Undercover bij het Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad zoekt REPORTERS voor het WK-voetbal. Natuurlijk moeten ze gratis schrijven voor het AD, want het is een hele eer wanneer je bijdragen worden gelezen door bijna 400.000 bezoekers per dag.

Dus kom, laat ik eens solliciteren als onbezoldigd Nederlands correspondent in Japan. Oftewel, lang leve de burgerjournalistiek! Want burgerjournalistiek is: gewoon lekker schrijven wat je wilt, want wie doet je wat?

 

De e-mail aan het Algemeen Dagblad

Geachte dames, heren,

Ik las uw oproepje op ad.nl waarin u op zoek bent naar correspondenten voor het WK voetbal in Zuid-Afrika.
Momenteel leef ik met mijn Japanse echtgenote in Kawasaki City (naam niet verwarren met die van de fabrikant van snelle motoren!).
Zij is manager bij Fujitsu, het bedrijf dat o.a. voetbalclub Kawasaki Frontale sponsort.

Zelf ben ik huisman. Dit sinds zeven jaar en ik heb hier in Japan echt het geluk gevonden. Het is mijn nieuwe vaderland.
Ik voetbal in het eerste elftal van de amateurclub van Saiwai-ku en volg het Japanse voetbal op de voet.
Schrijven is voor mij een liefhebberij, net als fotograferen. Bijgevoegd een huwelijksfoto.

trouwfoto
John Janssens (38 jaar)
78 Miyamoto-cho
Kawasaki-shi
Kanagawa-ken
210-5542 Kawasaki City

 

Het antwoord

Gefeliciteerd,

U bent geselecteerd als vrijwilliger voor het AD-team van WK-reporters voor het wereldkampioenschap voetbal komende zomer in Zuid-Afrika (11 juni-11 juli 2010).

Voordat we beginnen, ontvangen we van u graag een korte beschrijving en een recente (pas)foto.

Veel succes en plezier!

Met vriendelijke groet,

Bert van der Linden
Redactie Multimedia AD Nieuwsmedia
Persgroep Nederland

Zo gezegd, zo gedaan. Wat onzin-personalia ingevuld (levert DIT op) en vervolgens mijn eerste stukje ingestuurd.

Insteek: laat ik de coach van Japan eens afschilderen als een rancuneus, wraak zwerend mannetje.

 

artikel1-groot

 

Het antwoord

Hoi John,

Heel leuk stukje over Okada en Van Marwijk. Het staat erop.

Groet,

Bert

 

En jawel. Een enkele reageerder wijst de redactie er op dat van het artikel WEINIG KLOPT. Maar ik hoor niets. Op naar mijn tweede bijdrage. Ik pluk een raar plaatje van internet van een dikke neger in een oranje pak en brei er een verhaal omheen:

artikel2-groot

 

De e-mail terug

Hoi John,

Prima tweede stuk! Dat smaakt naar meer. Hou ons vooral op de hoogte van dit soort leuke dingen.

Grappig trouwens dat je uit Tilburg komt. Daar heb ik zelf ook jaren gewoond.

Groet,

Bert

En weer een reageerder die aan de bel trekt en meldt dat een en ander NIET KLOPT. Maakt niet uit. Ik schakel een tandje bij in mijn derde bijdrage.

 

artikel3-groot

 

De e-mail terug

Hoi John,

Spannend stukje over Okada en zijn broer, al twijfel ik aan het waarheidsgehalte.

Groet,

Bert

Oei! Ruikt Bert onraad? Enkele reageerders in ieder geval WEL. Snel Bert mailen!

 

E-mail aan het Algemeen Dagblad

Beste Bert,

Ik schrik van je mail en ook van een aantal reacties onder het artikel.
Ik ben hier serieus bezig met burgerjournalistiek.
Mijn echtgenote heeft met haar iphone voor de televisie het laatste deel van de woedeuitbarsting van Kisho Okada opgenomen.
De kwaliteit van de opname is slecht, maar zijn stem is duidelijk te horen: ZIE ATTACHMENT.

