Koelmans carrière als publicist en schrijver begon met het winnen van de debutantenprijs 1995. Dit gemeenschappelijk initiatief van Rank Xerox en Free Media geeft de winnaar de mogelijkheid om een eerste boek uit te geven. Voor Koelman betekende dit dat zijn romandebuut Heb mij lief werd uitgegeven in een oplage van 2000 stuks.

  Tevens publiceerde Luuk Koelman een aantal door hem als brandbrief gedoopte brieven naar bedrijven en organisaties waar hij onder valse voorwendselen en onder opgaaf van een valse naam, reacties probeerde te ontlokken op door hem gesignaleerd onrecht of vermeend rare situaties. Deze brieven kenmerkten zich door absurdistische stellingnamen van de schrijver, maar kregen desondanks meestal een serieuze reactie van het bedrijf of organisatie. Bij afdoende reactie werd de correspondentie uiteindelijk gepubliceerd op zijn weblog. Later is een aantal van deze brieven ook in boekvorm verschenen.

  In 2006 schreef Koelman een half jaar columns voor het weblog GeenStijl. In oktober 2006 dreigde 3FM-DJ Ruud de Wild met juridische stappen tegen Geenstijl, na een column over hem, van de hand van Luuk Koelman. Via advocaat Bram Moszkowicz ontvingen Geenstijl en Koelman een tweetal sommaties tot verwijdering van de artikelen en rectificatie, die vervolgens integraal op de sites van Geenstijl en Koelman werden gezet. Uiteindelijk maakte De Wild zijn dreigementen niet waar.

  Behalve voor de Metro schrijft Koelman ook voor de Panorama, Triv’ en Webwereld.

  Koelman is woonachtig in Tilburg. In 2007 won Koelman de publieksprijs ‘Beste Schrijver’ van Tilburg.

 9. Rion Rijker

  Ik dacht dat ik de enige was, maar blijkbaar zijn er meer mensen die zich aan hem ergeren.

  Wat kan die man goed praten over helemaal niks en zijn zogenaamde one liners verschrikkelijk.

  Bedankt voor het heerlijke colum.

 10. Mooi geschreven, je zou wensen dat het geluid van de vuvuzela niet weggefilterd zou worden zodat je Frank Snoeks niet hoeft te horen.

 11. @luukkoelman kan dan wel een hoop kritiek hebben op Frank Snoeks, maar is zelf ook niet vrij van (stijl) fouten.
  Wat te denken van: (citaat)
  “Frank samen met zijn vrouw aan het ontbijt. Er ligt een cracker op haar bord. Ze reikt naar de pot pindakaas”.

  Zoek, beste wijsneuzen, hier maar eens de stijlfout.
  Wat een knoepert, maar ja, die finesse ontgaat de bovenstaande commentatoren.

 12. @ #3 (Bootje):

  Wèl geestig dat iemand die het geheel met de column eens is, dus ook met de zin “Frank Snoeks is taalkundig gezien een volstrekte malloot”, zijn/haar tweede alinea begint met “Irriteer me mateloos….” (i.p.v. “Erger me mateloos”… Over correct taalgebruik gesproken… 😉

 13. Ariekanarie

  “Het vloeit niet!” “Het vloeit niet!” …Inderdaad twijfel ook ik hevig aan de hoeveelheid toegevoerde zuurstof in Snoeks’ hersenen.

 14. okelidokeli

  Leuke column, maar veel te makkelijk! Probeer het maar eens, anderhalf uur praten over een voetbalwedstrijd zonder clichees. En enthousiast blijven (klinken) ook nog. Erg professioneel.

  Frank, ik weet dat je dit leest. Ik vind je geweldig. Het worst etende deel van Nederland stelt woorden als fnuikend misschien niet op prijs, maar ik vind het helemaal niet erg als je een keer een synoniem gebruikt of een leuke parallel. Nederlands is een moeilijke taal, en jij beheerst het. Succes met de voorbereiding en tot zaterdag!

 15. Ik vind het jammer dat je iemand op deze manier publiekelijk moet af branden. Slaat het anders soms niet aan bij het gros van het publiek? Je moet jezelf heus een held vinden om zo te schrijven. Maar dat is waarschijnlijk de reden waarom het in de Metro staat.

 16. Evert ten Napel

  Goeie genade, deze column komt als een mokerslag aan bij Frank. Chapeau hoor!

 17. Als meneer Snoeks mij verteld dat Honda behalve een automerk ook een Japanse middenvelder is, mag hij dat best van wikipedia hebben.

 18. Frank rules!
  Er is maar één cliché-koning, en die is gelukkig net met pensioen gegaan. Laat hij nooit meer een wedstrijd mogen verslaan.

