Een vriendelijke beroving

Sinds dinsdag kan heel Nederland op het YouTube-kanaal van het politiekorps Drenthe het filmpje zien van een pinnende opa die door drie jongens wordt beroofd. De reacties laten zich raden. Zo laf om geld van een oude, weerloze, hulpbehoevende man af te pakken! Nederland is in verval!

Ik vind het maar een vreemd soort verontwaardiging, want wat zien we nu werkelijk? Een midden op de stoep geparkeerde scootmobiel en een 83-jarig opa die (aldus de politie) net zijn pincode heeft ingetoetst. Dan gebeurt het. Drie jongens met getinte huidskleur duiken achter en naast hem op. Werken ze de oude man nu tegen de grond? Dat zou logisch zijn. Je wilt immers niet dat die oude gek op de annuleer-knop drukt. Maar niets daarvan. Eén van de drie wappert lachend met een krant voor het gezicht van de oude man. Deze kijkt verstoord op. Wat een vervelende knaap! Aan zijn andere zijde ook al gewapper met een blaadje, door een tweede jongen, net boven het toetsenbord. En opa? Hij draait zich om en schuifelt met stramme ledematen terug naar zijn scootmobiel. Een en al berusting. Achter hem tikt de derde jongen het maximaal te pinnen bedrag in. Enkele seconden later lopen ze schaterend weg, honderden euro’s rijker.

Ik heb het filmpje nu al minstens tien keer bekeken. Het stemde me blij. Eindelijk eens geen omaatje dat aan haar handtas tientallen meters met een scooter wordt meegesleurd. Louter vriendelijke rovertjes, als was het om opa niet te veel te verontrusten. Daarom begrijp ik al die verontwaardigde reacties niet. Waar maken we ons als maatschappij eigenlijk druk over? Dit is het voorland van iedere oudere met wat spaargeld. Mocht ik als bejaarde ooit beroofd moeten worden, laat het dan op deze manier zijn, zo alleraardigst en zonder geweld. En net als deze opa zal ook ik niet op de annuleer-knop van de pinautomaat drukken. Want wat maakt het uit? Of je je zuur verdiende spaargeld nu gedwongen afstaat aan het verzorgings- of verpleeghuis waar je woont, of aan drie rotjochies – kwijt ben je het toch. Ik denk dat opa daarom zo berustend handelde. Laat die rovertjes er maar iets leuks mee doen. Alles beter dan het zwarte gat van de staatskas.
Dat is wat dit filmpje ons leert. Die drie jongens, die vriendelijk doch dringend achter het geld van de allerzwaksten aan zitten. Het zijn net politici.

15 reacties op “Een vriendelijke beroving”

 1. Bah, hier word ik niet vrolijk van. Maatschappijkritisch is prachtig, maar heb je niet iets waar ik een beetje om kan lachen?

 2. Jammer, heel jammer dat dit altijd de ouderen (en dus meestal weerloos) in onze maatschappij moet overkomen.
  Wel netjes dat de heren verder geen geweld gebruiken maar doe het volgende keer bij een gelijk aantal leeftijdgenoten die (om maar wat te noemen) net geld pinnen voor de bodybuildles van die middag.
  Dan ben je een vent. Of is dat weer een te groot risico?

 3. Ik denk dat die man instinctief eieren voor zijn geld koos in de trant van; wil ik mijn geld kwijt of wil ik mijn geld kwijt en daarbij verwondingen oplopen of misschien ook nog een mes in mijn rug..
  Wel vriendelijk doch dringend een scherpe analyse hoe het met politici vergeleken kan worden haha.

 4. Ja, ik hou ook van lieve overvallers. Daarvan zouden er meer moeten zijn. (wat als opa tegenstribbelde trouwens?)

 5. Erwin van Brakel

  En wat leert deze foute column? Dat het criminele gedrag van 3 jongens in een vergelijking met politici ook nog wordt gebagatelliseerd en daarmee als -fout- voorbeeld kan dienen voor anderen. Pak die politici met hun streken eens aan, in plaats van ze alleen maar even te noemen in de laatste regel. Zij misdragen zich net zo erg als die 3 jongens. Of was jij daar -in vermomming- een van?

 6. Helaas om misselijk van te worden, vind daar niets vrolijks aan.
  Noch om over te praten,noch om daar over te lachen.
  Voor die man is dit een nachtmerrie.
  Onfatsoenlijk de manier waarop je dit onderwerp behandeld, vind ik.

 7. Erwin van Brakel

  Goed zo, Lutje.
  “Onfatsoenlijk” lijkt me nog een eufemisme. ‘t Is gewoon schandalig. Als vrije meningsuiting zo wordt geinterpreteerd dat je foute ideeen mag propageren lijkt het mij een goed idee, de vrije meningsuiting wat dat betreft in te perken. Excuses aan die man lijken me op z’n plaats.

 8. Een Vrolijke Fan

  @ Erwin: Luuk propageert hier helemaal geen foute ideeen, hij verbaast zich enkel over de selectieve verontwaardiging van heel veel mensen. Zoals reeds vermeld in de column worden wij dagelijks van ons geld beroofd, enkel omdat het nu duidelijker zichtbaar is (en wellicht door de ‘gekleurde’ medelander) is ineens iedereen verontwaardigd.

 9. Erwin van Brakel

  @Vrolijke Fan,
  Ik begrijp echt wel wat Luuk met zijn column bedoelt, maar in de manier waarop bagatelliseert hij in vergelijking met groter onrecht de criminele streek van de overvallers. Die lijkt daardoor minder erg, hetgeen voor anderen een aanmoediging kan worden om hetzelfde te doen: iemand beroven kan zo eenvoudig zijn en lijkt lang niet zo erg als het onrecht dat politici de mensen aandoen.
  De teksten: “Mocht ik als bejaarde ooit beroofd moeten worden, laat het dan op deze manier zijn … Want wat maakt het uit? Of je je zuur verdiende spaargeld nu gedwongen afstaat aan het verzorgings- of verpleeghuis waar je woont, of aan drie rotjochies – kwijt ben je het toch.” spreken voor zich. “Ik denk dat opa daarom zo berustend handelde” is een aanname die de man onrecht aandoet. Tekst die zo duidelijk oproept tot fout gedrag vind ik fout en met die laatste genoemde opmerking de hele column.

 10. Erwin van Brakel
  18/03/2013 at 4:48 pm

  Dat je de ironie cq het cynisme niet weet te waarderen, soit dat kan de beste overkomen naar deze column als een aansporing zien maar vooral bejaarden te gaan beroven…
  Dan ben je rijp voor een gesloten instelling. Of zo een met van die dikke en vooral zachte muren of zo een met tralies en stalen deuren…

  Sommigen onder ons doen er echt alles aan om maar vooral al hun zout op 1 slak te kunnen dumpen.

 11. Erwin van Brakel

  @Bert: ik heb ‘t anders geschreven dan jij ‘t noemt.

 12. Erwin van Brakel

  Hoi Luuk,
  Ondanks dat ik van mening blijf dat (column)teksten niet verkeerd moeten kunnen worden geinterpreteerd, vind ik wel dat ik wat te fel ben geweest in mijn bewoordingen. Mijn excuses.
  Vriendelijke groet,
  Erwin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top