Een vriendelijke beroving

Sinds dinsdag kan heel Nederland op het YouTube-kanaal van het politiekorps Drenthe het filmpje zien van een pinnende opa die door drie jongens wordt beroofd. De reacties laten zich raden. Zo laf om geld van een oude, weerloze, hulpbehoevende man af te pakken! Nederland is in verval!

Ik vind het maar een vreemd soort verontwaardiging, want wat zien we nu werkelijk? Een midden op de stoep geparkeerde scootmobiel en een 83-jarig opa die (aldus de politie) net zijn pincode heeft ingetoetst. Dan gebeurt het. Drie jongens met getinte huidskleur duiken achter en naast hem op. Werken ze de oude man nu tegen de grond? Dat zou logisch zijn. Je wilt immers niet dat die oude gek op de annuleer-knop drukt. Maar niets daarvan. Eén van de drie wappert lachend met een krant voor het gezicht van de oude man. Deze kijkt verstoord op. Wat een vervelende knaap! Aan zijn andere zijde ook al gewapper met een blaadje, door een tweede jongen, net boven het toetsenbord. En opa? Hij draait zich om en schuifelt met stramme ledematen terug naar zijn scootmobiel. Een en al berusting. Achter hem tikt de derde jongen het maximaal te pinnen bedrag in. Enkele seconden later lopen ze schaterend weg, honderden euro’s rijker.

Ik heb het filmpje nu al minstens tien keer bekeken. Het stemde me blij. Eindelijk eens geen omaatje dat aan haar handtas tientallen meters met een scooter wordt meegesleurd. Louter vriendelijke rovertjes, als was het om opa niet te veel te verontrusten. Daarom begrijp ik al die verontwaardigde reacties niet. Waar maken we ons als maatschappij eigenlijk druk over? Dit is het voorland van iedere oudere met wat spaargeld. Mocht ik als bejaarde ooit beroofd moeten worden, laat het dan op deze manier zijn, zo alleraardigst en zonder geweld. En net als deze opa zal ook ik niet op de annuleer-knop van de pinautomaat drukken. Want wat maakt het uit? Of je je zuur verdiende spaargeld nu gedwongen afstaat aan het verzorgings- of verpleeghuis waar je woont, of aan drie rotjochies – kwijt ben je het toch. Ik denk dat opa daarom zo berustend handelde. Laat die rovertjes er maar iets leuks mee doen. Alles beter dan het zwarte gat van de staatskas.
Dat is wat dit filmpje ons leert. Die drie jongens, die vriendelijk doch dringend achter het geld van de allerzwaksten aan zitten. Het zijn net politici.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!