U had precies hetzelfde gedaan als die topman van Ziggo

Ik snap die topman van Ziggo wel. Vorig jaar bedroeg zijn inkomen eenmalig 15,7 miljoen euro, dankzij een aandelenpakket dat hij kreeg bij de beursgang van de kabelaar. Geschokte reacties alom. Termen als “beschamend” en “moreel onaanvaardbaar” kwamen voorbij, maar ook grote woorden als hebzucht, ziek, pervers.

Wat een afgunst. Ik denk juist: dat heeft meneer goed gedaan. Als ik 15,7 miljoen euro kon incasseren, zou ik het ook doen. Eens even rekenen. Ziggo heeft iets meer dan drie miljoen huishoudens als klant. Zij betalen elk dus eenmalig vijf euro mee aan die 15,7 miljoen. Oftewel een jaar lang een dubbeltje per week. En van dat dubbeltje verdwijnt ook nog eens 5,2 cent in de staatskas, aan belastingen.

Bent u er nog? Mooi. Die overige 4,8 cent per week, daar kunt u als klant natuurlijk principiële bezwaren tegen hebben. Aan de andere kant: was u geen klant van Ziggo, betaalde u ook niet mee. U zou dus uw abonnement kunnen opzeggen. Maar hé, dat is ook weer zo’n gedoe voor die net geen vijf cent. Bovendien zorgt Ziggo ervoor dat u ’s avonds fijn naar 1 tegen 100 kunt kijken, waar iemand zijn best doet de studio met zoveel mogelijk geld te verlaten. Of u stemt af op het tv-programma Radar, dat weer eens aandacht besteedt aan woekerpolissen. Ja, wat bent u boos over die woekerpolis die u ooit is aangesmeerd! Een gladjanus in pak toverde dollartekens in uw ogen. Een grof schandaal!

Enfin, u zet de tv uit en kruipt achter de computer. Daar downloadt u via kabelinternet van Ziggo meer films en mp3’s dan u ooit zult kunnen kijken dan wel beluisteren. Gratis, want waarom zou u voor muziek en films betalen? Vervolgens zoekt u op Funda naar een leuk optrekje waarop u een bod kunt doen, ver beneden de vraagprijs. Ja, u trekt ze het vel over de oren. U zou wel gek zijn als u dat niet deed. U zit immers prima in uw huurhuis waar u heerlijk scheef woont.

Nee, graaien zou u het bovenstaande niet willen noemen, ook al gaat het allemaal ten koste van een ander. U maakt enkel gebruik van de mogelijkheden. Geld is geld, nietwaar? Daar is onze samenleving op gebouwd, want anders zou dat eeuwige verlangen naar economische groei er ook niet toe doen. Hoe meer hoe beter! En zo denkt die topman van Ziggo er dus ook over. Hij heeft groot gelijk. Sterker nog, u had precies hetzelfde gedaan in zijn positie. En ik ook.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?