Verboden te lachen bij Kopspijkers

Afgelopen zaterdag ging het VARA-programma Kopspijkers plots niet door. Volgens een woordvoerder “in verband met de moord op professor Pim Fortuyn.” Op de internetsite van de VARA kwam presentator Jack Spijkerman met een korte verklaring: “In een democratie als die in ons land, waarin de vrije meningsuiting van zowel links als rechts een hoog goed is, is het laatste wat ik verwachtte, dat iemand om zijn mening vermoord wordt. Ik ben verbijsterd. Aanstaande zaterdag 11 mei is er geen uitzending van Kopspijkers. Satirisch commentaar op de gebeurtenissen van deze week is ongepast.”

Ongepast? Hoezo ongepast? Die vraag zal vooral (oud) Tweede Kamerlid Mohammed Rabbae beziggehouden. De Groen Linkse senator riep na 11 september cabaretiers op tijdelijk te stoppen met grappen over Bin Laden en terroristen. Dit uit pi”teit met de slachtoffers in New York en Afghanistan.
Rabbae deed zijn oproep naar aanleiding van de legendarische Kopspijkers-sketch waarin Willibrord Fr”quin dwars door Amsterdam jacht maakt op Bin Laden: “Waarom hebt u dat gedaan? Waarom ben u zo laf geweest?” Zelden mezelf zo bescheurd van het lachen.
Spijkerman voelde gelukkig niets voor zelfcensuur: “Ongepast? Hou nou toch op man, als een grapje al niet meer mag. Relativerende humor zet juist aan tot nadenken.” Zo ongeveer iedereen was het met Spijkerman eens. En terecht. Mohammed Rabbae werd de risee van Nederland en Groen Links degradeerde hem naar een onverkiesbare plaats op de eigen kieslijst.
Rijst nu de vraag: Als drieduizend doden in New York en Afghanistan voor onze ge”ngageerde cabaretier geen reden is voor zelfcensuur, waarom is de dood van Fortuyn dat dan wel? En waarom is Spijkerman verbijsterd? Zijn twee vliegtuigen die wolkenkrabbers binnenvliegen niet veel meer ‘verbijsterender’ dan een moordaanslag op een politicus?

Natuurlijk was Spijkerman niet verbijsterd. Hij was gewoon bang. Doodsbang. En misschien wel terecht. Frits Wester, parlementair verslaggever van RTL4, werd vorige week bij zijn huis opgewacht door Fortuyn aanhangers. Hij had nog geluk. Omdat hij nooit een onverholen woord over hun patroonheilige had gesproken, kwam hij er met een enkele karateklap in de nek vanaf.
Spijkerman zal plots beseft hebben dat voor hem zo’n beetje de guillotine klaar stond. Want wie week na week roept dat het zijn doel is Fortuyn uit de politiek te houden, die speelt serieus met de klink van het ziekenhuis.
Ook Viggo Waas en Peter Heerschop, de schrijvers van het boekje De Puinhopen Van Pim Fortuyn en beiden lid het huiscabaret van Kopspijkers, bogen diep voor de massahysterie. Ze haalden hun vlugschrift in allerijl uit de handel en annuleerden optredens in het land. De offici”le reden: “Met deze aanslag op de democratie verdwijnt ook de basis voor cabaret.”
Wat een kutsmoes. Waar Spijkerman en consorten stoppen, daar beg”nt cabaret juist.

Daarom wil ik komende zaterdag minimaal Hans Sibbel zien in een van zijn beruchte woedeaanvallen. “WAT LEES IK HIER IN DE KRANT? ‘EEN NERTS IN EEN KOOI VINDT VOLKERT VAN DER G. ZIELIG, MAAR IEMAND VAN DICHTBIJ DOODSCHIETEN, DAT KAN BLIJKBAAR WEL.’ DAN ZEG IK: EEN POLITICUS DOODSCHIETEN, DAT VINDEN WE ZIELIG, MAAR VIJFTIG NERTSEN VERGASSEN VOOR EEN BONTJAS, DAT KAN BLIJKBAAR WEL.”
En als zo’n opmerking te veel gevraagd is, wees dan eens dapper en geef toe dat je bang bent. Bang om voor je mening uit te komen. Dan zijn jullie de eersten in Nederland die dat o zo hypocriete zinnetje “blijkbaar mag je in dit land niet meer zeggen wat je denkt,” terecht mogen gebruiken.

11 reacties op “Verboden te lachen bij Kopspijkers”

 1. Poppekop

  Ik vroeg me al af wanneer er eindelijk wat relativerende humor zou gaan verschijnen…
  Nu maar hopen dat de cabaretiers ook hun mond weer opentrekken..

  PS heb je wel een hogere levensverzekering afgesloten? En een bodyguard ingehuurd?

 2. CyCLoNe

  De “spijker” op zijn kop …
  was de eerste gedachte na het lezen

 3. Superfly

  inderdaad.
  zo sterk als deze column is, zo zwak handelt spijkerman in deze situatie. stond hij eerst nog bekend om zijn kritische blik op de politiek en zijn liefde voor controverse, nu Fortuyn dood is weet hij niet meer waar hij zijn programma mee moet vullen.
  ik heb hem er nog over gemaild. geen reactie, uiteraard.

 4. lieve luuk, ik ben niet iemand die snel zijn ‘mening’ ergens op een forum ofzo ‘moet’ neerzetten, maar ik erger me nu al dagen aan nederlands ‘massa hysterie’ en schijnheiligheid. Zo moest er even uit, xxx mirjam

 5. H.H.J. van Oldenbarneveld-tot-Voorsteven-Klaarover

  Luuk Koelman, mijn held!

 6. ‘Dit was het nieuws’ heeft ietsje dapperder gehandeld.

  ‘De moord op Fortuyn lijkt een beetje of de kerstman is dood geschoten, en dat de rendieren dan overleggen hoe het verder moet. En dan steeds zeggen: ‘Omdat de kerstman het zo gewild had!”

 7. Heeft onze varagubbels last van metaalmoeheid, blijkbaar is hij aan het proces ontsnapt, hoe bestaat het dat zulk soort gekken nog in beeld komen ???

  We hebben ook nog zo’n exotaheld, kunnen we al die figuren niet op een hoop vegen en bij het chemisch afval dumpen, kan die rare snijboon van een pronk ook nog eens nuttig zijn !!!!!

 8. Het is mij destijds eerlijk gezegd ontgaan dat Spijkerman zijn programma ‘kopspijkers’ gecancelled had naar aanleiding van de moord op Fortuyn. Inderdaad frappant, wanneer je deze gebeurtenis naast ‘9-11’ legt. Eigenlijk zou je Spijkerman hiermee moeten confronteren, ben erg benieuwd naar zijn reactie. Misschien een leuk idee voor een nieuwe brandbrief?

 9. clownfish

  Bravo, Luuk, in tegenstelling tot Spijkerman neem jij GEEN blad voor de mond… Heh, ik heb Jack bij wijze van ouwe koeien uit de sloot halen nog een bericht gestuurd met de link hierheen… Ik vraag me af of hij reageert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *