Vrachtwagen met oplegger

Ken je die anekdote over Bill Gates? De grote baas van Microsoft discussieerde op televisie met Jack Welch, directeur van General Motors. Gates wist het mooi te vertellen. ICT, dat was één en al innovatie: “Als General Motors net zo bovenop de techniek zat als Microsoft, zouden we nu allemaal in auto’s rijden die 25 dollar kosten en 250 kilometer rijden op één liter brandstof.” Waarop Welch beschaafd kuchte en antwoordde: “Als wij op dezelfde manier met technologie omgaan als Microsoft, zouden de mensen een auto hebben die er minstens twee keer per dag zonder aanwijsbare reden mee ophoudt.”

Een kwart eeuw digitaal leven. Soms vraag je je af wat je ermee opschiet. De cijfers zijn desastreus. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van alle ICT-projecten geheel of gedeeltelijk mislukt. Bij de Nederlandse overheid komt één op de vijf grote ICT-projecten niet eens van de grond. Neem nu de invoering van de ov-chipkaart. Het plastic vod is op sterven na dood. Kosten tot nu toe: 1 miljard euro – en niet 130 miljoen zoals de Tweede Kamer moest geloven.

Je krijgt bijna het gevoel dat zoiets normaal is. ICT, denken de meeste politici, is iets dat je overkomt. Net als het weer. Al die eentjes en nulletjes die miljarden keren per seconde door een microchip razen, je hebt er geen grip op.

Toch vreemd, want dat was niet de bedoeling toen 25 jaar geleden ons digitale leven een aanvang nam. Neem nu mijzelf. Ik zit hier achter een state-of-the-art computer met een state-of-the-art tekstverwerkingsprogramma. Wat ik doe? Typen. Ook het knippen en plakken van stukken tekst is een mij niet onbekende optie. Plus natuurlijk de spellingcontrole. Ja, laat mij maar schuiven.

Totdat ik lees dat de computer met tekstverwerker die we tien jaar geleden hadden, veel sneller opstart én intuïtiever werkt dan de computer met tekstverwerker die we anno 2008 gebruiken. Oorzaak: op die oude tekstverwerker zat alleen wat je echt nodig hebt: typen, knippen en plakken, plus spellingcontrole. Met de tekstverwerker anno 2008 zijn de mogelijkheden eindeloos. Het is één grote opeenhoping van toeters en bellen. Allemaal nutteloze functionaliteit. Zo kun je teksten in het Sanskriet typen. Nou, fijn hoor.

De tekstverwerker was al uitontwikkeld in 1997. Toen hadden we ‘Word 97’ waarmee 99,999% van alle gebruikers compleet tevreden was. Nu hebben we Word 2008. Waarom? Ik weet het niet. Ik ken werkelijk waar niemand die de technische mogelijkheden van dat programma nodig heeft. Maar ja, je wilt niet achterblijven.

Snellere computer, zwaardere software. Daar zit je dan met je moloch van een tekstverwerkingsprogramma. Niet vooruit te branden. Het bezwijkt onder zijn eigen gewicht. Rijst de vraag: wat ben ik nu in die tien jaar opgeschoten? Het antwoord ligt besloten in de volgende vergelijking. Tien jaar geleden had ik een fiets om een halfje tarwe bij de bakker op de hoek te halen – tegenwoordig gebruik ik een vrachtwagen met oplegger.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com