Varkenshouders

Het uitstapje van de Nederlandse Vereniging van Varkenshouders was dit jaar precies op het juiste moment. Met alle negatieve publiciteit over biggetjes die een transport over de Europese wegen niet overleefden, waren we met zijn allen wel toe aan wat ontspanning. Vandaar dus dat we er afgelopen zaterdag eens lekker tussenuit gingen, gezellig als varkenshouders onder elkaar. Waar naartoe? Dat werd natuurlijk zo lang mogelijk geheim gehouden!

Het was een gedrang van jewelste op het erf van boer Beerput, want we waren met 872 collega’s. En ook al hadden we maar één touringcar (uit 1959), dat mocht de pret natuurlijk niet drukken.

Gezellig op elkaar gepakt en met alle raampjes dicht, begonnen we vol goede moed aan de reis. Eigenlijk was het direct al mooi weer, want in de bus steeg de temperatuur al rap naar de 41 graden. Zo kwamen we meteen in de juiste vakantiestemming, want we gingen via de Route du Soleil naar het Spaanse Salou, om aldaar de buikjes eens lekker rond te eten.

Maar liefst twintig uur duurde de reis. Genoeg tijd voor alle 872 varkenshouders om elkaar eens goed te leren kennen. Ja, je zag wel dat de heren het prima naar hun zin hadden. Je had ze eens over elkaar heen moeten zien lopen. En iedereen maar roepen en doen. De meesten waren op zoek naar water. Bij vertrek was gezegd dat het water bij de eerste halteplaats zou worden klaargezet, maar de chauffeur reed in één ruk door naar Salou. Tijd is geld en pauzes zorgen alleen maar voor onrust in de bus.

Eenmaal in Spanje aangekomen, bleken dertien varkenshouders de reis niet te hebben overleefd. Daar waren de overgebleven varkenshouders best wel een beetje stil van. Totdat ze doorhadden wat die dikke man met dat roestige aardappelschilmesje en de rubber handschoenen kwam doen: hen onverdoofd castreren. Ja, toen was het direct weer een gegil van jewelste. Puur van de pret natuurlijk, want varkenshouders voelen daar niets van.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com