Undercover bij het Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad zoekt REPORTERS voor het WK-voetbal. Natuurlijk moeten ze gratis schrijven voor het AD, want het is een hele eer wanneer je bijdragen worden gelezen door bijna 400.000 bezoekers per dag.

Dus kom, laat ik eens solliciteren als onbezoldigd Nederlands correspondent in Japan. Oftewel, lang leve de burgerjournalistiek! Want burgerjournalistiek is: gewoon lekker schrijven wat je wilt, want wie doet je wat?

 

De e-mail aan het Algemeen Dagblad

Geachte dames, heren,

Ik las uw oproepje op ad.nl waarin u op zoek bent naar correspondenten voor het WK voetbal in Zuid-Afrika.
Momenteel leef ik met mijn Japanse echtgenote in Kawasaki City (naam niet verwarren met die van de fabrikant van snelle motoren!).
Zij is manager bij Fujitsu, het bedrijf dat o.a. voetbalclub Kawasaki Frontale sponsort.

Zelf ben ik huisman. Dit sinds zeven jaar en ik heb hier in Japan echt het geluk gevonden. Het is mijn nieuwe vaderland.
Ik voetbal in het eerste elftal van de amateurclub van Saiwai-ku en volg het Japanse voetbal op de voet.
Schrijven is voor mij een liefhebberij, net als fotograferen. Bijgevoegd een huwelijksfoto.

trouwfoto
John Janssens (38 jaar)
78 Miyamoto-cho
Kawasaki-shi
Kanagawa-ken
210-5542 Kawasaki City

 

Het antwoord

Gefeliciteerd,

U bent geselecteerd als vrijwilliger voor het AD-team van WK-reporters voor het wereldkampioenschap voetbal komende zomer in Zuid-Afrika (11 juni-11 juli 2010).

Voordat we beginnen, ontvangen we van u graag een korte beschrijving en een recente (pas)foto.

Veel succes en plezier!

Met vriendelijke groet,

Bert van der Linden
Redactie Multimedia AD Nieuwsmedia
Persgroep Nederland

Zo gezegd, zo gedaan. Wat onzin-personalia ingevuld (levert DIT op) en vervolgens mijn eerste stukje ingestuurd.

Insteek: laat ik de coach van Japan eens afschilderen als een rancuneus, wraak zwerend mannetje.

 

artikel1-groot

 

Het antwoord

Hoi John,

Heel leuk stukje over Okada en Van Marwijk. Het staat erop.

Groet,

Bert

 

En jawel. Een enkele reageerder wijst de redactie er op dat van het artikel WEINIG KLOPT. Maar ik hoor niets. Op naar mijn tweede bijdrage. Ik pluk een raar plaatje van internet van een dikke neger in een oranje pak en brei er een verhaal omheen:

artikel2-groot

 

De e-mail terug

Hoi John,

Prima tweede stuk! Dat smaakt naar meer. Hou ons vooral op de hoogte van dit soort leuke dingen.

Grappig trouwens dat je uit Tilburg komt. Daar heb ik zelf ook jaren gewoond.

Groet,

Bert

En weer een reageerder die aan de bel trekt en meldt dat een en ander NIET KLOPT. Maakt niet uit. Ik schakel een tandje bij in mijn derde bijdrage.

 

artikel3-groot

 

De e-mail terug

Hoi John,

Spannend stukje over Okada en zijn broer, al twijfel ik aan het waarheidsgehalte.

Groet,

Bert

Oei! Ruikt Bert onraad? Enkele reageerders in ieder geval WEL. Snel Bert mailen!

 

E-mail aan het Algemeen Dagblad

Beste Bert,

Ik schrik van je mail en ook van een aantal reacties onder het artikel.
Ik ben hier serieus bezig met burgerjournalistiek.
Mijn echtgenote heeft met haar iphone voor de televisie het laatste deel van de woedeuitbarsting van Kisho Okada opgenomen.
De kwaliteit van de opname is slecht, maar zijn stem is duidelijk te horen: ZIE ATTACHMENT.

Hopende je naar behoren te hebben geïnformeerd,

Met sportieve groet,

John Janssens
Kawasaki City

 

De e-mail terug

Hoi John,

Krijg net te horen dat een omroep interesse heeft om jou te bellen naar aanleiding van het stukje met de broer van Okada. Denk er even over na. Ik bel je morgen even.

Groet,

Bert

Bert gaat me bellen! Ik heb hem bij aanmelding het telefoonnummer van het stadhuis in Kawasaki City gegeven, en daarbij één getal veranderd. Geheide kans dat ie de één of andere Japanner aan de lijn krijgt.

 

E-mail aan het AD

Beste Bert,

Prima! Houd je wel rekening met het tijdverschil?
Eventueel mag je me ook het telefoonnummer van die omroep mailen. Zie maar.

Met sportieve groet,

John Janssens
Kawasaki City

 

De e-mail terug

Hee John,

Ze willen graag de beelden van de broer van de bondscoach uitzenden. Zijn die ergens op internet te vinden?

Groet,

Bert

 

E-mail aan het AD

Beste Bert,

De site van de zender is http://www.jsports.co.jp/
Het is voor mij erg moeilijk zoeken omdat het Japanse schrift vele malen moeilijker is dan gesproken Japans.
Ik vraag mijn echtgenote. Zij is nu werken, maar ik kom er op terug.

Met sportieve groet,

John Janssens
Kawasaki City

 

De e-mail van het AD

Hoi John,

Wil je me zsm even bellen? Dat op 00 31 655 87 1xxx

Groet,

Bert

Oei, wat nu? Gelukkig moet ik die dag naar mijn moeder. Bij thuiskomst blijk ik mail te hebben van de NOS.

 

De e-mail van de NOS

Beste Sjon,

Wij, studio sport, zijn vandaag bezig met een reportage over de japanners voor de wedstrijd van morgen. In dit item willen we het geluidsfragment meenemen van de broer van de japanse bondscoach.

Het gaat om het verhaal wat jij in het ad hebt geschreven dat Japan vol wraak zit omdat Van Marwijk de japanse bondscoach niet herkende bij de loting. Onze vraag nu aan jou is of dit een echt verhaal is of dat het satire was. Kun je daar misschien zo snel mogelijk antwoord op geven?
Alvast bedankt.

Groet,

Cornelie van Winden

 

De e-mail terug

Beste Cornelie,

Volgens mijn Japanse echtgenote was de woede-uitbarsting zeer gemeend. Ze was er zelfs even stil van. Het heeft te maken met de eer- en schaamtecultuur die hier nog steeds erg heerst, zeker bij de wat oudere Japanse generatie.

Met sportieve groet,

John Janssens
Kawasaki City

 

Het antwoord van de NOS

Dank je voor je reactie.. ga het doorgeven aan de desbetreffende verslaggever.

Groet,

Cornelie van Winden

Het zal toch niet waar zijn? Gaan ze dat GELUIDSFRAGMENT echt uitzenden? Hopelijk schakelen ze een vertaler in voor de ondertiteling. Die mag de NOS-verslaggever dan vertellen dat de schreeuwende Japanner zich enorm opwindt over spruitjes (of zoiets; wie het weet, mag het zeggen).

Intussen vindt het nepnieuws over de broer van Okada gretig aftrek. Zowel het EINDHOVENS DAGBLAD (MIRROR), BRABANTS DAGBLAD (MIRROR) als de LIMBURGER (MIRROR) nemen het letterlijk over. Google geeft al 75 HITS wanneer je zoekt op Okada + Marwijk + “minderwaardig mens”.

Niet vergeten Bert te antwoorden:

 

E-mail aan het AD

Beste Bert,

Ik heb je net proberen te bellen, maar krijg geen verbinding????

Sta nu op het punt met echtgenote en kinderen naar mijn schoonouders in Yokohama te gaan. Ben maandag weer terug. We houden contact!

Met sportieve groet,

John Janssens
Kawasaki City

Intussen is een oplettende reageerder op onderzoek uitgegaan. Eén telefoontje en hij is erachter: ER WAS GEEN INTERVIEW MET EEN BROER VAN OKADA. Zou het kwartje nu vallen bij het Algemeen Dagblad? Ik stuur mijn volgend artikel in:

 

‘Van Dijk’ een besmette naam in Japan
Het was, al dan niet bedoeld, een gevatte opmerking. Toen een journalist de Japanse bondscoach Okada vroeg of hij misschien wist hoe zijn Nederlandse collega heette, antwoordde deze: “Van Dijk?” Een grapje met een zeer vervelende bijwerking voor in Japan woonachtige expats die écht Van Dijk heten.

Afgelopen zondag was de 38-jarige A. van Dijk, werkzaam voor een grote Nederlandse multinational in Japan, de pineut. Drie Japanse voetbalfans belden bij hem aan. In een plaatselijke krant doet Van Dijk zijn relaas, in de hoop dat Japanse buurtgenoten begrijpen dat hij niets met bondscoach Van Marwijk van doen heeft. De schrik zit er nog steeds goed in. “Zondagochtend stonden er plots drie Japanse voetbalfans voor mijn deur. Ik herkende ze aan hun outfit. Ze vroegen me zeer beleefd of ik misschien Van Dijk heette”.

Toen de Nederlandse expat daarop bevestigend antwoordde, bleken de drie Japanners allerminst met goede bedoelingen te zijn gekomen. Ze schreeuwden “jij bent familie van de Nederlandse bondscoach!” Daarna duwden ze hem tegen de muur en sloegen ze hem met rieten stokken op de achterzijde van zijn bovenbenen. Van Dijk, die een short droeg, kwam er met enkele gemene striemen en bloeduitstortingen van af. Hij mocht het hospitaal na enkele uren alweer verlaten. Al met al heeft het incident hem niet onberoerd gelaten. “De arts heeft me een week rust voorgeschreven”. Van Dijk, die alleen woont en verder geen personalia kwijt wil (“ik heb al genoeg aan mijn hoofd”), wordt door een collega-expat verzorgd. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan.

van-dijk

Hoeveel andere Nederlanders met de achternaam Van Dijk in Japan wonen, weet de Nederlandse expat niet. Wel heeft hij nog een boodschap voor de Nederlandse bondscoach: “Het lijkt me zinvol dat Van Marwijk excuses aanbiedt. Japanners beledigen levert altijd gelazer op. Het zijn zeer vriendelijke, hoffelijke mensen, maar Van Marwijk moet weten dat hij zich niet zomaar als een hork kan gedragen…”

 

De e-mail van het AD

Hoi John,

Bedankt voor alle bijdragen aan dit WK, maar we gaan met je stoppen. Je eerder gestuurde geluidsfragment met de zogenaamde broer van Takeshi Okada is bestudeerd door Japanse taaldeskundigen en het blijkt dat je daarbij flink door de mand valt. Zorg volgende keer dat je een man neemt en geen vrouw!

Toen ook nog bleek dat je opgeven telefoonnummer in Japan niet werkte en je niet terugbelde en je in je latere mails nergens meer op terug kwam, was het voor ons wel duidelijk. Heus leuk hoor, die humor en je hebt ons er prima ingeluisd. Het heeft zelfs tot vragen aan de Japanse bondscoach geleid door de NOS, altijd geinig.

En goed aangeklikte stukjes op de website, dat ook. Dank nog daarvoor. Om nog van je bijdragen te kunnen nagenieten: http://www.ad.nl/ad/nl/2221/WK-reporters/index.dhtml

Groet, Bert

213 reacties op “Undercover bij het Algemeen Dagblad”

 1. Dit verhaal word nu al door mijn bekrood met de beste journalistieke grap van 2010, echt super 🙂 FI-PO

 2. Prachtig Luuk. Ik mag zelf graaf een column (proberen) te schrijven maar dit is meesterlijk.
  Chappeau

 3. Dat is nu een mooie stunt. AD wil graag dat mensen gratis werken blijkbaar. Kunnen ze niet beginnen met hun eigen journalisten?
  Deze gratis lezersbijdrage kost niet maar dan heb je ook niets!
  Of toch wel? Humor, humor, humor!

 4. Damn, ook erg goede reactie van het AD trouwens, hadden ze ook heel anders kunnen opvatten.

 5. Hilarisch, maar ook verontrustend.

  Je kunt je afvragen of het alleen bij het AD zo is gesteld, maar het lijkt niet onredelijk om aan te nemen dat het bij de andere kranten niet veel beter zou zijn. Het feit dat de NOS er serieus wat mee wilde geeft al wel aan dat het eerste instinct is om te geloven, niet om te twijfelen.

  In ieder geval: goed gedaan Luuk! Tranen van het lachen 🙂

  Dankjewel.

 6. Topjournalistiek van Luuk, en respect voor het AD om het te laten staan. Ik heb me rot gelachen. Ontzettend bedankt!

 7. Fantastisch dit! Helaas laat het wel zien hoe het AD werkt.
  Je begint hierdoor wel te twijfelen aan het niveau van deze krant. Zullen we bij bijvoorbeeld politiek nieuws ook dit soort bronnen aanboren?

 8. Ini Kamanashu

  Typisch Koelman. Al bij de eerste mail: in iedere zin een nieuwe vondst. En naarmate de mailwisseling vordert, proef je bijna de twijfel bij Bert.

  Waarom wordt dit geaccepteerd? Omdat we nog steeds het idee hebben dat Japanners een beetje raar zijn en gekke dingen doen en zeggen. Cultureel onbenul, zeg maar.

 9. Beau ter Ham

  R.E.S.T.E.C.P. hiermee toon je het failliet van de oude media wel aan. Ook de achilleshiel van de nieuwe media, trouwens.

 10. Opperprutser

  Helemaal geweldig. Ik kan zo vreselijk genieten van dit soort humor.
  Zelf met een stel collega’s een aantal jaren geleden een troep Nigeriaanse scammers bezig gehouden. Ook zo geweldig leuk.

 11. Complimenten! Buitengewoon goed gedaan! Het geef aan hoe voorzichtig je als media moet zijn met deze zogenaamde “burgerjournalistiek”, die steeds vaker wordt ingezet.

 12. Onvoorstelbaar dat een krant zo slecht bronnen checkt voordat ze een verhaal plaatsen. Luuk, je hebt hier prachtig op in gespeeld met deze briljante undercover-actie!

  Het moet puur genieten zijn voor je dat hier intern bij het AD een paar stevige gesprekken gevoerd worden en dat er een paar flink op hun lazer krijgen. En terecht. Hulde!

 13. Poppekop

  haha geweldig, ga je nou alstjeblieft weer beginnen met brandbrieven?

 14. Wil de Beer

  Wat een geweldig verhaal. Ik heb er bij het lezen heerlijk bij zitten onaneren.

 15. Jasper Post

  Ik moet zeggen dat ik de reactie van Bert ook klasse vind!

 16. Peer Zedenleer

  Ik weet niet wat erger is: het AD dat alweer (!) klakkeloos te zeiken wordt gezet met nepnieuws, of die andere sites/journalistos die er zonder brondvermelding een eigen leuke bewerking van maken…
  Doet denken aan de wandelende dekbedden met larven…

 17. Wat een giller. Zat met een vette grijns dit verhaal te lezen hahahahaha. BRILJANT 🙂

 18. Complimenten, Luuk! Inderdaad op te nemen in Brandbrieven deel 2. Hier moet je echt je specialiteit van maken, want dit is nog leuker dan je andere columns.

 19. Proficiat!!!

  De media passen lekker “hoor en wederhoor” toe!

  Ga door, ga door.

 20. Het beste nieuws is altijd verzonnen!
  Laten we met zijn allen de realiteit veranderen!

 21. GENIAAL 😀

  Zielig wel voor het AD, ze stonden als betrouwbaar. Maar ik vind het super bedacht.. 😀

  Gr.
  Nadine

 22. Rijk Daalder

  Fantastisch.
  Alweer lang geleden las ik altijd de hilarisch dom geagiteerde brieven van de bende tuttebollendie die het ‘Adé, toedeledokie’ kennelijk lazen. En daaraan kon je blijkbaar al aflezen wat voor verstandelijke handicap het lezen van die krant blijkbaar veroorzaakte, zodat ik me verder hoedde verder ook maar één letter in de rest van die krant serieus te nemen; op de Stamgasten en FC Knudde na vanzelfsprekend, want op die twee strips kun je een wereldbeeld baseren.

 23. Prachtig! Wat zullen die copy/paste jongens en meisjes er van leren? Niets vrees ik.

 24. Masterlijk!!
  Heel smakelijk om te lezen hoe je met een beetje liegen/bedriegen/feitjes veranderen zo ver kunt komen!
  En het Nederlandse schaamtegevoel is ver te zoeken, sinds de artikelen nog online staan! Super gedaan, heb er smakelijk om kunnen lachen!

 25. – De chips openen met een stanley mes was destijds briljant.
  – Kim H. en haar kunst correcties; Super

  Deze; onbetaalbaar :):)

  Ik zit nog steeds te denken of de man wel of niet geirriteerd was door Van Marwijk 🙂

 26. Awesome! Echt een geniale grap waar de redactie van AD een les uit zou kunnen trekken. Bedankt John!

 27. Briljant! Heb al die artikelen gelezen op de site van het AD en ook ik ben er volledig ingestonken 🙂

 28. Clement Tonnaer

  Verplicht lesmateriaal voor onze opleiding journalistiek, ook uit Tilburg. Met een Japanse buiging!

 29. Floor Rijn

  super!
  Ik heb je verhalen ook gelezen en ben er ook met open ogen ingetrapt.

 30. Flauwe grap.

  Jammer, wat een flauwe grap.
  Zomaar andere mensen erbij betrekken bij een miezerige grap, was dit je manier om in de aandacht te komen?
  Raar dat mensen die het verdienen om in de spotlight te komen worden verdrongen door figuren zoals jou.

  Schande!

 31. damicksta

  ik had je als eerste door zoals je ziet, damicksta. Geweldig dom van het AD, NOS… Lachen man, volgende keer mijn nummer ff doorgeven hier in japan dan had je het nog langer vol kunnen houden hehehe

 32. Hahaha zeer leuk! Ook heel slecht van het AD dat ze totaal niet vragen naar je bronnen..

 33. Sjaak Bijzaak

  Die foto alleen al, dan moet je bullshit detector toch al flink gaan rinkelen als journalist bij het AD… Goed bedacht en geniaal uitgevoerd.

 34. errugh leuk, hadden ze bij de shushi-bar kunnen navragen

 35. Wij van de Story willen u graag een contract aanbieden.
  Gaarne per omgaande contact met ons opnemen.

 36. Thomas Vael

  Hulde,

  Dit is waarom ik persoonlijk liever voor een kwaliteitskrant ga. Het belang van bronnen checken is maar weer eens gebleken.

  Dat het AD hier niet zo zorgvuldig mee is wisten we al langer, maar dit slaat echt alles.

  Veel geluk toegewenst aan jou en je Japanse echtgenote,

  Groet,

  Thomas Vael

 37. Jantje.Vlaam

  Dit is echt geweldig. Maar het AD valt hier geweldig door de mand, huur journalisten in, geen freewheelers.

  Echt een leuk stuk.

 38. Arie Polder

  Geweldig! Jammer dat niet de Telegraaf te grazen is genomen -)

 39. Humor Luuk! Over 4 jaar als correspondent uit Noord-Korea?

 40. Wat een geweldig verhaal! maar die japanse bondscoach heeft toch ook gereageerd door te zeggen dat hij zijn naam “vergeten” was?

 41. Wie is nu door de mand gevallen? Ik heb het met plaatsvervangende adrenaline in mn lijf gelezen!!
  Geniale superstunt!!

 42. KoningBarend

  Luuk,
  je bent een koning!

  Fijn dat er mensen zijn zoals jij, die haarfijn aantonen wat een prutsers er rondlopen in de Nederlandse redactielokalen.

  Wij verlangen meer van u!

 43. Gouden regel van de journalistiek: Check & dubbel check!

 44. Hubertus Arnoldus

  Smakeloze humor. Wat is hier grappig aan? Is dit de humor van vandaag? Zijn we zover afgedaald qua niveau, mensen? Journalistieke spam noem ik dit. Beseft de schrijver dat iemand in zijn plaats dolgraag stukjes had willen schrijven die wel waarheidsgetrouw zijn? Dankzij aandachtsgeile types als deze schrijver – over de rug van anderen – krijgt de lezer nog meer onzin voorgeschoteld dan nu al het geval is.

 45. De stukken zijn leuk geschreven, al worden de Japanners hiermee wel belachelijk gemaakt, wat ik jammer vind.
  Bovendien blijven het leugens. Je ondermijnt hiermee het vertrouwen in nieuwsbronnen. Blijf liever serieus, er is zoveel interessant nieuws te melden.
  Jammer dat het AD het hier bij laat, maar die is natuurlijk bang voor zijn goede naam.

 46. Hans de Jong

  Haha, mooi relaas!

  Trouwens ook sportieve reactie van de AD redacteur toen hij doorhad dat hij voor de gek was gehouden!

 47. Johan,

  Dat is de zaken omdraaien. Het is niet Luuk die het vertrouwen in de pers ondergraaft, het is de pers die dit doet door aantoonbaar alles te geloven wat ze verteld wordt.

  Luuk legt het falen alleen maar bloot. Of denk je echt dat men bij andere nieuwsfeiten zorgvuldiger te werk gaat?

 48. Prachtstunt Luuk, je hebt het weer voor elkaar! Hopelijk helpt het ook eens iets, het geeft tenslotte ook het baggergehalte van de zogenoemde ‘echte’ journalistiek aan

 49. Werkelijk Weergaloos, zal hem meteen op Tagged voor je meenemen whaaaaaaaaaaaahahahahahahahahahhahaha……..

 50. Geweldige actie, die de luiheid van journalisten op een ludieke manier aan de kaak stelt. De mensen die hier boos om worden, zoals enkele reageerders hierboven, hebben het echt niet helemaal gesnapt. Deze undercover-actie legt namelijk een zwakte bloot: een krant die zomaar artikelen van burgers plaatst alsof ze waarheid zijn, zonder de verhalen goed te controleren.

  Het is in ieders belang – ook in het belang van mensen zonder gevoel voor humor – dat zoiets aan de kaak wordt gesteld.

 51. Hubertus Arnoldus

  Ano, wat zou jij er van vinden als iemand dat tegen jou zegt? Verwensingen als “sterf” kunnen echt niet en dat weet je dondersgoed. Je degradeert jezelf hiermee. Blijf inhoudelijk.

 52. @mattkamperland

  Dit is IMHO nu al dé journalistieke grap van 2010, mooi om de geloofwaardigheid van een toonaangevende krant tekstueel de nek te kunnen draaien. Geniaal!

 53. Hubertus Arnoldus

  Johan (#91), ik ben het geheel met je eens.

 54. Larry Zwolle

  Geweldig gedaan!
  Ook de reactie van het AD is goed.

 55. En een sportieve reactie van Bert, dat mag ook gezegd worden!

 56. Hubertus Arnoldus

  Aan de schrijver van reactie #67: ik ben het geheel met u eens. Gelukkig zie ik bij u en nog enkele anderen fatsoen, een zeldzaam goed anno 2010 afgaande op de meeste reacties hier.

 57. He kom op Hubertus Arnoldus. Sla beide leugenkranten van vandaag er eens op na te weten de TeleVaag en het Algemeen Dreumesblad. Je gaat mij nou niet proberen wijs te maken dat artikelen vanuit een ander land, van twee jaar geleden, erg relevant zijn voor lezers/lezeressen. Dat de basis van de journalistiek, hoor/wederhoor/feitenonderzoek en bevestiging, hier met voeten is getreden daar hoor ik je niet over.

  De journalistiek is wat dat betreft kwalitatief volkomen uitgehold en het mag niets meer kosten. Ook hier geld, als je met pinda’s wil betalen, komen er aapjes op af.

  Nu vind ik die Luuk Koelman wel een heel leuk aapje waar ik heel hard om heb moeten lachen. Mocht je het hier niet mee eens zijn? Ik heb nog een roze of blauw pilletje voor je. Van de ene wordt je vrolijker maar van de andere niet.

 58. Geniaal.

  Dus, uitgevers van alle kranten in Nederland, als je bezuinigt op redacteuren die feiten af en toe checken, dan krijg je dit.

 59. Bij sommige mensen is de humor bij de geboorte geamputeerd (Hubertus Arnoldus).

  Luuk, ik heb zitten genieten!

 60. Mooie actie, bewijst maar weer hoe makkelijk ze klakkeloos berichten aannemen, zonder de bronnen te checken. Overigens vind ik die e-mail van de NOS Studio Sport ook wel een lachertje! Schandalig hoeveel spelfouten daarin staan!

 61. Wat een geweldige grap en wat goed geslaagd. Of je nu de burgerjournalistiek minder moet vertrouwen weet ik nog niet zo net. Goede bloggers checken alles en laten vaak in woord, beeld en geluid zien dat ze dat doen. Dat doen ze in ieder geval beter dan het AD. Onzorgvuldige/slechte bloggers (burgers) worden niet meer bezocht, want net zoals met deze grap, waren er burgers die wisten dat het niet op waarheid berust. En één maal een leugen en je bent je reputatie definitief kwijt. Je hebt volgens mij het falen van de traditionele media duidelijk gemaakt. Succes en hoop op nieuwe grappen….

 62. damicksta

  @David, 1 of andere slechte comedian… beetje derde rangs grappen.

 63. Hubertus Arnoldus

  Civile, dat het AD niet professioneel gehandeld heeft (hoor / wederhoor / feitenonderzoek), daar wil ik graag met u in mee gaan. Neemt mijns inziens echter niet weg dat de handelswijze van Luuk Koelman niet fatsoenlijk is. Hij heeft gelogen over zijn identiteit, stukken geschreven die verzonnen zijn én daarbij bestaande personen in negatieve(!) zin in betrokken. Hij heeft dus onwaarheden over de Japanse bondscoach geschreven. Als het dan toch grappig bedoeld is, gebruik dan geen bestaande personen. Zij worden nu in een verkeerd daglicht gesteld. Dit heet fatsoen.

 64. Wat een geweldig goede actie! En dat het AD er toch zomaar intrapt…..

 65. Ik heb tranen in mijn ogen van het lachen Luuk, wat een geweldige prank is dit; echt top! Grtz. Manx

 66. damicksta

  @111, ach denk je nou echt dat Okada het wat kan schelen wat er in Nederland over hem geschreven wordt? Groeten, een echte Nederlander in Japan…

 67. Super gedaan!

  Zeer goeie stukjes. Lekker dom weer van de media 🙂

 68. Volkerts

  Luuk, je moet echt overwegen om je brandbrieven weer op te starten! Dit is heerlijk om te lezen.

 69. Hubertus Arnoldus, ik denk dat ze bij de Joop nog wel iemand zoeken die zoveel ´fatsoen´ heeft.

  Humorloze zeikerd. Begint ie over fatsoen.

 70. Hubertus Arnoldus

  @114: dat doet er niet toe. Het gaat er niet om of de Japanse bondscoach het wat kan schelen, het gaat er om dat je bestaande personen niet in een niet waarheidsgetrouw beeld wil zetten. Dat heet fatsoen.

 71. Ik vind het ronduit briljant! Ik snap niet dat ze niet al bij je aanmeldingsmail zijn afgehaakt. 😉

 72. Hubertus Arnoldus

  ´het gaat er om dat je bestaande personen niet in een niet waarheidsgetrouw beeld wil zetten. Dat heet fatsoen.´

  FOUT. Dat heet satire.

 73. hans maas

  Laat weer eens uitstekend zien wat een pretentieuze onderontwikkelde,hype-geile idioten die zogenaamde journalisten zijn.

 74. Hubertus Arnoldus

  @117 (Ano): door houdingen als de uwe, is alles te zien als grap en moet iedereen dit soort acties maar grappig vinden, althans dulden. Zo wordt het langzaam van kwaad tot erger.

 75. damicksta

  @120 ga maar lekker bij Piet Hein Donner op schoot zitten dan…

 76. Geniale actie. Men kan zich afvragen hoe het gaat met AP en Reutersberichten.

  “met sportieve groeten” is een briljante toevoeging.
  Inderdaad een sportieve reactie van het AD. Maar wat hadden ze anders kunnen doen dan lachen als een boer met kiespijn? Ze vallen gewoon grandioos door de mand. En dit gaat over sport. Maar hoe zit het met politiek, of met economie? Hoeveel berichten worden er zo ongecontroleerd de wereld in gestuurd?

 77. Hubertus Arnoldus

  @ 125: kom nou eens met argumenten in plaats van een goedkope reactie. Uw opmerking getuigt nou precies van het niveau waarin we steeds vaker vervallen, een oppervlakkig niveau waarin iedereen te pas en te onpas te kakken gezet wordt.

 78. hans maas

  Hubertus Arnoldus of wat je naam dan ook echt mag wezen:

  ‘LIGHTEN UP’, take a stresspill of zo…..Doe iets aan die stress!!!!

 79. @Hubertus Arnoldus, niemand wordt er met deze actie beledigd. Waarom werpt u uzelf op als moraalridder van iemand, die zijn mondje best weet te roeren? Ik denk dat de japanse coach er zelf ook hartelijk om kan lachen.

  Misschien zou u eens wat minder augurken moeten eten.

 80. @Hubertus A;
  Waar het om gaat is dat hier zonneklaar is aangetoond dat (on-line) kranten zwaar verzaken aangaande hun journalistieke plicht. Zelfs op voorhand discutabele stukken worden zonder pardon geplaatst.
  Sterker nog; hoe schokkender het stuk, hoe liever de krant het had en hoe sneller het door andere media klakkeloos werd gekopieerd.

  Ik vind het stuitend dat je de ware kracht van deze stunt niet wenst te zien. Ik vind het de meest brilliante manier om te laten zien dat een systeem niet functioneerd. Het zou je ook aan het denken moeten zetten over het waarheidsgehalte van alle andere (on-line)nieuwsitems.

  Stop met zeuren over fatsoen aub. Dit initiatief dient het fatsoen.

 81. damicksta

  @128 ik ben het niet met u eens en uit dat onder meer op deze manier, waar je je al niet druk over maakt…

 82. Ach laten we het dan even hebben over de Duiste journalist in boerka die onlangs bij de grens afghanistan/pakistan is aangehouden. Twee britse journalisten begin dit jaar in Iran in boerka. Albert stegeman, peter r. de vries, jan peter balkenende, bos, de vries, rouvoet, verhage …. hoe groot wil je dat de lijst onfatsoenlijken hebben en dan te commaneuken over deze witz? Misschien weinig anders te doen dan alle commentaren te becommentarieren? Als je het niet erg vind ga ik weer even aan de slag hier. Enjoy.

 83. Hubertus Arnoldus

  @129: omdat ik het niet eens ben met de meeste reacties hier zou ik last hebben van stress. Ik had een beter antwoord van u verwacht, jammer.

 84. Wel mooie reactie van het AD. Gewoon sportief en kunnen geloof ik de humor er wel van inzien!

 85. Geweldig! We hebben onze verschillen van mening gehad over Feyenoord, maar dit is echt een toppertje!

 86. Hubertus Arnoldus

  @133: ik maak hier een punt van, omdat ik een trend zie. Ziet u niet dat het steeds gekker wordt in de journalistiek? En ziet u niet dat Luuk Koelman hier net zo hard aan meedoet? Het verbaast me werkelijk dat zovelen hier het maar allemaal OK vinden.

 87. Hubertus Arnoldus

  En ja hoor. Nog een nep reporter naast Luuk Koelman..
  In een reactie op het tweede artikel zegt Bart Franssen van AD.nl dat er blijkbaar „een hoop idioten rondlopen en dat is triestig. Maar we blijven sportief en gaan door met ons initiatief”.

 88. Briljant!! Bedankt Luuk voor je zoveelste voltreffer.

 89. Ik heb (gelukkig) geen verstand van voetbal en Japan, maar als men ‘burgerjournalisten’ vraagt die stukjes schrijven, mag zo’n krant er naar mijn bescheiden mening toch gewoon vanuit gaan dat hetgeen er wordt geschreven ook klopt. Aldus kan ik er niet zo heel erg om lachen. Ik vind het eerder simpelweg flauw. En ach, Nederland is gelukkig een vrij land, dus waar hebben we het helemaal over.

 90. Henk de Reede

  Beste Hubertus Arnoldus,

  U kunt de actie onfatsoenlijk vinden.. oké. Maar het feit blijft, dat de redactie van het AD artikelen plaatst waarbij twijfel bestaat over de hoogte van het waarheidsgehalte. Kun je de krant van tegenwoordig nog vertrouwen? Dat vraag ik mij direct af. Wie is er dan de onfatsoenlijke leugenaar? De journalist die de leugens blootlegt met een leugen of degene die zonder iets te zeggen de gehele bevolking van leugenachtige artikelen voorziet?

 91. Hubertus Arnoldus

  @131 (Mik): Dank je voor je reactie. Sterk en inhoudelijk. De kant die jij belicht, mag ‘an sich’ zeker niet vergeten worden. Eigenlijk zijn het AD en Luuk beide onderdeel van dezelfde neerwaartse ontwikkeling: sneller, opvallender, nog gekker om te kunnen overleven in de rat race waarin de media en journalisten verwikkeld zijn als gevolg van de vercommercialisering ervan. Laat ik hiermee afsluiten.

 92. Wat een briljant idee, hilarisch! Ben je echter in geen enkele optie strafbaar? Of een civiele zaak?

  Suzanne

 93. Zegt ook wel wat over het AD als journalistiek product, omdat het inbrengen van lezers en bezoekers blijkbaar belangrijker is dan de correcte inhoud van het artikel: “En goed aangeklikte stukjes op de website, dat ook. Dank nog daarvoor.”

  Tekenend voor de malaise in de uitgeef industrie: teruglopende oplagen, geen lange termijn model om on-line geld te verdienen, en dan maar gebruik maken van dit soort gratis ‘journalisten’. Met als gevolg dat het medium niet meer serieus genomen kan worden, teruglopende oplage, etc. etc.

 94. Huisman in Japan haha das de beste van allemaal.
  Ze plegen nog liever harakiri dan de vrouw het werk laten doen

 95. haha, mooie actie.. respect! moet vast erg leuk, spannend en grappig zijn geweest terwijl je hier mee bezig was; ik voelde me helemaal excited terwijl ik dit blog las 😉 keep up the good work

 96. Daniëlle Alferink

  Ge-wel-dige actie, hoe kom je erop?!
  In een woord briljant gewoon!

 97. Marco hendriks

  HULDE!! Geweldige actie dit, echt genoten van de stukken!!

 98. Waha nice 🙂 Ik ga over afzienbare tijd trouwen met een japanse en kom uit Tilburg, dus kan burgerjournalistieke activiteiten bij het AD nu wel vergeten 🙂

 99. Respect voor die vent, zag het net op Omroep Brabant en vond het echt een hele mooie actie!!

 100. hmm, ik geloof dat het AD hiermee een uitzondering maakt. Door de zaak open te gooien en onbetaalde journalisten aan het werk te laten, kunnen dit soort dingen gebeuren. Maar dit gaat over voetbal, en alle andere onderwerpen worden door journalisten die werken bij het AD beschreven.
  Dit zijn betaalde medewerkers die wél kunnen worden ontslagen bij onware verhalen. Het is dus belangrijk voor ze om hun bronnen te checken.

 101. Ado, waarom zou dit een uitzondering zijn? Heb je daar bewijzen voor? Worden AP-berichten door de krant gecontroleerd? Controleren ze de persberichten van de politie en de politiek? welnee. Soms komen kranten met eigen onderzoek, maar veel wordt gewoon klakkeloos overgenomen.

 102. Leuke grap, ik ben er zelf ook ingetrapt. Alleen jammer dat de telegraaf er meteen de sier mee maakt en het AD voor aap zet, alsof het hun niet zou kunnen gebeuren. En jammer dat er nu ook een ander blijkt te zijn die het ook heeft gedaan.
  Is waarschijnlijk meteen het einde van de amateurschrijvers.

 103. JUIST op burgerjournalisten hoor je extra alert te zijn. Als ze daar al niet op letten, hoe slecht letten ze dan op “vertrouwde” bronnen?

 104. Het gaat zelfs nog verder, want het gevalletje van de broer van de Japanse bondscaoch werd ook besproken aan de tafel bij VI Oranje (RTL) door Johan Derksen…die was er dus ook vol ingestonken!

 105. Haha, schitterend. Viel werkelijk van m’n stoel tijdens het lezen van het stuk over de Japanner met oranje pak, de ‘ghettoblaster’ en het meisje, haha.

 106. Hahaha echt geniaal, vooral de laatste mail “we gaan met je stoppen!”. Ga zo door Luuk, dit is prachtig!

 107. Kijk, zo gemakkelijk komen kranten vol met onzin te staan. Hoor en wederhoor! Mooie grap.

 108. Schitterend verhaal, heerlijk om lezen.
  blijf maar nog een beetje een japans correspondent.

 109. Prachtig! Goed gedaan Luc, erg om moeten lachem.
  Overigens ook een sympathieke reactie van de krant. Maar nogmaals erg goed gedaan!

  🙂

 110. Jos van Zetten

  Geniaal, ik heb genoten!!!
  Sportieve reactie van het AD.

 111. Nou niet zo fraai van het AD dat ze het laten staan: er staat namelijk nog altijd niet bij de artikelen dat het nepperij is. Dat maakt ze dus geen lor uit (en evenmin dat mensen er in blijven trappen), als er maar genoeg bezoekers op de site blijven komen.

 112. kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk, master work men i really enjoyed reading this stuff a job well done

 113. Jan Kijker

  Als ik het goed begrijp, maakt het AD gebruik van gratis verkregen content, die zij vervolgens zonder enige vorm van verificatie, in haar krant publiceert, om hier geld mee te verdienen.
  Wanneer het vervolgens duidelijk wordt, dat de content van deze bron niet betrouwbaar is, besluit zij om reden van ….?…. zonder kanttekening of voetnoot, verdere berichtgeving uit deze bron te blijven publiceren.
  Begrijp ik daarmee goed, dat het AD bewust onzin verkoopt ?

  In dat geval heb ik wellicht een aardige scoop voor het AD.
  Als vertaler van Japanse boeken, viel het mij namelijk direct op dat wanneer de naam Luuk Koelman vertaalt wordt in phoenetische Japanse karakters, deze een perfect anagram vormen van de naam Hubertus Arnoldus.

  J.Kijker

 114. Geweldig gedaan. Als lezer is het mij al lang duidelijk dat de Nederlandse journalistiek bedroefend is; nu hebben we weer eens helder kunnen zien hoe dat komt. Bedankt!

 115. Marretje

  Ik vind het een geweldige stunt, heb me gek gelachen…

 116. Pas bij de 67e comment een negatieve reactie, het is toch nog niet zo erg gesteld met NL als dat ik dacht 🙂

  Mooie stunt!

 117. Luuuk geweldig !!!!!!!!!
  ik wist dat je goed was maar dit is een mega mega
  goeie stunt,
  greeeetz, Alex

 118. MissMass

  Echt geniaal dit! Hoe kom je er op? En dan die serieuze reacties erop XD

 119. Ik heb gehikt van het lachen. Hoe kan iemand dit verzinnen. Bedankt!

 120. wat is dit ongewoon geestig! en wat een perfect voorbeeld dat burgerjournalistiek gelijk staat aan de plank misslaan. Hoor en wederhoor, why bother? Tja, blijkt journalistiek gewoon een beroep te zijn, met een opleiding en spelregels.

 121. Ga is werken voor je centen. Mensen over de hele wereld hebben het moeilijk en jij kan je hiermee onderhouden? Jezus, wat is deze wereld naar de klote.

 122. @184: Kun jij wel lezen? De artikelen zijn geschreven op vrijwillige basis dus hij heeft hier van het AD geen geld voor ontvangen!

 123. @NT: dan doe jij waarschijnljk toch iets verkeerd, niet?
  😉 hehe..

  leuk gedaan! Moest vooral lachen om dat mp3tje met de “woedeuitbarsting van Kisho Okada”…geweldig!

  Leuke site overigens 🙂

 124. Geniale actie Koelman!

  Geeft maar weer aan hoe slecht sommige kranten hun bron checken.

  Hulde!

 125. Kun je voor meer van dit soort projecten geen subsidie krijgen van Het Stimuleringsfonds voor de Pers? Het stimuleert de Pers immers hun bronnen te checken.

 126. @ Luuk
  Had ik gelezen 😉 Je zou toch zeggen dat ze daar blij moeten worden van een goed idee.

 127. upButtCOcanut

  en het mooiste van dit alles , is sinds Ad Nieuwsmedia is overgenomen door die Belgen.
  de hele website ad.nl een exacte kopie is van nu.nl en en dat er geen enkel origineel bericht van ad nieuwsmedia en van zijn of haar correspondenten op de site staat….
  AD.nl is gewoon een format en wordt in elkaar gezet door niemand van het ad dat zegt meer over de schrale baas die jij bent dan over ad Nieuwmedia.
  dus als je een krant wilt pesten zoek dan een goeie krant uit , zoals nrc of volkskrant..

 128. Jawaddekes, dit is zelfs nog beter dan productiehuis Woestijnvis in België die de media onlangs ook flink te zeiken hebben gezet.

 129. De reactie van het AD wordt hierboven een paar keer “sportief” genoemd, maar ik vind het juist verontrustend dat het AD kennelijk niet zo zwaar tilt aan zo’n zware blunder. De krant zou diep door het stof moeten gaan.

 130. Rob van Burik

  Ha John, mooi gedaan. UIt ervaring weet ik dat uit tijdgebrek of gemakzucht berichten vaak niet of slecht gecheckt worden.
  Jouw burgerjournalistiek-stukken zijn een goed voorbeeld hiervan.
  Het is voor de Hogeschool van Amsterdam afdeling Nieuws en Media prima leerstof voor het komende studiejaar.
  Op naar de volgende ontmaskering!

  Rob van Burik,
  docent radio en televisie
  Hogeschool van Amsterdam
  Nieuws en Media

 131. Fantastisch, geweldig, super, geniaal? Tja het zal allemaal wel, ik zou zeggen ga wat nuttigs doen met je leven.

 132. Ga in en hoek zitten en je schamen!
  Natuurlijk is het AD ook in gebreke gebleven, maar ik hoopte toch te mogen leven in een wereld waarin je er vanuit kan gaan dat mensen in principe oprecht zijn en de waarheid vertellen.
  Jammer, afkeurenswaardig zelfs, dat je de getolereerde moraal weer een tandje lager hebt gezet.

 133. haha ik vind dit de grap van het jaar. Als het op tv is gekomen stem ik erop voor tv-moment van het jaar!

 134. Proboscis
  23-06-2010 om 3:31 am Echt niets beters te doen?

  En dat schrijft Proboscis om 3:31 uur in de ochtend…fail!

  jan
  23-06-2010 om 10:28 am Fantastisch, geweldig, super, geniaal? Tja het zal allemaal wel, ik zou zeggen ga wat nuttigs doen met je leven.

  Jan, ga ‘s aan het werk, je zit toch niet in de tijd van je baas inhoudsloos commentaar te leveren he? Kom op, aan de slag jij! 🙂

  Ga zo door Koelman, mooie actie.

 135. Whahahaha! Deze stunt gaat de geschiedenisboeken van de Nederlandse journalistiek in. Wel sportief van het AD dat ze het laten staan.

  By the way: Dit soort dingen doen ze bij de Telegraaf toch elke dag? Verhaaltjes uit hun duim zuigen?

 136. Journalistieke grap to the next level

  Geniaal bedacht! chapeau

 137. Hoi Luuk,
  geweldige grap, dat op de 1e plaats!
  Ook wel sportief opgevat door AD.
  Nog meer van dit soort grappen graag!
  Ik heb in een deuk gelegen toen ik dit allemaal las.
  Nou wordt ook meteen weer een beetje duidelijker hoe makkelijk het is om riooljournalistiek te bedrijven en de mensen voor de gek te houden zijn.
  Geweldig!!

 138. Luuk begint onmisbaar te worden in mijn rijtje favoriete schrijvers. Wat een grap! Ik kwam niet meer bij van het lachen. Dank daarvoor!

 139. Tjah, zo’n stunt is gewoon briljant. Waar ik mij toch over blijf verbazen, dat het AD niet eerder iets door heeft.
  Je zou toch verwachten dat ze de juistheid van artikelen op hun site belangrijk vinden..

  Bijzonder en vol humor!
  Mijn complimenten.

 140. Geweldig gedaan! Ik heb werkelijk genoten van deze actie.

  Het AD moet, net als iedere negatieveling die hier reeds een mening hebben gegeven, eens goed bij zichzelf ten rade gaan. Want als dit soort acties te vaak gebeurd, zal elk soort media forse verliezen draaien!

  Keep up the good work!

 141. ikzeidezot

  ???????????????????????????????

  Prachtig ik ben net gisteren terug gekomen uit Japan en lig hier in een deuk

 142. Typisch AD. Niet nadenken en klakkeloos overnemen. Doen ze nog steeds, weet zeker dat dit bij EK 2016 weer werkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top