Venlo is voorbereid

Het is bijna zover: de première van het Koranfilmpje van Geert Wilders. Het kabinet bereidt zich voor op onrusten in de grote steden. Draaiboeken liggen klaar. Venlo, de geboorteplaats van Wilders, heeft van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding een 236 pagina’s tellend stappenplan toegestuurd gekregen. Volgens goed journalistiek gebruik ligt dit vuistdikke werkdocument nu al op straat. Ik zie het dan ook als mijn plicht een aantal passages integraal te publiceren:

“De film van de heer Wilders zal bijna zeker leiden tot spanningen tussen bevolkingsgroepen. Vooral in Venlo is de vrees voor onrusten groot. Extreme moslims zien de stad als de ‘wortel aller kwaad’ daar de heer Wilders hier aan het St. Thomas College zowel Mavo als Havo heeft doorlopen en zodoende in Venlo is gevormd.” (pagina 13 – inleiding)

“De Coördinator Terrorismebestrijding houdt er ernstig rekening mee dat de film van de heer Wilders alleen al in Venlo meer ophef zal doen veroorzaken dan de Deense cartoonrellen wereldwijd. (…) Plaatselijke autoriteiten dienen extra alert te zijn op grootschalige calamiteiten en repercussies, speciaal in het centrum van de stad alwaar enkele moeilijk te beveiligen objecten staan.” (pagina 72 – gevaren en risicoanalyse)

“Naar de bevolking toe dient uitsluitend het volgende te worden gecommuniceerd: ‘Venlo bereidt zich rustig voor op het verschijnen van de film van Geert Wilders. Zij is extra alert op eventuele onlusten, maar wil deze niet groter maken dan nodig’. (…) De net voltooide schuilkelder onder het stadhuis, dient als commando- en zenuwcentrum in gereedheid te worden gebracht.” (pagina 144 – paniek- en crisismonitor)

“Woedende moslims zullen massaal optrekken naar het centrum van Venlo. Kapsalon Titulaer aan de Krekelveldstraat (‘huiskapper’ van de heer Wilders) dient daarom vóór vrijdag 25 januari te worden ontruimd. De veiligheid van het personeel kan niet worden gegarandeerd, temeer omdat de eigenaar categorisch weigert het bordje ‘binnen zonder afspraak’ te verwijderen. (…) Een mobiele observatiepost van de politie wordt ingericht nabij de Bruna in de Kloosterstraat, teneinde de verkoop van de Donald Duck (de vernieuwde mini-Koran van de heer Wilders) te kunnen blijven garanderen.” (pagina 189 – risicovolle knelpunten en gevaren)

“Het merendeel der protesterende moslims komt per trein naar Venlo. De gemeente wordt aangeraden vanaf het centraal station een bewegwijzeringsroute richting buitenwijken op te zetten. Dit middels borden met daarop in het Nederlands en Arabisch de tekst ‘Kinderboerderij – nu met extra veel geiten’.” (pagina 224 – richtlijnen agressienivellering)

“Gevreesd wordt dat een kleine groep moslimfundamentalisten toch richting centrum zal optrekken. Voor hen wordt bij de ingang van Winkelhart Blerick een groot springkussen van Party Service Venlo opgesteld. Hier kunnen radicale elementen naar hartelust in de lucht springen zonder omstanders schade te berokkenen. Ter verhoging van de sfeer wordt knalvuurwerk afgestoken.” (pagina 228 – kanalisering allochtone agressie)

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!