‘Vind je passie’ is een vreselijk advies

Ik sprak een student. Hij was na zes weken weer met zijn studie gestopt. De reden? “Rechten is toch niet mijn passie.”

Want dat was volgens die student heel belangrijk als het om de studiekeuze ging. ‘Vind je passie, volg je hart!’ was wat zijn omgeving hem aanraadde. Zelfs zijn ouders riepen het. Iedereen heeft namelijk een passie. En wanneer je je passie hebt gevonden, kun je er je beroep van maken. Je hoeft dan nooit meer te werken, je hele leven niet. Want werk voelt dan niet meer als werk, maar als je passie.

Dus nu hopte hij van studie naar studie, in de hoop zijn passie te vinden. Om keer op keer tot de conclusie te komen dat het toch weer aanvoelde als werk. Wéér niet dat heerlijke gevoel van bevlogenheid wanneer hij in de collegezaal zijn reader opensloeg. Dan kon ook deze studie niet zijn passie zijn. Hij moest verder zoeken.

Ergens begreep ik die student wel. Vroeger riepen mensen altijd dat werk leuk moest zijn. Daar is nu dus ‘passie’ voor in de plaats gekomen. Geen Human Resource manager die het woord niet in de mond neemt. “Wij zoeken een kandidaat met een passie voor data entry.” Geen wonder dat je dan als student een ontdekkingstocht onderneemt naar jouw eigen passie.

Mijn advies? Doe het niet!

Allereerst: Als je van je passie je beroep maakt, ben je je passie kwijt. Zo simpel is het. Wat je eerst uit liefde deed, ontwikkelt zich al snel tot een verplichting. Je móét het doen, voor je levensonderhoud, je hypotheek. Brood op de plank. Bovendien is vijf dagen in de week acht uur lang passievol met je werk bezig zijn uitermate vermoeiend, zo niet volstrekt onmogelijk.

Erger nog is de implicatie die aan ‘vind je passie’ hangt: wanneer je straks een baan hebt die voelt als werk, dan zit je op de verkeerde plek. Wat een onzin. Al was het maar omdat passie niet wordt gevonden, een passie wordt ontwikkeld. Zoiets moet groeien. Je verdiept je in een onderwerp dat op het eerste gezicht niet bepaald boeiend lijkt, maar op een gegeven moment denk je: ‘hé, dat is interessant…’

Dat is nu precies waar studie en werk voor zijn bedoeld. Investeren, jezelf ontwikkelen. De tijd zijn werk laten doen. Lang genoeg ergens blijven plakken om uiteindelijk voldoening te halen uit alle opgedane kennis en ervaring.

Dus vergeet passie. Het is een hopeloos woord. Gewoon zo goed mogelijk worden in wat je doet, dat is al heel wat.

2 reacties op “‘Vind je passie’ is een vreselijk advies”

 1. Heb hardop gelachen om je verwijzing naar die HRM, die mij, tijdens mijn laatste volledig mislukte sollicitatie, de volgende vraag stelde (geparafraseerd):
  “Vanuit welke passie heb je besloten juist bij dit bedrijf te solliciteren?”

  Bek vol tanden, natuurlijk, want de enige reden dat ik er zat was omdat m’n vorige werkgever op omkiepen stond. En je mot toch wat.

  “Eh… passie?”
  “Waarom juist dit bedrijf?”
  “Waarom niet…?”
  “Maar wat beweegt je?”
  “Zou je zo goed willen zijn om niet van die rare vragen te stellen? Ik wil gewoon een baan! Mijn passies bewaar ik voor de echtelijke sponde, dank u wel, alsjeblieft.”

  Ging het maar zo. Volgens mij riep ik met mijn gehakkel alleen deernis op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top