Tjibbe Joustra a.k.a. Tjibbe Toiletpot

Stel, je heet Tjibbe en als mensen je achternaam horen, denken ze direct aan een gouden toiletpot. Tjibbe Joustra. Tegenwoordig ben je Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Drie jaar geleden raakte je als voorzitter van uitkeringsfabriek UWV in opspraak. Wat was het geval? De verbouwing van je hoofdkantoor in Amsterdam viel 3,5 miljoen euro hoger uit dan gepland. Dat kwam omdat je de al ingerichte directie-etages weer liet strippen. Je wilde namelijk meer uitstraling: natuurstenen vloeren, kersenhouten plafonds en toiletruimtes geheel opgetrokken uit marmer.

Media kregen lucht van al die luxe en na een golf negatieve publiciteit volgde een officieel onderzoek. Onder druk van de Tweede Kamer zag verantwoordelijk minister De Geus zich uiteindelijk gedwongen je op non-actief te stellen. Nee, je werd niet ontslagen, dat lag ‘juridisch te gevoelig’. De Geus koos voor een andere oplossing. Hij schreef de Kamer dat je op de loonlijst van het UWV bleef staan totdat een passende functie voor je was gevonden.

Wat te doen met iemand die jaarlijks 175.000 euro aan salaris bij elkaar harkt? De Geus wist het ook niet. En erger nog, nergens een passende functie te bekennen. Uiteindelijk werd je gedetacheerd als ‘Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding’. Een handigheidje, want zo kon je op de loonlijst van het UWV blijven. Dat leverde je juni jongstleden zelfs een bonus van bijna negenduizend euro op, omdat de top van het UWV zo goed had gepresteerd. Inderdaad, zonder jouw inbreng, maar je stond toch op de loonlijst? Nou dan.

Als ‘officiële spil in de strijd tegen de terreur’ leid je een lekker rustig leventje. Jij komt je tijd wel door. Je roept eens dat valse bommelders harder moeten worden aangepakt, en dat is het dan wel.
Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Na ruim twee jaar raamambtenaar te zijn geweest, trad je deze week plots naar buiten met je rapport Jihadisten en het internet. Je vertelt de verzamelde pers dat je eens op internet hebt rondgesnuffeld. Via Google, kent u dat? Je toetst het woordje ‘bomb‘ in en drukt dan op de knop ‘zoeken’. Man, man, man, wat je dan allemaal tegenkomt. Websites waarop wordt uitgelegd hoe je een bomgordel maakt, met heuse instructiefilmpjes. Die zijn Arabisch ingesproken, maar je weet het zeker: op een dag worden ze Nederlands ondertiteld en dan zijn de rapen gaar. Ook heb je geteld hoeveel Nederlandstalige Jihad-websites er zijn. Nou ja, geteld. Het zijn er in ieder geval een heleboel: “honderd tot tweehonderd”. Dat hele internet, je kan het niet genoeg benadrukken, is één groot virtueel trainingskamp voor terroristen.
En de pers? Die slikt alles voor zoete koek. Gelukkig maar dat niemand de weblogs serieus neemt, die direct schreven dat jouw rapport oud nieuws is. De Times berichtte al in 2005 over de door jou aangehaalde Jihad-websites, die overigens niets meer doen dan informatie herkauwen uit het ‘Anarchistisch Kookboek‘, een boek uit 1971 waarin beschreven wordt hoe je met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes een bom kunt maken. Sinds 1996 via tientallen websites gratis te downloaden.

Kortom, niets nieuws onder de zon. Om dat te verdoezelen, zwengel je op je website de graadmeter voor terroristische aanslagen eens flink aan. Hij staat nu op ‘substantieel’, het één na hoogste dreigingsniveau. En hopla, iedereen weer in paniek.
Wat een grappige baan heb jij. Niemand die doorheeft dat je “poep praat”, zoals webloggers dat uitdrukken. En dat terwijl iedereen je toch ‘Tjibbe Toiletpot’ noemt.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!