 19. Keptun Cas

  En ik vind die post van Evert dan ook weer om te brullen!
  Hoe vaak ik niet tijdens Snoeks’ commentaar door mijn omgeving wordt gemaand niet met dingen richting beeldscherm te gooien…hij maakt toch iets primitiefs in me los, ook knap!

 20. Joost Broekman

  Erg makkelijk dit. Ga er zelf eens zitten lamlul! Probeer eens 90 minuten wel en niet je mond op de juiste momenten te houden. Frank doet dit werk al zo lang en nu ga je mekkeren? Je mag heus wel een andere beter vinden maar waarom moet je iemand zo afzeiken? Get a live!

 21. “Hij heeft niets te melden, maar zijn mond houden kan hij niet.” Had over jezelf kunnen gaan, Luuk!

 22. Niets mis met Snoeks; daarentegen erger ik me al maanden aan het commentaar van Jeroen Grueter. Ik heb die man al enkele keren fanatiek hijgend klaar horen komen tijdens wedstrijden van Barcelona (Messi) en Brazilië (Kakaaaaa), met Brazilië-Ivoorkust afgelopen week als absoluut dieptepunt.

 23. Ik vind Snoeks de leukste van allemaal! En hij zegt de dingen erg leuk. Nou dag hoor, vuvuzela onder de columnisten..erg leuk bedacht trouwens, hulde. Had van Snoeks kunnen zijn, dat dan weer wel.

 24. Erg makkelijk om op deze manier een van onze grootste commentatoren de grond in te stampen.

  Probeer jij maar eens anderhalf uur vol te praten zonder ook maar één fout te maken.

  Frank, als je dit leest: ik vind je al jaren geweldig! En ik weet dat ik bij lange na niet de enige ben.

  Luuk Koelman, wie is dat eigenlijk? Een of andere malloot die denkt dat hij grappig is volgens mij. Als je geen lezers kunt trekken dan maar beginnen met ‘bashen’ op anderen. Diep triest..

 25. Snoeks hater

  Ik was zo blij als een kind toen Evert ten Napel zijn laatste wedstrijd had becommentarieerd, maar de echte hoofdprijs zou voor mij toch zijn als Frank Snoeks er mee stopt.

  Ik heb gisteren schreeuwend voor de TV gezeten vanwege zijn domme, clichématige met metaforen doorspekte commentaar. Dus toen ben ik maar naar het sobere commentaar van de Engelsen gaan zappen.

 26. Monotoon verslag?: doe uzelf een plezier en luister het verslag nog een keer.

  Taal als communicatiemiddel, het is Snoeks volslagen vreemd:
  Franks Snoeks weet als geen ander origineel taal gebruik nagenoeg perfect te combineren met een spelsituatie.(2-1 Huntelaar/verwijzing naar Robben, allesbehalve monotoon (!))

  ten slotte:
  U schetst een zogenaamde thuis situatie:
  Deze slaat echter kant noch wal, volledig verzonnen(uiteraard maar het heeft ook helemaal niets met uw in de eerste alinea aangehaalde verwijten te maken, u kon blijkbaar niets beters verzinnen) en vooral nietszeggend, relevantie = 0, Goedkoop scoren van Mr Koelman = 10

  Het riekt zelfs naar jaloezie omdat de argumenten, welke al nauwlijks aanwezig zijn, elke onderbouwing vreemd zijn.

  Aandacht lijkt het voornaamste motief. Lullen om het lullen, kom A.u.b. met een fatsoenlijk onderbouwde column en kom met een alternatief i.p.v. deze creatie.

  Succes!

  Gr Bram

 27. Onno Mundt

  Neeee! Frank moet je koesteren! Een parel in het land der commentatoren. Een werkend toilet na een avond stappen. Een boek in een hangmat. Een ruggenkrabber onder handbereik. Te koesteren, zeg ik. Net als omstreden beslissingen. Overigens, hoezo omstreden? Duidelijker kan dus niet. Maar ja: er moet plaats voor passie blijven. Discussie. Walging. Onvrede. Frustratie. Hoon in je thuisland.

  Wel een camera in het doelnet hangen, maar daar geen conclusies aan verbinden. Doe dat dan ook niet. Nee, nog beter. Helemaal geen camera’s meer. Radio, met zo’n ouderwetse neusmicrofoon.

