Virtual dating assistant

Zit je op Tinder of welke andere dating site dan ook? Dan weet je dat online daten zeeën van tijd kost. Geen wonder dus, dat in de Verenigde Staten steeds meer mannen een virtual dating assistant (ViDA) inschakelen.

De doorsnee klant (in de praktijk bijna altijd een man) betaalt zo’n 550 dollar per maand. In ruil voor dat bedrag neemt een professionele schrijver (‘closer’ in vakjargon) hem al het werk uit handen. De closer breekt het ijs. Hij herschrijft het bio-tekstje van de klant, scrollt door al zijn matches en stuurt potentiële partners grappige, gevatte berichtjes uit zijn naam.

Hartstikke handig, want waar de meeste mannen blijven steken bij het sturen van dick pics of zinnetjes als ‘hallo, wat doet een vrouw als jij op een plek als deze?’ en ‘heb jij het ook zo heet?’ daar weten closers wél een snaar te raken. Zij ‘sluiten’ de deal, hengelen de vrouwelijke vis op het droge. Waarna de cliënt de dame in kwestie IRL kan ontmoeten, want de closer kiest ook het restaurant voor hem uit. Eén tot twee dates per week levert het de cliënt gemiddeld op.

Ethisch gezien wellicht een grijs gebied, maar daar is de baas van ViDA het niet mee eens. In elk interview voert hij weer een andere reden aan waarom zijn dienst prima door de beugel kan: “What we do is help clients show an authentic and most attractive version of themselves.” Om daar in een ander interview aan toe te voegen: “Online dating takes effort, and effort equals time.” En weer wat later: “There are plenty of successful busy guys outs there who would prefer to focus on their careers and delegate this part of their life.”

Mannen liegen nu eenmaal over van alles. Over hun leeftijd, hun lengte(s) en hun beroep. Daar borduren de closers van ViDA enkel op voort. Maar ja, als de online click al niet eens echt is, hoe moet dat dan aan het tafeltje in het restaurant? Of nog enger, bij hem thuis, in een groezelig flatje waar de weeë geur van sperma hangt?

Iemand IRL ontmoeten die je enkel van het internet kent. Best wel eng eigenlijk.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!