Tien jaar columnist

Laat ik het maar eens ongegeneerd over mezelf hebben. Het mag, want vandaag ben ik op de kop af tien jaar columnist bij Metro. Op 27 augustus 1999 verscheen hier mijn allereerste column. Terugbladeren door die honderden cursiefjes is een feest van herkenning. Gretta Duisenberg! Ach, vrouwtje toch. Ze sleepte me in 2003 voor de rechter. Een procedure die in totaal anderhalf jaar in beslag zou nemen. Uiteindelijk won ik de zaak.

Vooral de allereerste e-mail van Gretta’s advocaat zal ik nooit vergeten. Ik dacht eerst aan een grap. De man heette Trojan en destijds had je het Trojan-virus op internet. Pas toen een dag later de postbode met een aangetekend schrijven kwam, kon de champagne open. Hoera! Een van woede schuimbekkende BN’er is voor elke columnist een godsgeschenk.

Maar los daarvan: elke schuimbekkende lezer is mij even lief. Neem nu de hartenwens die een Wilders aanhanger me laatst mailde: “Ik hoop dat de kankercellen in uw hoofd zich zullen verenigen tot een tumor waarna wij met een brede glimlach zullen urineren op uw graf’”. Met als P.S.: “mijn verwensing geldt tevens voor je kinderen”.

Daar moet ik dan weer hard om lachen. Ik heb namelijk helemaal geen kinderen. Had ie moeten weten, want ook mijn sterilisatie heb ik tot in detail beschreven in een column. Dat leverde op station Rotterdam Lombardije nog een gewonde reiziger op. Echt! De ongelukkige viel letterlijk flauw toen hij las hoe één van mijn doorgeknipte zaadleiders plots weer terug de teelbal in schoot. Pas na veel gewroet vond de uroloog het op een spaghettisliert lijkende stukje weefsel weer terug.
Dat trok die arme reiziger dus niet. Hij werd bewusteloos en met een gat in het hoofd afgevoerd naar het St. Clara Ziekenhuis. De kracht van het woord!

Daar ben ik stiekem heel trots op. Temeer omdat het meestal wel meevalt met die kracht van het woord. Enigszins beschaamd moet ik u dan ook melden dat ik al die jaren ‘slechts’ één doodsbedreiging heb mogen ontvangen (“we komen bij je langs om een vat motorolie over je heen te kieperen. Daarna gaat de hens erin”). Nee, ik tel nog niet echt mee. Misschien moet ik daar de komende tien jaar maar eens aan gaan werken.

35 reacties op “Tien jaar columnist”

 1. Wow zeg, 10 jaar! Dat is lang… Hopelijk komen daar nog 10 jaar bij. Er komen namelijk nog heel veel onderwerpen waar je je licht op dient te laten schijnen. Humor is als relativering van alles een belangrijk onderdeel van het leven. En ene Luuk Koelman snapt dat maar al te goed.

 2. “Nee, ik tel nog niet echt mee. Misschien moet ik daar de komende tien jaar maar eens aan gaan werken”. Goed voornemen Koelman. Begin dan met ècht Nederlands, b.v. “hartewens” i.p.v. “hartenwens”. Het laatste is in Rotterdam ontwikkelde allochtonentaal – daar schaamt de echte journalist zich voor. (het wordt ook wel erasmiaanse taalverlubbering genoemd).

 3. Hulde herr Koelman. En hulde voor Metro omdat zij geen stercolumnist wegbezuinigen.

 4. Tien jaar ?! En nog steeds niet uitgenodigd worden om in de jury van “Holland’s got talent” zitting te nemen ? Iets klopt er niet in dit land.

 5. Ik lees je columns met veel plezier (heb zelf ee nabonnement) ga zo door!

 6. Dag meneer Koelman,

  Gefeliciflapstaart met uw jubileum.

  Groeten Henny
  (nog steeds een grote fan;))

 7. Van harte! En als ik een verzoekje in mag dienen: schrijf vooral weer eens zo’n ‘verzonnen’ column (in de stijl van de column over Gretta Duisenberg). Specifiek die vond ik altijd erg geestig.

 8. Gefeliciteerd jongen!
  Ik lees je columns altijd met veel plezier!
  Gaat zo door!

 9. Gefeliciteerd! Je colums zijn altijd geweldig. Ik herinner me vooral nog die over André Hazes met Rachel aan de telefoon! Die heeft jaren op de deur in mijn studentenhuis gehangen! Ga zo door!

 10. Ik lees je columns met veel plezier
  Dus op naar de volgende 10 jaren.
  Ik kijk er altijd weer naar uit.
  groeten Wim

 11. He Luuk, Ge weet dat ik oe heul goed vind schrijven,
  en ge het lekkere strakke T – Shirts in de aanbieding,
  strakke actie !! goat zo doooooor, gr, Alex

 12. Hoi Luuk,

  de tijd vliegt, al weer 10+? jaar een taalvirtuoos in de familie! Blijf schrijven, groetjes, Corrie.