Hopende je naar behoren te hebben geïnformeerd,

Met sportieve groet,

John Janssens
Kawasaki City

 

De e-mail terug

Hoi John,

Krijg net te horen dat een omroep interesse heeft om jou te bellen naar aanleiding van het stukje met de broer van Okada. Denk er even over na. Ik bel je morgen even.

Groet,

Bert

Bert gaat me bellen! Ik heb hem bij aanmelding het telefoonnummer van het stadhuis in Kawasaki City gegeven, en daarbij één getal veranderd. Geheide kans dat ie de één of andere Japanner aan de lijn krijgt.

 

E-mail aan het AD

Beste Bert,

Prima! Houd je wel rekening met het tijdverschil?
Eventueel mag je me ook het telefoonnummer van die omroep mailen. Zie maar.

Met sportieve groet,

John Janssens
Kawasaki City

 

De e-mail terug

Hee John,

Ze willen graag de beelden van de broer van de bondscoach uitzenden. Zijn die ergens op internet te vinden?

Groet,

Bert

 

E-mail aan het AD

Beste Bert,

De site van de zender is http://www.jsports.co.jp/
Het is voor mij erg moeilijk zoeken omdat het Japanse schrift vele malen moeilijker is dan gesproken Japans.
Ik vraag mijn echtgenote. Zij is nu werken, maar ik kom er op terug.

Met sportieve groet,

John Janssens
Kawasaki City

 

De e-mail van het AD

Hoi John,

Wil je me zsm even bellen? Dat op 00 31 655 87 1xxx

Groet,

Bert

Oei, wat nu? Gelukkig moet ik die dag naar mijn moeder. Bij thuiskomst blijk ik mail te hebben van de NOS.

 

De e-mail van de NOS

Beste Sjon,

Wij, studio sport, zijn vandaag bezig met een reportage over de japanners voor de wedstrijd van morgen. In dit item willen we het geluidsfragment meenemen van de broer van de japanse bondscoach.

Het gaat om het verhaal wat jij in het ad hebt geschreven dat Japan vol wraak zit omdat Van Marwijk de japanse bondscoach niet herkende bij de loting. Onze vraag nu aan jou is of dit een echt verhaal is of dat het satire was. Kun je daar misschien zo snel mogelijk antwoord op geven?
Alvast bedankt.

Groet,

Cornelie van Winden

 

De e-mail terug

Beste Cornelie,

Volgens mijn Japanse echtgenote was de woede-uitbarsting zeer gemeend. Ze was er zelfs even stil van. Het heeft te maken met de eer- en schaamtecultuur die hier nog steeds erg heerst, zeker bij de wat oudere Japanse generatie.

Met sportieve groet,

John Janssens
Kawasaki City

 

Het antwoord van de NOS

Dank je voor je reactie.. ga het doorgeven aan de desbetreffende verslaggever.

Groet,

Cornelie van Winden

Het zal toch niet waar zijn? Gaan ze dat GELUIDSFRAGMENT echt uitzenden? Hopelijk schakelen ze een vertaler in voor de ondertiteling. Die mag de NOS-verslaggever dan vertellen dat de schreeuwende Japanner zich enorm opwindt over spruitjes (of zoiets; wie het weet, mag het zeggen).

Intussen vindt het nepnieuws over de broer van Okada gretig aftrek. Zowel het EINDHOVENS DAGBLAD (MIRROR), BRABANTS DAGBLAD (MIRROR) als de LIMBURGER (MIRROR) nemen het letterlijk over. Google geeft al 75 HITS wanneer je zoekt op Okada + Marwijk + “minderwaardig mens”.

Niet vergeten Bert te antwoorden:

 

E-mail aan het AD

Beste Bert,

Ik heb je net proberen te bellen, maar krijg geen verbinding????

