Verse okselgeuren

Keizerin Josephine schreef haar geliefde Napoleon gevleugelde woorden. “Was je niet, ik kom thuis!” De echtgenote van de Franse keizer begreep hoe aantrekkelijk zweet kan zijn. Inmiddels zijn we bijna twee eeuwen verder en dringt het ook langzaam door tot de moderne wetenschap: zweet is sexy. Vers zweet, van een geliefde wel te verstaan. We zweten namelijk niet alleen om onze lichaamstemperatuur te reguleren. Door te zweten, laten we ook zien dat we lichamelijk actief zijn. Een teken van gezondheid en fysieke voorspoed. Biologisch gezien niet onbelangrijk wanneer je een partner zoekt voor potentieel nageslacht.

Zweet. Vooral vrouwen zijn er gek op. Mannelijk zweet bevat namelijk een minuscuul vleugje feromonen. Dat zijn natuurlijke lokstoffen die bij zoogdieren een rol spelen in de communicatie tussen mannetjes en vrouwtjes. Het woord ‘feromoon’ is afkomstig uit het Grieks en betekent zoveel als: ‘drager van opwinding’.
Alhoewel feromonen zo goed als reukloos zijn, worden ze toch overgebracht door geur. Via de neus van de vrouw prikkelt het stofje de hypothalamus, oftewel dat deel van de hersenen waar de oerdriften huizen. Vooral tijdens de ovulatie blijken vrouwen gevoelig voor feromonen. Bovendien helpen mannen in de meeste gevallen een handje mee. Zij maken ‘automatisch’ meer feromonen aan wanneer ze een ‘geschikt exemplaar’ tegenkomen. Bij seksuele opwinding is het helemaal raak. Dan produceren mannen enorme doses feromonen. Alles voor de voortplanting. Moeder natuur laat er geen gras over groeien.

Feromonen als lustopwekkende lokstof. Logisch dat de commercie ermee aan de haal gaat. Sinds kort is er een haargel op de markt die feromonen bevat. ‘Got2b Date-magneet Styling Gel’ heet het spul dat vergezeld gaat van de reclamekreet ‘mannen in het land, vrouwen heb je voortaan in de hand!’.

Werkt het? Volgens Schwarzkopf wel. De cosmeticafabrikant liet tweehonderd vrouwen foto’s van ‘gemiddeld’ aantrekkelijke mannen zien. Van vrouwen die tegelijkertijd feromonen te ruiken kregen, ontvingen de heren als cijfer een 3,7 op een schaal van vijf. Van de vrouwen die de foto’s zonder feromonen bekeken, kregen ze een 3,2. Niet bepaald serieus wetenschappelijk onderzoek, maar volgens Schwarzkopf heeft de gel toch enig effect: “als een man onze gel in zijn haar doet, ervaren vrouwen hem als prettiger, comfortabeler”.

Schwarzkopf zal het niet snel als verkoopargument gebruiken, maar feromonen doen het prima in de varkensindustrie. Daar is het een heus afrodisiacum. Beren (mannelijke varkens) hebben enorme hoeveelheden feromonen in hun speeksel. Wanneer zij op een zeug kwijlen, springt deze bijna automatisch in de paarhouding. Veel varkensboeren gebruiken daarom spuitbussen met daarin synthetische feromonen. Handig, toch?
Het is nu wachten op de eerste varkensboer die op het idee komt zo’n spuitbus mee de dansvloer op te nemen. Lijkt me een mooi intro voor een nieuw seizoen ‘Boer zoekt Vrouw.’

Ja, inderdaad – arme dames. Maar ook arme Josephine. Napoleon ging aan de lopende band vreemd en scheidde uiteindelijk van haar. Ze zal zich vast vertwijfeld hebben afgevraagd waarom zij in godsnaam op verkeerde mannen valt. Anno 2008 weten we het antwoord. Vanwege de feromonen.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!