 13. 10 jaar alweer? volgens mij heb ik ze allemaal met veel plezier gelezen 🙂 Nog minstens 20 jaar erbij hoor 😉

 14. Rob Boessen

  He Koelman,

  Daar ondergetekend broekie aanstaande maandag pas 21 zal worden ben ik nog niet zo bijzonder lang serieus bezig met je columns. Echter sinds ik met het openbaar vervoer begon te reizen en de Metro (en daarmee Koelman) ontdekte ben ik toch alweer 5 jaar groot fan en trouwe abbonee.

  Heel veel succes en plezier en op naar de volgende tien jaar. Opdat het pennetje een niet verwijderbare markering in ieders huid zal krassen als eeuwig aandenken.

  Joh van veel drank ga je deftig lullen man niet normaal! Nog bedankt voor het shirt en het boek Luuk.

  De mazzel,

  Rob

 15. Gefeliciteerd met tien jaar schrijven en meteen alvast gefeliciteerd met je verjaardag maandag!

  Heb trouwens net ook maar even je sterillisatieverhaal gelezen. En vond je vriendin dan weer erg grappig 😉

 16. Gefeliciteerd Luuk!! Volg al je columns al jaren met veel plezier.

  Misschien als soort van jubileum-kado voor ons lezertjes nog één keer een nieuwe brandbrief?? 🙂

 17. Nighttripper

  Hey Luuk,

  Nou, gefeliciteerd met je verjaardag dan! Heb je de plakjes worst en blokjes kaas in huis gehaald? Lekker hele middag in een kring in de huiskamer zitten en geneuzel aanhoren van vage oud-tantes?

 18. Luuk Koelman

  @ Nighttripper
  Dat is nu het fijne aan 45 jaar worden. Al die vage oud-tantes zijn er niet meer.

 19. Nighttripper

  Hahahaha, ja dat scheelt. Ga je nog wat doen voor je verjaardag dan? Je zit in ieder geval achter computer op je verjaardag anders had je vast nooit zo snel gereageerd. 😉

 20. Luuk Koelman

  @ Nighttripper
  Vanavond met mijn oude moedertje en vriendin uit eten. Mijn moeder lag 45 jaar geleden te persen. Ik hoefde niets te doen, dus eigenlijk is het meer haar dag, vind ik eigenlijk.

 21. Nighttripper

  Mja daar zit wel wat in. Alhoewel het geen pretje moet zijn geweest om uit die warme baarmoeder te worden geperst en te worden geconfronteerd met een wereld waarin “De politie slaags is met Negers in Philadeplhia”, blanken zich massaal “vrijwillig stellen voor het kongolese leger” en Rotterdamse en Amsterdams nozems “ruimoerig door de stad trekken”.

  Lees er alles over in De Zierikzeesche Nieuwsbode:

  http://zoeken.krantenbankzeeland.nl/index.php?page=0&mod=krantresultaat&q=&datering=31%2F08%2F1964&krant=zni&qt=pagina&pagina=&sort=score+asc

 22. han van mourick

  die Amsterdamse nozems , proberen nu wel de scooter(s) uit A`dam te weren, ze hebben een dubieus clubje ervoor opgericht “groenlinks) dus Luuk doe deze scooter tourder een plezier en geef ze gebak met gif…

 23. @Nighttripper #32
  Leuk he in die krant, Rietje Alfink was gewoon 4 maanden aan het wereld reizen. Nu dreigt men met ontzegging uit de ouderlijke macht als een meisje van dezelfde leeftijd omringt met GPS GSM, satteliettelefoons e.d. 4 maanden wil gaan zeilen….

 24. han van mourick

  eeeh LUUK, wat lees ik hier , heb jij shirtjes weggegeven, k`wil er ook wel een maatje xl aub 🙂
  enne ff over Greta, dat mens spoort niet, alhoewel ze wel een punt heeft wat de palstijnen betreft, ik hoorde vanavond dries van agt, en die gaf toe toch aan de verkeerde kant van het lijntje te hebben gestaan in z `n onschuld uitgaande van die vreselijke holocaust…als min president kon hij weinig uitrichten, ( dat heb je met zo `n verzamel godsdienstpartijtjes) “voor de scrabbelliefhebber”….Greetje was impulsief , en dom, had ze niet zo `n intelligente man getrouwd had ze nu kantoortjes schoongemaakt… maar wat Greet betreft, als ze opkomt voor palestijnen, ?? bedoel te zeggen, Israel is een flinke oorlogsmachine , en vanuit hun standpunt gezien TERECHT ..maja dan ga je toch niet op een bevolking schieten die je eerst hebt verdreven en dan het alleen recht eist over het veroverde land ??? maja inieder geval van harte en zie gaarne de moorkop tegemoet…evenals het t-shirt 🙂 maar Luuk het moet mij van het hart hoor , maarre wat was Jij lelijk vroeger 🙂 komt zeker door de fotograaf he .. groet en lees je weer …ow p.s die moorkop moet wel lekker vet zijn, straks komt sbs zoveel me aanlullen dat ik mager moet eten wat eet je het liefst. een mango of zo `n lekkere moorkop ? sms wortel naar 0900

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top