Sta nu op het punt met echtgenote en kinderen naar mijn schoonouders in Yokohama te gaan. Ben maandag weer terug. We houden contact!

Met sportieve groet,

John Janssens
Kawasaki City

Intussen is een oplettende reageerder op onderzoek uitgegaan. Eén telefoontje en hij is erachter: ER WAS GEEN INTERVIEW MET EEN BROER VAN OKADA. Zou het kwartje nu vallen bij het Algemeen Dagblad? Ik stuur mijn volgend artikel in:

 

‘Van Dijk’ een besmette naam in Japan
Het was, al dan niet bedoeld, een gevatte opmerking. Toen een journalist de Japanse bondscoach Okada vroeg of hij misschien wist hoe zijn Nederlandse collega heette, antwoordde deze: “Van Dijk?” Een grapje met een zeer vervelende bijwerking voor in Japan woonachtige expats die écht Van Dijk heten.

Afgelopen zondag was de 38-jarige A. van Dijk, werkzaam voor een grote Nederlandse multinational in Japan, de pineut. Drie Japanse voetbalfans belden bij hem aan. In een plaatselijke krant doet Van Dijk zijn relaas, in de hoop dat Japanse buurtgenoten begrijpen dat hij niets met bondscoach Van Marwijk van doen heeft. De schrik zit er nog steeds goed in. “Zondagochtend stonden er plots drie Japanse voetbalfans voor mijn deur. Ik herkende ze aan hun outfit. Ze vroegen me zeer beleefd of ik misschien Van Dijk heette”.

Toen de Nederlandse expat daarop bevestigend antwoordde, bleken de drie Japanners allerminst met goede bedoelingen te zijn gekomen. Ze schreeuwden “jij bent familie van de Nederlandse bondscoach!” Daarna duwden ze hem tegen de muur en sloegen ze hem met rieten stokken op de achterzijde van zijn bovenbenen. Van Dijk, die een short droeg, kwam er met enkele gemene striemen en bloeduitstortingen van af. Hij mocht het hospitaal na enkele uren alweer verlaten. Al met al heeft het incident hem niet onberoerd gelaten. “De arts heeft me een week rust voorgeschreven”. Van Dijk, die alleen woont en verder geen personalia kwijt wil (“ik heb al genoeg aan mijn hoofd”), wordt door een collega-expat verzorgd. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan.

van-dijk

Hoeveel andere Nederlanders met de achternaam Van Dijk in Japan wonen, weet de Nederlandse expat niet. Wel heeft hij nog een boodschap voor de Nederlandse bondscoach: “Het lijkt me zinvol dat Van Marwijk excuses aanbiedt. Japanners beledigen levert altijd gelazer op. Het zijn zeer vriendelijke, hoffelijke mensen, maar Van Marwijk moet weten dat hij zich niet zomaar als een hork kan gedragen…”

 

De e-mail van het AD

Hoi John,

Bedankt voor alle bijdragen aan dit WK, maar we gaan met je stoppen. Je eerder gestuurde geluidsfragment met de zogenaamde broer van Takeshi Okada is bestudeerd door Japanse taaldeskundigen en het blijkt dat je daarbij flink door de mand valt. Zorg volgende keer dat je een man neemt en geen vrouw!

Toen ook nog bleek dat je opgeven telefoonnummer in Japan niet werkte en je niet terugbelde en je in je latere mails nergens meer op terug kwam, was het voor ons wel duidelijk. Heus leuk hoor, die humor en je hebt ons er prima ingeluisd. Het heeft zelfs tot vragen aan de Japanse bondscoach geleid door de NOS, altijd geinig.

En goed aangeklikte stukjes op de website, dat ook. Dank nog daarvoor. Om nog van je bijdragen te kunnen nagenieten: http://www.ad.nl/ad/nl/2221/WK-reporters/index.dhtml

Groet, Bert

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!