Uit de roulatie genomen

Wat ruist daar door het struikgewas? Geen idee, het zullen wel baarden van de Taliban zijn. Vuren met alles wat je hebt. Twee Nederlandse beroepsmilitairen worden aan flarden geschoten. Een derde raakt ernstig gewond aan beide benen. Twee Afghaanse soldaten die aan Nederlandse zijde meevechten, komen aangesneld. Ze willen helpen, maar ook zij worden voor Taliban aangezien en met kogels doorzeefd.

Friendly fire heet dat. Een mooi eufemisme, zoals bijna alles in het militair jargon een lieflijke, bijna poëtische klank heeft. De mooiste is afkomstig van VVD’er Hans van Baalen. Hij omschrijft het doden van Talibanstrijders als “hen uit de roulatie nemen”.

Goed, afgelopen zondag zijn dus twee Nederlanders uit de roulatie genomen. Het land in rep en roer, massale condoleances op internet, de Tweede Kamer onthutst. Zo wil Van Gennip (CDA) weten of een dergelijke situatie zich al eerder heeft voorgedaan en of dit vaker dreigt te gebeuren.
Wie een dergelijke vraag stelt, heeft er werkelijk niets van begrepen. Als je militairen tot 2010 een oorlog in stuurt, weet je dat er doden vallen. Ook door eigen vuur, want friendly fire is van alle tijden. De statistieken zijn onverbiddelijk en recordhouder is de oorlog in Irak. Daar was 41 procent van alle gesneuvelde Amerikanen het slachtoffer van ‘eigen vuur’.

Een oorlog waarin doden vallen. Voor parlement en regering is het nog altijd wennen. Premier Balkenende is “geschokt” en dat wil wat zeggen. Oké, zoek in Google op de combinatie ‘balkenende + geschokt’ en je krijgt 128.000 hits. Maar wie nu denkt dat Balkenende te pas en te onpas “geschokt” is, heeft het mis. Zo was onze premier niet geschokt toen begin januari Nederlandse troepen per ongeluk twee Afghanen, onder wie een kind doodden. Ook afgelopen juni gaf de premier niet thuis. Toen vielen tijdens de slag om het stadje Chora meer dan honderd burgerdoden als gevolg van een Nederlands artilleriebombardement. Zelfs een “zo gaan wij niet met elkaar om” kon er niet van af. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken legt uit waarom: “de regering ziet het niet als een taak van militairen om burgerdoden te tellen“.

Gelukkig worden dode Nederlandse beroepsmilitairen wel geteld. De teller staat op veertien en Balkenende is “ten diepste geschokt”. Die term is nieuw en dat wil wat zeggen. Ik bedoel: onze premier mag dan vele kwaliteiten hebben, hij is allerminst een taalvirtuoos. Daarom is het een hele steun en troost voor nabestaanden dat Balkenende zich nu in zulke ongewoon sterke bewoordingen uitdrukt.

Wie helemaal van trots ligt te glimmen in zijn bed, is de Nederlandse militair die afgelopen zondag zwaargewond raakte. Hij ligt in het ziekenhuis van Kamp Holland in Tarin Kowt. Zijn beide benen zijn geamputeerd. De premier meldde dat zijn gedachten ook naar hem uitgaan. Dat lijkt me een hele troost. Beide benen uit de roulatie genomen, maar wel een premier die aan je denkt.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!