TV passé

Zomaar een vraagje. Als u kunt telefoneren via internet (eindelijk dat dure telefoonabonnement de deur uit!), is het dan ook mogelijk via internet televisie te kijken?

Het antwoord op die vraag is: ja. Of, om helemaal eerlijk te zijn, bijna ja. Want het ligt er maar net aan hoe u televisie kijkt. De meeste internetters kennen uitzendinggemist.nl wel. Een aflevering van Lama gezocht gemist? Geen nood, alle uitzending zijn nog geruime tijd via deze website te bekijken. En dat is niet voor niets. Uit cijfers blijkt dat het aantal mensen dat regelmatig online televisie kijkt toeneemt. In 2004 was dit 7%, in 2005 8% en afgelopen jaar liep dat op naar 10%. Sterker nog, 2% van alle huishoudens in Nederland heeft niet eens een televisie. Het merendeel van hen kijkt namelijk via de pc.

‘Televisie kijken vanaf een computerscherm?’ hoor ik u denken. ‘Is dat dan gezellig?’ Nee, natuurlijk is dat niet gezellig. Daarom kopen steeds meer mensen een beamer in plaats van een nieuwe televisie. Aansluiten op de pc en niets staat uw eigen thuisbioscoop in de weg – tenminste, als uw woonkamer een lekker brede, witte muur heeft. Jazeker, laat mensen met een beamer het woord ‘grootbeeldtelevisie’ niet horen. Zij lachen zich een rolberoerte om die in hun ogen kleine afmetingen.

Maar waar vindt u televisiekanalen op internet? Online televisiekijken kan bijvoorbeeld via kanalenkiezer.nl. Daar heeft u de keuze uit meer dan zestig verschillende televisiezenders. Ongeveer net zoveel als op uw eigen tv. Helemaal ‘de bom’ is echter Streamick.com, met meer dan driehonderd televisiekanalen. Vooral een must voor sportfreaks. De Super Bowl in Amerika live kijken? Het kan allemaal. Hier kan geen enkel (duur betaald) ‘tv extra abonnement’ van uw kabelaar tegenop.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?