Vermijdbare sterfte: een obsceen streven

Getallen en mensenlevens, ze zijn soms lastig te begrijpen. Zo wil minister Klink van Volksgezondheid de ‘vermijdbare sterfte’ bij pasgeborenen terugdringen.

Dat heeft een commissie van wijze mannen hem aangeraden. In Nederland sterven jaarlijks 1700 baby’s tijdens of kort na de bevalling. Vierhonderd van hen overlijden ‘vermijdbaar’, oftewel onnodig. Vraag ik me toch af: welke minister van Volksgezondheid heeft een commissie nodig die hem adviseert de vermijdbare sterfte bij pasgeborenen terug te dringen? Moet de brandweer worden geadviseerd zoveel mogelijk mensenlevens te redden?

O, wacht even. Het advies bevat ook nog getallen: de vermijdbare sterfte moet worden teruggedrongen van 400 naar 200 per jaar. Dat lijkt de commissie een mooi streven. Ik vind het vooral een obsceen streven. Als ik even de vergelijking mag maken? Je zit met 400 mensen vast op het dak van een kantoorpand dat in lichterlaaie staat. Godzijdank, daar is de brandweer al. Voordat ze het pand betreden, schreeuwt de commandant bemoedigende woorden naar boven: “wij stellen alles in het werk om 200 van u te redden!” Zoiets dus.

Maar goed, terug naar die 400 pasgeborenen die elk jaar onnodig sterven in ons land. Is dat trouwens veel, 400? Ja, dat is veel. Nederland heeft namelijk ná Frankrijk en Letland de hoogste babysterfte van heel Europa. Zelfs Roemenië en Bulgarije – twee landen waar u nog niet dood wilt worden gevonden – doen het beter dan wij. Gek is dat.

Maar goed, minister Klink heeft de aanbeveling van de commissie overgenomen. Alleen, de benodigde 250 miljoen euro (ondermeer bedoeld om extra gynaecologen aan te nemen) heeft hij niet. Wel een tiende van dat bedrag, als doekje voor het bloeden. Van die 400 zuigelingen worden er politiek gezien nu dus 40 gered. Meer geld is er niet – waarbij u nu hopelijk even terugdenkt aan die 19 miljoen te veel bestelde griepvaccins (kosten circa 300 miljoen euro).

Ze zeggen wel eens: de mate van beschaving van een land lees je af aan de manier waarop wordt omgesprongen met de allerzwaksten. Wat is het leven van 200 zuigelingen ons waard? Niet veel. In ieder geval minder dan twee Joint Strike Fighters (à 110 miljoen euro per stuk). Maar die vergelijking mag je niet zomaar maken, zeggen politici dan altijd. Ik vind van wel. Geld kun je maar één keer uitgeven.

13 reacties op “Vermijdbare sterfte: een obsceen streven”

 1. Zo zie je maar hoever politiek tegenwoordig van een samenleving af staat. Hoewel niet alleen de politiek, menig burger hecht ook meer waarde aan de eigen hypotheekrente aftrek of meer asfvalt om langer in de file te staan dan het kind van een ander.

 2. Marco Verhoog

  Ja, wat leven we toch in een “beschaafd” land: we geven meer geld uit om levens te beeindigen dan ze te redden.

 3. Is er enig idee waar die kindersterfte vandaan komt? Dat lijkt mij wel relevant om te weten als je eventueel extra geld aan uit gaat geven. Inderdaad wel wrang dat het kennelijk niet belkangrijk genoeg is er voldoende geld voor over te hebben. Er is voldoende geld, maar het wordt op de verkeerde manier uitgegeven, inderdaad.

 4. De hoge kindersterfte komt dacht ik doordat in Nederland relatief vaak thuis wordt bevallen, in tegenstelling tot andere landen, waar vaker voor het ziekenhuis wordt gekozen. Als er complicaties optreden, kan er hier in Nederland niet snel genoeg opgetreden worden.

