Vlieg met me mee

Zo’n beetje alle grote Nederlandse radiostations hebben hun playlist aangepast vanwege de vliegtuigcrash op Schiphol. Ze draaien geen nummers meer die over vliegen of vliegtuigen gaan. “Platen die daar enigszins naar verwijzen, omzeilen we voorlopig even”, meldt muzieksamensteller Basyl de Groot van Radio 3FM.

Uit piëteit met de slachtoffers dus geen ‘I Believe I Can Fly’ van R-Kelly. Ook ‘I Don’t Wanna Die In An Air Disaster’ van Albert Hammond en ‘Leaving On A Jetplane’ van John Denver zijn uit den boze.

Maar daarmee zijn we er nog niet. “Het is een gevoelskwestie”, legt Basyl uit, “soms moet je even goed verder kijken”. Daarom wordt ook ‘Ironic’ van Alanis Morissette niet meer gedraaid, net als alle platen van de Crash Test Dummies.

Aha. Dus Paul de Leeuw heeft met zijn ‘Vlieg met me mee naar de regenboog’ mooi het nakijken. En Henk Westbroek zagen we dan wel juichend in RTL Boulevard omdat hij een vlucht later had geboekt en dus niet in het gecrashte vliegtuig zat. Maar van zijn hit ‘Waar is hier de nooduitgang’ blijven we voorlopig verschoond. Met dank aan Basyl de Groot, de man met gevoel die ‘even goed verder kijkt’.

Jazeker, er is werk aan de winkel voor Basyl en zijn playlist. Een dikke streep door ‘Driver’s Seat’ van Sniff ‘n’ the Tears, want elk jaar vallen in Nederland negenhonderd doden in het verkeer. Ook alle hits van de groep Smokie zijn doorgekrast. En ‘War, what is it good for?’ kan echt niet meer. Uit piëteit met onze jongens die sneuvelden in Uruzgan.

Trouwens, het nummer ‘Life is Life (lalalalala)’ is ook veel te kwetsend. Je zal maar net een dierbare verloren hebben.

Basyl de Groot van Radio 3FM. Ik zag hem afgelopen dinsdag in de Albert Heijn. “Wilt u Air Miles?” vroeg het kassameisje. Basyl schudde het hoofd. “Deze week niet. Uit piëteit, begrijpt u wel?” In diepe rouw verzonken schuifelde hij even later met zijn boodschappenkarretje richting uitgang.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!