Toen techniek nog een statussymbool was

Ja, jongens en meisjes. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig was techniek nog een statussymbool. Een vriend van mij had een beeper. Een apparaatje dat hij elke zaterdagavond in het café pontificaal op de bar legde. Want als het ding begon te piepen, moest hij in gestrekte draf naar huis om zijn baas te bellen. Bewondering alom. Dat was nogal wat, zo’n beeper. Een teken van importantie.

Tegenwoordig is het precies andersom. Vandaag de dag ben je een loser wanneer je in de weekenden bereikbaar moet zijn – of beter gezegd: ervoor moet zorgen dat je bereikbaar bent. Wie echt succesvol is, die hoeft er helemaal niet voor te zorgen dat hij bereikbaar is. ‘Ze’ vinden hem wel. Want zij moeten iets van hém – en niet omgekeerd.

Stel, je smartphone piept. Je hebt mail. Hoe lang duurt het gemiddeld voordat een mail gelezen wordt, denk je? Tien minuten? Vijf wellicht? Of wordt zo’n mail helemaal niet gelezen? Welnu, het is onderzocht: slechts een paar seconden. Maar liefst 70 procent van alle e-mails worden binnen zes seconden na ontvangst gelezen.

Maar nu komt het: niemand die ook direct wil antwoorden. Dat is raar, want iedereen heeft het wel altijd over ‘instant messaging’. Maar uren, zo niet dagen wachten met reageren, is tegenwoordig heel normaal. Mailtjes zitten zo lang in een inbox dat “Sorry voor de vertraagde reactie” allang geen oprechte verontschuldiging meer is, maar veel meer een formaliteit.

Oké, iemand kan gegronde redenen hebben om niet direct te reageren op een app of een e-mail. Maar toch voelt dat raar in een maatschappij waar iedereen de godganse dag met de neus boven de smartphone hangt. Ja, mensen zijn gek op direct messaging, maar wat ze daar vooral leuk aan vinden, is de mogelijkheid om het antwoord uit te stellen.

Ik begrijp wel waarom. In plaats van ons leven te verbeteren, staat technologie steeds meer ons leven in de weg. Het is niet jouw privacy waarmee je betaalt wanneer je 24/7 boven je smartphone hangt; het is de hoeveelheid leven die je ervoor inruilt.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!