Verkiezingstijd: waarom politici ballonnen uitdelen

Lokale politici zonder mening. In verkiezingstijd kom je ze overal tegen. Meestal op straat. Dan willen ze je een ballon geven.

Kom, dan lopen we even een aantal partijen langs:
D66: ‘Goed onderwijs, goed werk, goed leven’.
PvdA: ‘Goed bestaan, goed werk en goede gezondheid’.
SP: ‘Tilburg moet een stad zijn waar iedereen kan meedoen en ieder mens zich thuis kan voelen’.
VVD: ‘Een samenleving waarbij mensen de ruimte krijgen om iets buitengewoons te maken van hun leven’.
CDA: ‘Geloof in de kracht van de samenleving’.
GroenLinks: ‘Eigen keuzes en gelijke kansen voor iedereen’.

En zo verder. De beschrijvingen van Tilburg als het toekomstig Walhalla houden maar niet op. Elk verkiezingsprogramma staat vol met vergezichten waar niemand op tegen kan zijn. Ik bedoel: ooit wel eens iemand horen roepen dat hij slecht onderwijs, slecht werk en slecht leven wil? Of tegen gelijke kansen voor iedereen is?

Elk van die slogans is een ballon. Je prikt erin en hij knapt.

Veel interessanter is het om van elke partij te vernemen waar zij bij bezuinigingen zouden snijden. Maar daar hoor je niemand over. Te riskant. Dus is het beter om met heel veel woorden niets te zeggen tijdens de campagneperiode.

Die schaamteloze nietszeggendheid, de standpuntloosheid. Het is allemaal lood om oud ijzer, één grote geeuw. Geen wonder dat nauwelijks de helft van de Tilburgse bevolking naar de stembus gaat. Partijen behandelen de kiezer met volstrekte onverschilligheid en minachting. Vandaar dus die ballonnen.
 

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.