  Ohja, en kunnen ze C. Ronaldo svp beboeten voor onsportief gedrag? Spugen naar de camera na een verloren spelletje. Ik vond het al een malloot, die oorbel, maar dit is het toefje op mijn Coupe Romanov. Getver! Ik zag namelijk deze tekst op de FIFA-site: ‘FIFA Fair Play
  The generic concept of fair play is a fundamental part of the game of football. It represents the positive benefits of playing by the rules, using common sense and respecting fellow players, referees, opponents and fans.’ Ik ga het niet eens vertalen. Prima, zo’n tekst. Wat zijn de sancties bij overtreding? Dat staat er niet bij. Of zouden de beelden opnieuw onduidelijk zijn geweest? Net als bij David Villa. Té super-slomo, misschien …

 28. NavigatorG

  word zo totaal gek van die snoeks, die echt alle leven uit elke wedstrijd weet te halen, dat ik tegenwoordig liever naar de BBC of zelfs ARD kijk. de Engelse en Duitse commentatoren zijn klassen beter. Nederland moet zich schamen voor zulke kneuterige, amateuristische voetbalverslagen. en ik begrijp echt niet dat niet veel meer mensen hier over vallen..

 29. Rick Steggerda

  Dit is onzin. Hele grote onzin.

  Ik heb Frank Snoeks eens een schaatsverslag horen doen van een World Cup in Nagano. Het was nacht en hij maakte van die wedstrijd een sprookje, met prachtige taal en dito verhalen.

  En wie kent niet: Timmertje, timmertje, wat ga je doen?

  Bovendien, meneer Koelman, vind ik uw taal nu ook niet om over naar huis te schrijven.

 30. GEWELDIG!! Ik zou graag nog willen toevoegen dat het naar mijn idee ook nog wel eens zo zou kunnen zijn dat dhr Snoeks met zijn negatieve geouwehoer meerdere miljoenen Nederlanders een negatieve verwachting inpraat… En aangezien alles energie is… zou dat vervolgens de oorzaak van het verlies van ons mooie oranje kunnen zijn…

  Kortom, wanneer we Frank Snoeks de finale laten “doen” dan zou dat wel eens de ondergang kunnen betekenen… Het zou kunnen dat het nergens op slaat… maar misschien ook wel… ik zeg, voor de zekerheid: WISSELLLLLLLL!!!!!!!!!!!

 31. haha ben het helemaal eens!

  Frank Snoeks is een reden om gewoon niet naar het voetbal te kijken.

 32. De meeste commentatoren bij de NOS zijn waardeloos.

  Wielrennen en voetbal in het bijzonder. Reden voor mij om meestal naar de belg of naar ARD/ZDF over te schakelen. Het liefst zou ik een kanaal hebben met stadiongeluid en zonder “expert”-commentaar.

  Gaat niet zozeer om taalgebruik, maar eerder om de onzinnige zaken die gemeld schijnen te moeten worden.

 33. ik heb gisteren jl. de champions league finale bekeken. Al mijn hele leven ben ik een united fan door het mooie voetbal dat ze spelen en door die verscrhikkelijk ongeluk heeft het mij zo geraakt dat ik een enorme sympathie voor de prachtclub heb gekregen.Nu de tegenstander van vanavond ik heb al een hekel aan barca sinds 1994. Alles wordt zo opgehemeld in nederland niet normaal. Als je tegen barca bent en zij winnen iets, dan is nederland het meest onaangename land ter wereld om te verblijven. Ik kon wel janken, en die frank snoeks maar denigrerend zijn over van der sar nota bene zijn laaste wedstrijd een held voor het nederlandse voetbal. en die affelay maar ophemelen zo zie je maar dat nederland een land van tolerantie is en zeer links who the fuck is affelay!!!. al met al ongekend gegeil over barca. dit barca is zonder meer zeer goed, de beste in dik 5 jaar maar over 20 jaar zal er wel een team opstaan die weer stukken beter is. zo gaat dat altijd, kijk real, ajax, munchen, milan, utd. en nu is het barca tijd.
  mijn wens is om dit barca voor eens en altijd op de grond zetten. want iedereen maar dan ook iedereen is te verslaan…….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 34. Bij de WK 2014 worden de Nederlandse kijkers geconfronteerd met de non-informatie van Frank Snoeks. Wat is die man een storend element bij mooie wedstrijden. Bij hem past de opmerking dat hij onder bekoring komt van zijn eigen uitspraken.

 35. Frank van de Poel

  En helaas nog steeds actueel

  En wederom gaat hij het kijkplezier bij de belangrijkste wedstrijden verpesten.

 36. Boy Kuperus

  Wat is het probleem? Hele WK via België gevolgd. Geen last gehad van die malloot.

 37. Wim Beeke

  Het is nu 3 april 2016 en nog steeds verpest die ongelofelijke lul de mooiste vvoetbal wedstrijden!!! Niet te geloven dat zo’n stakker nog bij de NOS werkt!!

 38. Wout Bouma

  Ben het niet eens met de strekking van deze column. Taalkundig vind ik Snoeks erg origineel.
  En 90 minuten vol praten, ga er maar aan staan. Zelf was ik geen fan van Evert ten Napel. Die vond ik bij vlagen overdreven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top