De vrijheidsbeleving van Fred Teeven

Ik las laatst een interview met Fred Teeven, de boevenvanger van de VVD. De setting: een restaurant. Teeven is net druk doende een grote schaal dampende worsten naar binnen te werken, als zijn vriendin belt. Ze heeft goed nieuws. Fred zat in het eerste item van het RTL-nieuws van zes uur. “Hoeveel seconden?” wil hij weten. “Drieëntwintig”, antwoordt zijn vriendin. Fred is tevreden. Eerder die week zat hij ook al 13 seconden in Hart van Nederland.

Na het eten wacht een debat, ergens in het land. Teeven weet nog niet of hij er zin in heeft: “als er geen media zijn, zit ik er voor Jan Boterletter”. Waarvan akte. Fred Teeven, de man met de stopwatch. Hij wenst alleen onder de Haagse kaasstolp vandaan te komen als er ook pers aanwezig is. Fred is namelijk niet de eerste de beste. Hij staat nummer drie op de lijst van de VVD en geldt daar als hét antwoord op Geert Wilders.

Nou ja, antwoord. Wat Geert roept, herhaalt Fred. Alleen klinkt het allemaal wat onhandiger. Eigenlijk is Fred Teeven niets meer dan een slechte kopie van Geert Wilders. Geert de eikenhouten vloer, Fred het laminaat. Geert de popgroep, Fred de coverband. Geert het lekkere wijf, Fred de opblaaspop. Geert de wolk van een baby, Fred de nageboorte.

Kortom, tot 9 juni hangt Fred Teeven in de slipstream van Geert Wilders. Om de PVV wind uit de zeilen te nemen, is hij warm voorstander van preventief fouilleren; overal en altijd, ook zonder enige verdenking. Waarom? “Burgers moeten het idee hebben dat ze in de gaten worden gehouden”. Teeven vreest namelijk dat zij anders “ongestoord wapens kunnen dragen”. Ik verzin dit niet. Tegenwerpingen gaan er bij hem niet in, want “waarom zou je het de politie onnodig moeilijk maken?”

Ja, Fred Teeven heeft als liberaal zo zijn eigen vrijheidsbeleving. Daartoe heeft hij een wonderlijke vergelijking paraat: fouilleren kan de persoonlijke levenssfeer van mensen aantasten, maar “daar staat tegenover dat mensen zonder veiligheid ook geen vrijheid ervaren”.

Is dat zo? Is veiligheid een voorwaarde voor vrijheid? Misschien moet Fred Teeven eens bij zijn alter ego Geert Wilders op bezoek. Die geniet in zijn bunker optimale veiligheid. Maar is hij vrij?

(foto: Jos van Zetten)

10 reacties op “De vrijheidsbeleving van Fred Teeven”

 1. Dit wandelende cholesterol sujet, krijgt idd veel inkoppertjes bij actualiteiten programma `s,opsoute die speknek.

 2. Fijn stukje meneer Koelman. Ken heel die Teeven verder niet.
  “Burgers moeten het idee hebben dat ze in de gaten worden gehouden”
  Ergens is dit wel waar denk ik. De overheid heeft alleen macht als de burger erin gelooft. Zeer belangrijk dus dat dat geloof in stand wordt gehouden. Hou het een beetje stil alstublieft, anarchie is volgens mij alleen leuk op papier.
  Vriendelijke groeten,
  Fritz

 3. PVV Partij van of voor de Vrijheid (weet ik effe niet) met een kopman die zich als een gevangene omringd met bewaking buiten de poort van zijn gevangenis mag begeven. Mag Fred ook één bewaker alstublieft?

 4. @@ Fritz,
  Jij ken heel die Teeven niet ??
  burgers moeten het idee hebben dat ze in de “gaten” worden gehouden???
  nou slaap vrolijk verder..
  De belasting heeft al je gegevens, op de “sociale”netwerk sites en dating rommel staan de gegevens die je invult hoe aardig je bent wat voor werk je doet auto enz enz…
  ga ergens staan in R`dam , maakt écht niet uit waar, bel de politie, roep help, vragen ze waar bent U , Jij zegt weet ik niet , vragen ze zwaait U even met de armen. Jij zwaait… bent U de man met die groene broek en dat rooie jasje hoor je dan in je mobieltje, binnen 2 min staat er politie bij je …
  Bij deze hoop ik van de gelegenheid gebruik te mogen maken dat de partij voor de dieren wel de dieren vrijheid gunt, maar niet hun leden…

 5. Beste Han,

  Wat een overdreven kolder loopt u te verkondigen! Wat u op het internet plaatst, moet u natuurlijk zelf weten, maar het verhaal over de politie die (live?) steliet beelden loopt te bekijken? 😉

 6. han v m

  @@ Frits…..

  Ik spreek even uit eigen ervaring: in augustus 2009 liep ik via het Noordplein richting de meent, op een gegeven moment kwamen er bij een soort school 8 à 9 zwartjes de een gezellig de ander stoned en bezopen, op een gegeven moment zagen ze mij en wilden de bezopen figuren mij te lijf. Ik had nog ca 100 meter en belde 112 die mij direct doorverbonden met de centrale te R`dam. Ik zeg van ik word bedreigd door een stel zwartjes, toen ging alles snel. waar bent U??!! O weet hier de straat niet vlakbij een school 10 min lopen van het noordplein richting Meent/hofplein… wilt U even Uw hand omhoog steken?? Dacht ook van: he?? Maar ja, ik me arm omhoog, even wachten.. Bent u die man met die rugzak.. ik zeg ja dat ben ik. Oké, we komen eraan. Na 2 minuutjes stonden er 4 wagens… waren er 3 zwartjes opgepakt… en werd ik netjes naar het Hofplein gereden…… agenten wederom bedankt… en Frits geloof me of probeer het anders zelf…….. en niks satellieten, dat maak jij ervan. Ze hebben CAMERA`S. Prettige dag verder.

 7. Ik zei sateliet omdat jij verkondigde dat ze je overal kunnen zien 😉

 8. han v m

  @@ citaat van Luuk, Han, gebruik goddomme eens je spellingcontrole en filter ook op dubbele spaties. Laatste keer dat ik het je meld, oké? “….. ….

  Weet je LUUK, krijg goddomme zelf de kolére met je geouwehoer
  over spellingscontrole…oeps 3 puntjes aai 2 spaties godkolére man wat zeik je toch …oeps weer 3 aaaiiii weer spatie … ow spatie en 3 puntjes..ai 2
  verwel kelumsgreifer Je bent gewoon een oud wijf wat zich ergert aan wat niet Univertair is , of zgn boeken schrijft d`66 snuivert.. eis je ook van de lezers dat ze 100% de Nederlandse taal beheersen ? zo nee dan ben je een hypocriet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top