Vrachtwagen met oplegger

Ken je die anekdote over Bill Gates? De grote baas van Microsoft discussieerde op televisie met Jack Welch, directeur van General Motors. Gates wist het mooi te vertellen. ICT, dat was één en al innovatie: “Als General Motors net zo bovenop de techniek zat als Microsoft, zouden we nu allemaal in auto’s rijden die 25 dollar kosten en 250 kilometer rijden op één liter brandstof.” Waarop Welch beschaafd kuchte en antwoordde: “Als wij op dezelfde manier met technologie omgaan als Microsoft, zouden de mensen een auto hebben die er minstens twee keer per dag zonder aanwijsbare reden mee ophoudt.”

Een kwart eeuw digitaal leven. Soms vraag je je af wat je ermee opschiet. De cijfers zijn desastreus. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van alle ICT-projecten geheel of gedeeltelijk mislukt. Bij de Nederlandse overheid komt één op de vijf grote ICT-projecten niet eens van de grond. Neem nu de invoering van de ov-chipkaart. Het plastic vod is op sterven na dood. Kosten tot nu toe: 1 miljard euro – en niet 130 miljoen zoals de Tweede Kamer moest geloven.

Je krijgt bijna het gevoel dat zoiets normaal is. ICT, denken de meeste politici, is iets dat je overkomt. Net als het weer. Al die eentjes en nulletjes die miljarden keren per seconde door een microchip razen, je hebt er geen grip op.

Toch vreemd, want dat was niet de bedoeling toen 25 jaar geleden ons digitale leven een aanvang nam. Neem nu mijzelf. Ik zit hier achter een state-of-the-art computer met een state-of-the-art tekstverwerkingsprogramma. Wat ik doe? Typen. Ook het knippen en plakken van stukken tekst is een mij niet onbekende optie. Plus natuurlijk de spellingcontrole. Ja, laat mij maar schuiven.

Totdat ik lees dat de computer met tekstverwerker die we tien jaar geleden hadden, veel sneller opstart én intuïtiever werkt dan de computer met tekstverwerker die we anno 2008 gebruiken. Oorzaak: op die oude tekstverwerker zat alleen wat je echt nodig hebt: typen, knippen en plakken, plus spellingcontrole. Met de tekstverwerker anno 2008 zijn de mogelijkheden eindeloos. Het is één grote opeenhoping van toeters en bellen. Allemaal nutteloze functionaliteit. Zo kun je teksten in het Sanskriet typen. Nou, fijn hoor.

De tekstverwerker was al uitontwikkeld in 1997. Toen hadden we ‘Word 97’ waarmee 99,999% van alle gebruikers compleet tevreden was. Nu hebben we Word 2008. Waarom? Ik weet het niet. Ik ken werkelijk waar niemand die de technische mogelijkheden van dat programma nodig heeft. Maar ja, je wilt niet achterblijven.

Snellere computer, zwaardere software. Daar zit je dan met je moloch van een tekstverwerkingsprogramma. Niet vooruit te branden. Het bezwijkt onder zijn eigen gewicht. Rijst de vraag: wat ben ik nu in die tien jaar opgeschoten? Het antwoord ligt besloten in de volgende vergelijking. Tien jaar geleden had ik een fiets om een halfje tarwe bij de bakker op de hoek te halen – tegenwoordig gebruik ik een vrachtwagen met oplegger.

8 reacties op “Vrachtwagen met oplegger”

 1. Als je Word 2008 gebruikt, ben je in ieder geval geen Windows gebruiker 😉 Leuk dat je dan state-of-the-art een op een vertaalt met je Apple.

  Heb je voor een vrachtwagen met oplegger ook niet een ander rijbewijs nodig (meer vaardigheden, etc.) Interessant om dat door te vertalen naar die tekstverwerker.

 2. Ik herinner me net dat Bullets in Word 97 nog wel goed werkte in tegenstelling tot de meuk wat daarna kwam. Vandaar Open office, Google docs etc

 3. En wat te denken van hel oude wordferfect? Liep wel vaak vast, maar de oplossing was vaak eenvoudig.

 4. Laurens L.

  Heej, Luuk. Gij hedde toch zunne mooie Eppel, waor ge meej kun switsje tusse Windoows en Mekintosj? Maor ge kunt nie eens letterkes tikke zonder te kresjen? Aach menneke, de’s ok zund van t geld, vinde ge wel vinde ge nie? Ik kresj noot en ik heb wurd 2004.
  Overdrèèft ge nie un bietje?

 5. yellowbloe

  Ik gebruik naast het bijna verplichte Word 2007 nog steeds de Lotus Smartsuite die ik in 1996 kocht voor 600 gulden.

  Lotus Word werkt nog perfekt en start op in milliseconden en kan nog steeds naadloos MS-Word documenten importeren en is slechts 26 MB groot.
  Installeren duurt nog geen 2 minuten…..

 6. Ik heb uit protest tegen het monopolie van Microsoft mijn word weggedaan en heb Open Office. Werkt lekker, veel sneller.
  Laten we het maar niet over Vista hebben, wat een trage bagger, zelfs op een snelle pc. Bah

 7. Die foto was een leuke, maar wel een hoax. Blijkt dus niet van een tekstverwerker te zijn geweest (dat was het verhaal op /. als ik met goed herinner), maar van een duikboot controle paneel (zie stuurwiel) op een vakbeurs (zie rechts). De ‘man in het pak’ en de teleprinter waren later in de foto geplakt. ‘k Weet niet of PhotoShop toen al bestond.

 8. Vroeger was mijn harde schijf kleiner dan de ruimte op een CD rom internet ging toen met een 56k modem sneller dan nu 100mbps glasvezel mijn scherm nu is groter dan mijn TV toen bellen deed je aan een snoer voor 25 gulden een halfvolle tank file stond alleen op 2e pinksterdag bij de efteling en de dienstplicht zorgde ervoor dat onze jongens mannen werden
  en vroeger hadden we nog tijd voor leestekens en kommas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top