U had precies hetzelfde gedaan als die topman van Ziggo

Ik snap die topman van Ziggo wel. Vorig jaar bedroeg zijn inkomen eenmalig 15,7 miljoen euro, dankzij een aandelenpakket dat hij kreeg bij de beursgang van de kabelaar. Geschokte reacties alom. Termen als “beschamend” en “moreel onaanvaardbaar” kwamen voorbij, maar ook grote woorden als hebzucht, ziek, pervers.

Wat een afgunst. Ik denk juist: dat heeft meneer goed gedaan. Als ik 15,7 miljoen euro kon incasseren, zou ik het ook doen. Eens even rekenen. Ziggo heeft iets meer dan drie miljoen huishoudens als klant. Zij betalen elk dus eenmalig vijf euro mee aan die 15,7 miljoen. Oftewel een jaar lang een dubbeltje per week. En van dat dubbeltje verdwijnt ook nog eens 5,2 cent in de staatskas, aan belastingen.

Bent u er nog? Mooi. Die overige 4,8 cent per week, daar kunt u als klant natuurlijk principiële bezwaren tegen hebben. Aan de andere kant: was u geen klant van Ziggo, betaalde u ook niet mee. U zou dus uw abonnement kunnen opzeggen. Maar hé, dat is ook weer zo’n gedoe voor die net geen vijf cent. Bovendien zorgt Ziggo ervoor dat u ’s avonds fijn naar 1 tegen 100 kunt kijken, waar iemand zijn best doet de studio met zoveel mogelijk geld te verlaten. Of u stemt af op het tv-programma Radar, dat weer eens aandacht besteedt aan woekerpolissen. Ja, wat bent u boos over die woekerpolis die u ooit is aangesmeerd! Een gladjanus in pak toverde dollartekens in uw ogen. Een grof schandaal!

Enfin, u zet de tv uit en kruipt achter de computer. Daar downloadt u via kabelinternet van Ziggo meer films en mp3’s dan u ooit zult kunnen kijken dan wel beluisteren. Gratis, want waarom zou u voor muziek en films betalen? Vervolgens zoekt u op Funda naar een leuk optrekje waarop u een bod kunt doen, ver beneden de vraagprijs. Ja, u trekt ze het vel over de oren. U zou wel gek zijn als u dat niet deed. U zit immers prima in uw huurhuis waar u heerlijk scheef woont.

Nee, graaien zou u het bovenstaande niet willen noemen, ook al gaat het allemaal ten koste van een ander. U maakt enkel gebruik van de mogelijkheden. Geld is geld, nietwaar? Daar is onze samenleving op gebouwd, want anders zou dat eeuwige verlangen naar economische groei er ook niet toe doen. Hoe meer hoe beter! En zo denkt die topman van Ziggo er dus ook over. Hij heeft groot gelijk. Sterker nog, u had precies hetzelfde gedaan in zijn positie. En ik ook.

14 reacties op “U had precies hetzelfde gedaan als die topman van Ziggo”

 1. Teun Putmans

  Het is geen overheids- of semi-overheids bedrijf. En ook geen bank die miljarden overheidssteun krijgt. Dus hier is niks mis mee!

 2. Bladiebla

  Mooi stukje. Wel de splinter in andermans ogen zien maar niet de balk in je eigen.

 3. Erwin van Brakel

  Dat “gebruik van de mogelijkheden” voor wie zijn integriteit kwijt is -en dat is gelukkig niet iedereen-, is in te dammen door via de inkomstenbelasting het geld te halen waar het blijkbaar zit. Als je het geld toch weer kwijtraakt, misbruik je de mogelijkheden niet meer.

 4. Klaas Vermolen

  @Teun Putmans

  Hou toch op met die onzin. Dat het geen overheidsinstelling betreft is geen reden om jezelf maar zoveel te verrijken als je wil over de rug van je personeel en de klant. En keuze in de bekabelaar heb je ook niet want Ziggo heeft zo’n beetje de monopolie op de kabelmarkt, mede dankzij de sympathieke Ziggo-topman. En wat betreft het gratis downloaden van muziek en films, ik heb zo’n vaag vermoeden dat de Brad Pitts en Rihannas het wel redden met de financiën ondanks het download-gedrag van mensen die moeten rondkomen van een jan modaaltje.

 5. Punt lijkt mij meer dat het personeel van deze topman – zonder wie hij niets zou kunnen beginnen – niet eens mee kan komen met de inflatie waar hij zich blijkbaar niet tevreden kan stellen met een bedrag van pak hem beet een of desnoods vijf miljoen. Wat maakt hem zo speciaal en wonderbaarlijk dat hij zo extreem veel moet ‘verdienen’? Dan gaat het niet meer om zijn toegevoegde waarde maar sleept hij miljoenen binnen simpelweg omdat ‘het kan’.

 6. Nu had meneer geluk, maar het had zomaar gekund (bij inzakkende aandelenmarkten) dat hij er weekje Center Parcs van had kunnen betalen.
  Geld komt niet uit het bedrijf maar van de beurs waar vrolijk gehandeld kan worden in aandelen. Ook die van Ziggo.
  En daar gaat het bedrijsresultaat niet van achteruit, sterker het bedrijfsresultaat bepaalt mede wat een aandeel waard is.

  Geld dat bij een ander binnenrolt is kennelijk goed voor de afgunst en slecht voor het rationeel denken.
  Of kunnen afgunstigen niet rationeel denken?

 7. De gedachte dat meneer Koelman en misschien nog veel meer meneren en mevrouwen hetzelfde gedaan zouden hebben, maakt die 15,7 miljoen niet minder verwerpelijk. En heeft meneer Koelman nagegaan of daarover ook inderdaad 52% belasting is betaald?

 8. Van Aarsbergen

  Ge hebt helemaal gelijk, het vleesch des menschen is zwak. Maar ja, wat moet je vervolgens met je 15,7 mil (al dan niet na taks) op een bankrekeningtje… op naar Cyprus, or the likes. Om door het op instorten staande financiële systeem alsnog in de kont geneukt te worden? Straks zijn we allen fukked.

  Nee, uw Van Aarsbergen neukt zich dan nog liever lekker zelf in de eigen kont. Zo’n plop-dildo kost mij slechts deze week twee euri vijftig bij de “Action”. WEL VERDOMD! Ook dat kost mij slechts 4,8 cent de week!

  Gegroet, ik ga weer – snel naar boven!

 9. Uit het AD van 25 april dit jaar: “Het is de tweede keer in korte tijd dat de directie van Ziggo in het nieuws komt met grote verdiensten Vorige maand werd bekend dat de beoogde nieuwe Duitse directeur René Obermann, een ‘aanstellingsbonus’ van 2,5 miljoen euro krijgt, nog voordat hij een dag gewerkt heeft. Na de fusie gingen in veel gemeenten de prijzen voor kabeltelevisie omhoog.”

  Maar dat is allemaal afgunst …

 10. Janne Wolterbeek

  Al verdient de beste man een miljoen per week, het zal mij worst wezen. Ik ben boos, uit jaloezie! Het is een commercieel bedrijf, niets mis mee. In overheidsfuncties is het een andere kwestie.

 11. Ik snap niet dat mensen boos worden op salarissen in de private sector. Dat is geld wat hij zelf verdiend heeft door de juiste beslissingen te nemen. Ziggo is nota bene ook nog eens een BV, dus hij hoeft aan niemand verantwoording af te leggen, behalve aan hemzelf en zijn moeder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top