De tragiek van Peter R. de Vries

Ai ai ai, Peter R. de Vries overweegt te stoppen met zijn werk als misdaadjournalist. “Ik ga de komende tijd eens goed nadenken of ik onder dit gesternte nog wel door wil. Ik wil graag geloofwaardig blijven”. Wat zullen we nu krijgen? Stoppen als het even tegen zit? Peter R. de Vries heeft duidelijk niet de Ausdauer van een Dries Roelvink.

Het was me het weekje wel. Door alle commotie gaat het allang niet meer over kindermoordenaar Koos H. die blijkbaar in zijn cel leeft als God in Frankrijk – al denk ik niet dat iemand met hem zou willen ruilen.
Het gaat ook allang niet meer over de pedofiele rechter die hem uit de wind zou hebben gehouden. Nee, het gaat over Peter R. de Vries. Zoals te doen gebruikelijk, want in het universum van Peter R. de Vries draait alles om Peter R. de Vries. Logisch dus dat hij zijn reportage over Koos H. over drie uitzendingen uitsmeerde. Waarom? Vanwege de extra reclameblokken en omdat de aan zichzelf verslaafde misdaadverslaggever liever drie keer met zijn hoofd op de buis is dan één keer.

Dom, want zo overspeelde Peter zijn hand. Immers, had hij de heimelijk genomen opnamen van Koos H. in één uitzending gestopt, dan was hij voor 15.000 euro klaar geweest. Maar nee, Peter R. de Vries wilde meer. Hij wilde het onderste uit de kan, melkte zijn onthulling tot de laatste druppel uit. En nu huilt hij krokodillentranen omdat de rechter de dwangsom voor de derde uitzending naar 500.000 euro heeft verhoogd. Ja, gek hè. Wie had dat kunnen denken?

Nee, het is niet de rechter die Peter R. de Vries dwarsboomt. Hij dwarsboomt zichzelf. Dát is de tragiek van Peter R. de Vries. Zijn met narcisme, arrogantie en hoogmoed opgepompte ego zit hem in de weg. En nu dreigt hij met stoppen. Schattig vind ik dat. De gespeelde frustratie, het goedkope effectbejag, het is bijna aandoenlijk. Nog nooit heb ik iemand zo ongegeneerd zien hengelen naar steunbetuigingen, en ook nog eens onder valse voorwendselen. Even Googlen leert namelijk dat het contract tussen SBS en Peter R. de Vries loopt tot en met mei 2012.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.