Twitter heeft een waterhoofd

Elke uitzending van Knevel & Van den Brink eindigt met Twitter. We zien een animatie van Andries Knevel met boven zijn hoofd een reusachtig mobieltje. De boodschap: beide EO-coryfeeën zijn ook te volgen via Twitter. Hartstikke hip en mee met de vaart der volkeren. Waarom ook niet? Nog even en ze babbelen een hele uitzending vol over de vraag of God ook twittert.

Knevel & Van den Brink zijn populair. Hun programma trekt dagelijks bijna een miljoen kijkers. Van dat miljoen zit – mag je verwachten – het overgrote deel op internet. Rara, hoeveel ‘followers’ hebben de beide heren op Twitter? Welnu, Andries Knevel heeft er op het moment van schrijven welgeteld 1171. Bij Tijs van den Brink staat de teller op 939. Oftewel: grofweg één op de 900 kijkers heeft – na bijna vier weken uitzending – de moeite genomen Knevel en/of Van den Brink te volgen via Twitter.
Ja, zo populair is het kleine vogeltje. Maar daarmee zijn we er nog niet. Het is namelijk maar zeer de vraag of die 1171, respectievelijk 939 followers de berichtjes van beide heren ook daadwerkelijk lezen. Zeer waarschijnlijk niet, want wat is het geval?

Willekeurige twitteraars

Onderzoekers van de Harvard Business School volgden de afgelopen maand mei 300.000 willekeurige twitteraars. En wat blijkt? Tien procent van alle twitteraars verzorgt negentig procent van alle tweets. Die tien procent zijn de zogenaamde ‘top users’; personen met veel followers. Zij zijn de motor die Twitter draaiende houdt. De rest – 90 procent – is nauwelijks actief. Meerdere onderzoeken wijzen in die richting. Bijvoorbeeld dat van de website TechCrunch: bijna 30 procent van alle Twitter accounts heeft nul followers. En op 37,1 procent van alle Twitter accounts is nooit ook maar één tweet geplaatst.

Om het nog erger te maken: uit cijfers van marktonderzoeksbureau Nielsen blijkt dat 60 procent van alle beginnende twitteraars binnen een maand weer stopt. Er is slechts één conclusie mogelijk: voor de meeste mensen gaat twitteren als volgt: je neemt vol goede moed een gratis account, twittert wat en laat de applicatie vervolgens links liggen.

Is Twitter dan compleet waardeloos? Nee, natuurlijk niet. Zelf twitter ik met veel plezier. Voor freelancers die online actief zijn, is het een prima netwerksite. Maar let’s face it: doorsnee internetters die mailen, surfen en af en toe een brief typen, hebben Twitter helemaal niet nodig om te communiceren. Daarom keren ze het medium massaal de rug toe. Dat maakt Twitter tot een uitermate kwetsbare applicatie. De site heeft een waterhoofd aan inactieve gebruikers.

Second Life achterna

Nog even en het kleine vogeltje gaat Second Life achterna. Dat had op een bepaald moment meer dan drie miljoen gebruikers, aldus Linden Lab, het bedrijf achter Second Life. In werkelijkheid waren wereldwijd slechts 230.000 internetters actief in deze virtuele wereld. Linden Lab telde voor het gemak ook alle inactieve gebruikers mee.

Enfin, daar hoor je Twitter dus niet over. Waarom zouden ze? Hun marketing gaat als een speer. Dat moet ook wel, want er dienen investeerders over de streep te worden getrokken. Bijvoorbeeld om bovenop een eerdere injectie van 20 miljoen dollar nog eens 35 miljoen dollar in Twitter te pompen. Met zoveel geld kun je probleemloos een hype kopen. Maar ja, probeer dat Knevel en Van de Brink maar eens duidelijk te maken.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!