Uiteindelijk is ook een aardbeving gewoon amusement

Vanavond is de gezamenlijke tv-actie Nederland helpt Haïti. Een heerlijk avondje, want één ding is zeker: elke BN’er die vanavond niet met zijn hoofd op televisie komt, hoort er niet bij.

Ik kan me daar nu al op verheugen. Wat is de pikorde op die als beltribune opgetuigde apenrots? Mag Dries Roelvink de telefoon aannemen? Hoe vaak komt Arie Boomsma in beeld met dat betrokken hoofd van hem?

Pilsje in de hand en borrelnoten onder handbereik. De aardbeving op Haïti is een heerlijk mediagenieke ramp. Daar past amusement omheen. Eerst beelden van een levenloos kindje onder het puin en daarna Guus Meeuwis die er een mooi liedje over zingt.

Ook veel goed nieuws natuurlijk. Jeroen Pauw die aankondigt dat een vliegtuig boordevol CliniClowns onderweg is naar Haïti. Premier Balkenende komt langs in de studio en Frans Bauer doneert namens de Nederlandse Energie Maatschappij een grote bordkartonnen cheque. De volkszanger huilt en heel Nederland maakt een tientje over. Gewoon vanaf de bank, met de laptop op schoot. Meer is er niet nodig om jezelf even helemaal Bob Geldof te voelen.

Maar wat te doen met het ingezamelde geld? Komen al die tientallen miljoenen wel op de juiste plaatsen terecht in het corrupte Haïti? Televisiemaker Bert van der Veer stelt voor het eens anders aan te pakken. De regisseur van ondermeer Pauw & Witteman pleit voor hulp in natura. Het ingezamelde geld moet naar Nederlandse bouwbedrijven. Zij kunnen dan in Haïti een nieuwe stad bouwen, op de puinhopen van de krottenwijken. Volgens Van der Veer snijdt het mes aan twee kanten. We steunen onze bouwsector en – nog belangrijker – we kunnen over die nieuwe stad weer mooie tv-programma’s maken. Nee, ik verzin dit niet. En ergens begrijp ik Van der Veer wel. Uiteindelijk is alles amusement.

Daarom: is John de Mol al onderweg naar Haïti? Hij mag zich wel eens haasten. Zes Haïtianen bij elkaar in een ingestort huis? Duw een camera door een spleet naar binnen en je hebt Big Brother. Zijn ze eenmaal bezweken, mag Filemon in Try Before You Die met een speurhond proberen ze onder het puin vandaan te halen. En na de teraardebestelling gaat medium Char langs bij de nabestaanden. Trouwens, Domino Day zullen ze daar op Haïti ook wel kunnen waarderen.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?