Vrij spel tussen de rails

Ploft er een brief van je werkgever op je deurmat, met tips als “kies voor je eigen veiligheid” en “probeer uit agressie te blijven.” Daar word je niet vrolijk van, zeker niet wanneer je conducteur bent bij de Nederlandse Spoorwegen. Wat is het geval? In een persoonlijke brief aan alle conducteurs adviseert NS-directievoorzitter Huberts eenieder goed op te passen met agressieve reizigers. De reden: na de jaarwisseling raken conducteurs hun geweldsbevoegdheid kwijt. Ze mogen geen gepast geweld meer gebruiken in situaties die daar misschien wel om vragen. Sterker nog, ze dienen daartoe ook een verklaring te ondertekenen. Kaartjes knippen en bekeuringen uitschrijven mag nog wel, maar wanneer een zwartrijder agressief wordt, moet een ‘mobiel team’ worden ingeroepen. Die zijn gestationeerd op de twintig grote treinstations. Een woordvoerder van reizigersorganisatie Rover is boos over de brief: “de wet van de sterkste gaat gelden.”

Rijst de vraag: wijkt de NS voor geweld? Volgens de Spoorwegen gaat de veiligheid in de trein er juist op vooruit. Mobiele teams zijn speciaal getraind in het omgaan met agressieve reizigers én ze mogen geweld gebruiken. Maar vakbonden hebben zo hun twijfels. Zij vragen zich af of deze teams bij calamiteiten wel op tijd ter plaatse zijn. Dat lijkt me een terechte vraag. Een agressieve zwartrijder is slim genoeg niet op één van die twintig grote treinstations uit te stappen. Het mobiele team zal dus naar de agressieveling toe moeten. Maar hoe? Met een overvalbusje? Dat wordt file rijden in de ochtend- en avondspits. Nee, de NS zal vast een betere oplossing hebben bedacht.

Ik zie het helemaal voor me: een conducteur in nood. Zijn bonnenboekje is zojuist verscheurd door een boze treinreiziger. De onverlaat, in het bezit van een voordeelurenkaart, had het lef al om 08.58 uur de trein te nemen, in plaats van om 9 uur. Dat kan natuurlijk niet.

Terwijl passagiers volgens goed Nederlands gebruik de andere kant op kijken, trekt de conducteur zich tactisch terug op het 1e klasse toilet. Zijn puzzelboekje ligt er al. Hem maak je niet gek. Versterking is onderweg.

Enkele minuten later klinkt een hels kabaal boven de trein. Een helikopter! Daarna gaat alles heel snel. Een touwladder met daaraan een in het zwart geklede, gemaskerde man zwiept aan de coupéramen voorbij. Reizigers slaken kreten van bewondering. Een warrior van het mobiele team! Op zijn rug schittert een samoeraizwaard in de ochtendzon. Ja, je hebt geweldsbevoegdheid of je hebt het niet. Vanuit de helikopter wordt de intercom in de trein overgenomen. “Do you feel lucky, punk?” klinkt het dreigend. De agressieveling schreeuwt het uit van angst. Boven hem doorklieft een enorm zwaard het dak van de coupé.

Prachtig lijkt me dat. Heb je als reiziger bij thuiskomst eindelijk eens iets te melden. In ieder geval meer dan “heb net twee uur in de file gestaan”. Ben reuze benieuwd wanneer de Nederlandse Spoorwegen beginnen met de aanleg van helikopterplatforms op alle grote stations.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!