Tilburg is doorgedraaid

Tilburg is de lelijkste stad van het land. Ik kan het weten, want ik woon er al jaren. De sloop van monumentale panden en de wildgroei aan kantoren en appartementen heeft de stad geen goed gedaan. Logisch dus dat de gemeente er alles aan doet dit te compenseren. Bijvoorbeeld door zich te profileren als ‘cultuurstad’ met veel kunst in de openbare ruimte. Sinds enkele dagen staat daarom op de Hasselt-rotonde (een groot verkeersknooppunt in het noorden van de stad) het ‘Draaiend Huis’: een doorzonwoning op wieltjes. Het huis glijdt traag over een rail en maakt zo elke twintig uur een rondje over de rotonde.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het rotondehuis, dat leeg en onbewoond moet blijven, met dezelfde snelheid als het verkeer zou rondgaan. Dat leek kunstenaar John Körmeling wel grappig: word je als automobilist op de rotonde door een huis ingehaald.
Maar zijn idee haalde het niet vanwege de verkeersveiligheid. Automobilisten zouden te veel worden afgeleid. Jammer maar helaas. Op dat moment had Körmeling de stekker uit zijn kunstproject moeten trekken, want kunst en compromis gaan niet samen. Maar hij dacht aan de 400.000 euro die de gemeente voor zijn project had gereserveerd en paste er een mouw aan. Nu draait het huis nog trager dan de kleine wijzer van een klok en heet het kunstwerk plots “een ode aan de doorzonwoning”.

Heisa in de gemeenteraad. Hoezo ode? Oké, kunst mag lelijk zijn – zeker in Tilburg. Maar waarom voor vier ton zo’n wanstaltig rijtjeshuis op een grote, kaalgeslagen rotonde? Wat is er bijvoorbeeld mis met een mooie fontein?
Daar had het gemeentebestuur zo 1-2-3 geen antwoord op. De wethouder van Cultuur wuifde daarom alle bezwaren weg met een hautain: “toen de Eiffeltoren werd gebouwd reageerde half Parijs met afgrijzen”.
Na een golf van protest (Tilburg en Parijs in één zin noemen – het moet niet gekker worden) kwam het gemeentebestuur alsnog met een diepere betekenis op de proppen: Het Draaiend Huis is een “monumentale, humoristische en gedurfde stadsentree”. Omdat het draait, verwijst het naar Tilburg als kermisstad en naar de duizenden toeristen die jaarlijks via de Hasselt-rotonde naar de Efteling rijden. Even citeren: het rotondehuis “zal de nauwelijks waarneembaar bewegende getuige zijn van allen die vol jolijt op weg zijn naar of uitgeput terugkeren van een bezoek aan dit wereldberoemde pretpark”. En zoals het ware kunst betaamt, werkt het Draaiend Huis natuurlijk “geweldig vervreemdend”.

Ik zou niet weten waar die vervreemding in zit, behalve wanneer automobilisten het rotondehuis als oriëntatiepunt kiezen. Nemen ze een volgende keer de verkeerde afslag als de doorzonwoning twintig meter verderop staat. Misschien is dat de essentie: vier ton om automobilisten tegen hun wil de Tilburgse binnenstad in te leiden, waar alles eenrichtingsverkeer is. Mogen ze daar vloekend en tierend met de klok mee rondjes rijden. Zo zie je maar weer, in het Partijs van de Lage Landen gaan kunst en emotie prima samen.

11 reacties op “Tilburg is doorgedraaid”

 1. yellowblue

  dit huis staat er echt? dit is geen photoshop grap? Voor die 4 ton had Tilburg een redelijk aantal aan de rand levende mensen in haar stad weer een kans op een menswaardig bestaan kunnen geven.

 2. Laurens L.

  Val doot! Tis hillemaol nie waor! Tis n hil schon huiske… Brebbel!

 3. @yellowblue

  ‘Kunst doet lijden’

  Ehm, moet lijden, nee, leiden, neen. Hoe luidt het gezegde ook alweer?=]

 4. Als nieuwe TilBurger weet ik niet zo goed hoe Tilburg voorheen was, maar zo enorm lelijk is het er toch ook weer niet?

  En het huis. Ik voorzie vooral problemen als vrouw zijnde. Potentiele bezoekende vriendinnen zou ik kunnen zeggen “de afslag nemen aan de kant van de deur van dat gele huis”, maar als dat huis draait, loop ik natuurlijk het risco dat ze linea recta weer naar huis terugkeren 🙁

 5. Jitze van der Meer

  Volgens mij heeft de lelijkste stad haar naam al bijna in die vorm:

  Wij noemen Lelystad al jaren; LELIJKSTAD of Lelijkgat

 6. John Körmeling heeft echt humor. Geniaal project! Zoveel leuker voor een rotonde dan de zoveelste fontijn met truttige bloemetjes en een raar standbeeld.

 7. Ach, een mooie DOORZONWONING is schaars in Tilburg, dus wees trots op die ene op die rotonde,
  leve de vrije geest en de kunstzinnige inslag.

 8. Tilburg is met recht de lelijkste stad van Nederland ! Het huis draait net zo langzaam als Willem ll scoort.
  Binnenkort zal er wel een wietplantage in ondekt worden, dat zou pas echt lachen zijn !!!

 9. Nou nou, lekker negatief stukje koelman! Vooral met dat gezanik over `hoeveel die kunst dan wel niet gekost mag hebben` verlaag je jezelf echt tot het niveau van de gemiddelde LPF of TON-er.
  Die doorzonwoning is gewoon een prima project in de openbare ruimte. Kwaliteit die wel gewend zijn van de heer Kormeling! Dat het huis zich zo langzaam verplaats zorgt er juist voor dat het `geheim` niet direct veklapt wordt. Het is weldegelijk waarneembaar, maar je gelooft je eigen ogen gewoon niet. Een beter compliment bestaat er volgens mij niet voor een goed kunstwerk.

 10. P.L. Markus

  Sinds het huis er staat hebben buurtbewoners zoals ik zelf, vreselijk last van duizelingen.
  Wij kunnen bijna niet meer buiten komen, maar dat is goed voor het bestuur van Tilburg.
  Want wie niet buitenkomt maakt geen vervuiling, kan niet naar de sociale dienst voor bijzondere bijstand. Zo worden wij gevangenen van osn eigen huis.
  Tilburg het kan nog lelijker ik heb nog wel een paar ideeen.
  Het is niet meer de schoanste stad van Nedederland.
  Shame on you.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top