Uiteindelijk is ook een aardbeving gewoon amusement

Vanavond is de gezamenlijke tv-actie Nederland helpt Haïti. Een heerlijk avondje, want één ding is zeker: elke BN’er die vanavond niet met zijn hoofd op televisie komt, hoort er niet bij.

Ik kan me daar nu al op verheugen. Wat is de pikorde op die als beltribune opgetuigde apenrots? Mag Dries Roelvink de telefoon aannemen? Hoe vaak komt Arie Boomsma in beeld met dat betrokken hoofd van hem?

Pilsje in de hand en borrelnoten onder handbereik. De aardbeving op Haïti is een heerlijk mediagenieke ramp. Daar past amusement omheen. Eerst beelden van een levenloos kindje onder het puin en daarna Guus Meeuwis die er een mooi liedje over zingt.

Ook veel goed nieuws natuurlijk. Jeroen Pauw die aankondigt dat een vliegtuig boordevol CliniClowns onderweg is naar Haïti. Premier Balkenende komt langs in de studio en Frans Bauer doneert namens de Nederlandse Energie Maatschappij een grote bordkartonnen cheque. De volkszanger huilt en heel Nederland maakt een tientje over. Gewoon vanaf de bank, met de laptop op schoot. Meer is er niet nodig om jezelf even helemaal Bob Geldof te voelen.

Maar wat te doen met het ingezamelde geld? Komen al die tientallen miljoenen wel op de juiste plaatsen terecht in het corrupte Haïti? Televisiemaker Bert van der Veer stelt voor het eens anders aan te pakken. De regisseur van ondermeer Pauw & Witteman pleit voor hulp in natura. Het ingezamelde geld moet naar Nederlandse bouwbedrijven. Zij kunnen dan in Haïti een nieuwe stad bouwen, op de puinhopen van de krottenwijken. Volgens Van der Veer snijdt het mes aan twee kanten. We steunen onze bouwsector en – nog belangrijker – we kunnen over die nieuwe stad weer mooie tv-programma’s maken. Nee, ik verzin dit niet. En ergens begrijp ik Van der Veer wel. Uiteindelijk is alles amusement.

Daarom: is John de Mol al onderweg naar Haïti? Hij mag zich wel eens haasten. Zes Haïtianen bij elkaar in een ingestort huis? Duw een camera door een spleet naar binnen en je hebt Big Brother. Zijn ze eenmaal bezweken, mag Filemon in Try Before You Die met een speurhond proberen ze onder het puin vandaan te halen. En na de teraardebestelling gaat medium Char langs bij de nabestaanden. Trouwens, Domino Day zullen ze daar op Haïti ook wel kunnen waarderen.

8 reacties op “Uiteindelijk is ook een aardbeving gewoon amusement”

 1. sbs gooit er de sms belspel in
  waar is deze aardbeving gebeurt,
  a: de Jordaan
  b: Haïti
  c: is niet gebeurd

  sms bla bla bla, want ze gaan over lijken linksom of rechtsom, ala Rita mer der dikke kont ………………

 2. Vergeet niet dat er voor eeuwen materiaal is voor het programma Bouwval Gezocht.

 3. Allemaal goed bedoelde en veelal terechte opmerkingen in de kantlijn. Maar het feit blijft dat een meer dan een miljoen mensen geen huis meer hebben, zelfs helemaal NIETS meer hebben. Tienduizenden zijn inmiddels met een shovel over de grond geschoven. Van mij mag je gewoon grappen maken, maar wat mij betreft alleen maar als je óók geld overmaakt. En 50 euri is dan toch wel het minste waar je met goed fatsoen mee voor de dag kunt komen. En in jouw geval: De anti-spam som heeft als uitkomst 17. Dus: 17 x aantal woorden in deze column. Zien we je vanavond op tv met een bordkartonnen cheque voor het totaal bedrag. Koelman moet tenslotte ook cool zijn voor gansch Nederland.

 4. @ Frans@
  dus maw, betalen voor grappen ??? je leest de columm wat té letterlijk…. vanavond geilen alle zgn BN `ers achter de telefoon, ze MOETEN wel, anders horen ze er niet meer bij…. trouwens het is toch een bagger zooitje….in H `sum e.o
  de suggestie van verzamel al het Nederlandse geld in, geef het aan een BETROUWBAAR bouwbedrijf, en laat ze daar een dorp/stadje bouwen met alles erop en eraan en schokbestendig, kijk dan kunnen we verder, niet met bestuurders van 20.000 zgn liefdadigheids bagger die in dikke auto `s langs de wallen kachelen………….
  ik noem ze de zelfingenomen arrogante Wiegels van triest Nederland….

 5. Sterk stukje.

  Maar alle morele en ethische gevoelens ten spijt; doel heiligt alle middelen. Want het levert sowieso geld op.

 6. Goed verhaal.

  En ja, het blijft toch een kromme afweging.

  Of niks geven en 100 man laten creperen. Of wel geven en 100 man een paar maaltijden laten eten, terwijl de lokale bestuurders vanuit hun nieuwe Hummer toekijken….

  Ik ga voor het laatste (en nee, ik ben geen aan lagerwal geraakte autodealer!)

 7. Ik had een heel naar gevoel bij de hele inzamelingsactie. Het merendeel van de gulle gevers zag zijn kans schoon om publiciteit te scoren. Zo’n ramp is natuurlijk de kortste weg naar One Minute of Fame op landelijke televisie. Dat dit over de ruggen van die arme Haïtianen gaat zal mediageile aandachtstrekkers een worst zijn. Alles voor de aandacht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top