 5. Opperprutser

  Als toch vast staat dat er 400 gevallen vermijdbaar zijn dan is het toch en klein kunstje om die 400 gevallen te indexeren. Zo heb je binnen de kortste keren de oorzaken van dit vermijdbaar sterven.

 6. “Vooral bij laag opgeleide en allochtone aanstaande ouders ligt de babysterfte hoger”

 7. Ghislaine Stevens

  Beste Luuk Koelman,

  Uit de grond van mijn hart: bedankt voor het aandacht besteden aan dit nieuws. Het was maar een klein berichtje en er werd weinig aandacht aan besteed. Ik onderschrijf uw column volledig. Het ergste is nog dat het al jaren bekend is dat Nederland één van de hoogste babysterftes heeft en dat dan inderdaad nog een commissie nodig is om vast te stellen dat je dat beter kunt terugdringen.

  Als moeder van twee zoontjes die tijdens hun geboorte onnodig stierven, vind ik dat elk kindje dat sterft er één teveel is. Het is nog traumatischer als moet worden vastgesteld dat dit volkomen onnodig was, zoals in ons geval. Je draagt het je verdere leven met je mee. En je probeert leren leven met het feit dat in een graf twee helemaal gezonde jongetjes liggen, terwijl dat niet nodig was geweest. En dat lukt uiteindelijk wel, al blijft het verdriet.

  Op het moment dat je zo’n bericht dan leest, komt alles weer boven. Maar geen enkele verontwaardigde reactie in de pers. Het leven van een ongeboren baby is in Nederland inderdaad heel weinig waard.

  Daarom ben ik u dankbaar, dat u aandacht heeft besteed aan dit nieuwsberichtje en hoe gruwelijk het in feite is.

  Met vriendelijke groet,

  Ghislaine Stevens

 8. Opperprutser

  @Teun “Vooral bij laag opgeleide en allochtone aanstaande ouders ligt de babysterfte hoger”
  Lager opgeleid en allochtoon? Je bedoeld vast lager opgeleide mensen en allochtonen.
  Op het moment dat een kind geboren is ben je geen aanstaand ouder meer maar ouder.

 9. @Rob, L, Luuk: het is al bekend waar deze kindersterfte vandaan komt en waarom deze zo vermijdbaar is. In Nederlandse ziekenhuizen staat in de nacht en weekend geen gynaecoloog of professional standby. Complicaties worden beoordeeld door stage lopende medische studenten of verpleging. Deze willen door gebrek aan ervaring nog wel eens iets missen of krijgen het niet voor elkaar een gynaecoloog uit bed richting ziekenhuis te krijgen (ze komen niet of veelal te laat). Zo gebeurd het dat er niet voldoende medische hulp in huis is of er foute inschattingen gemaakt worden met onnodige doden tot gevolg.

  Dit probleem is absurd genoeg ook geheel niet nieuw, het is al jaren aan de gang. Pas nu wil men er iets aan gaan doen maar ja, zo’n arts standby hebben kost wat centen en die heeft de politiek én de zorg er niet voor over. De burger denk ik eigenlijk ook niet, weinigen maken zich tegenwoordig druk om misstanden in de zorg. Of hebben geen flauw benul hoe ernstig de misstanden inmiddels zijn.

 10. Ghislaine Stevens: kan weinig voor u betekenen maar wilde graag veel sterkte en liefde toewensen.

 11. Te zot voor woorden! Nederland loop achter, niet alleen bij poliklinische bevallingen. Ach, 2 weken over tijd kan best wel? Pijnbestrijding? Waarom? Helaas gaat het te vaak fout. Ik heb dit van dichtbij meegemaakt. Te lang gewacht en dan kun je een perfect volgroeid kind begraven, kan iemand dat uitleggen?

  Een jaar geleden is zijn deze feiten ook boven tafel gekomen, wie gaat er nu eens wat mee doen?
  Luuk bedankt voor het schrijven van dit stuk.
  @ghislaine: ik heb er geen woorden voor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top