De vrijheidsbeleving van Fred Teeven

Ik las laatst een interview met Fred Teeven, de boevenvanger van de VVD. De setting: een restaurant. Teeven is net druk doende een grote schaal dampende worsten naar binnen te werken, als zijn vriendin belt. Ze heeft goed nieuws. Fred zat in het eerste item van het RTL-nieuws van zes uur. “Hoeveel seconden?” wil hij weten. “Drieëntwintig”, antwoordt zijn vriendin. Fred is tevreden. Eerder die week zat hij ook al 13 seconden in Hart van Nederland.

Na het eten wacht een debat, ergens in het land. Teeven weet nog niet of hij er zin in heeft: “als er geen media zijn, zit ik er voor Jan Boterletter”. Waarvan akte. Fred Teeven, de man met de stopwatch. Hij wenst alleen onder de Haagse kaasstolp vandaan te komen als er ook pers aanwezig is. Fred is namelijk niet de eerste de beste. Hij staat nummer drie op de lijst van de VVD en geldt daar als hét antwoord op Geert Wilders.

Nou ja, antwoord. Wat Geert roept, herhaalt Fred. Alleen klinkt het allemaal wat onhandiger. Eigenlijk is Fred Teeven niets meer dan een slechte kopie van Geert Wilders. Geert de eikenhouten vloer, Fred het laminaat. Geert de popgroep, Fred de coverband. Geert het lekkere wijf, Fred de opblaaspop. Geert de wolk van een baby, Fred de nageboorte.

Kortom, tot 9 juni hangt Fred Teeven in de slipstream van Geert Wilders. Om de PVV wind uit de zeilen te nemen, is hij warm voorstander van preventief fouilleren; overal en altijd, ook zonder enige verdenking. Waarom? “Burgers moeten het idee hebben dat ze in de gaten worden gehouden”. Teeven vreest namelijk dat zij anders “ongestoord wapens kunnen dragen”. Ik verzin dit niet. Tegenwerpingen gaan er bij hem niet in, want “waarom zou je het de politie onnodig moeilijk maken?”

Ja, Fred Teeven heeft als liberaal zo zijn eigen vrijheidsbeleving. Daartoe heeft hij een wonderlijke vergelijking paraat: fouilleren kan de persoonlijke levenssfeer van mensen aantasten, maar “daar staat tegenover dat mensen zonder veiligheid ook geen vrijheid ervaren”.

Is dat zo? Is veiligheid een voorwaarde voor vrijheid? Misschien moet Fred Teeven eens bij zijn alter ego Geert Wilders op bezoek. Die geniet in zijn bunker optimale veiligheid. Maar is hij vrij?

(foto: Jos van Zetten)
close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.